A tregojnë rezultate votuesit radikalë të populistëve - Bota Sot
A tregojnë rezultate votuesit radikalë të populistëve

Opinione

A tregojnë rezultate votuesit radikalë të populistëve

Nga: Ali Hertica Më: 7 korrik 2020 Në ora: 09:49
Ali Hertica

Sa i përket dezinformatave politike, ne gjetëm një ndryshim midis mbështetësve të partive populiste dhe jo-populiste, por vetëm nëse dallojmë mbështetës të partive radikale populiste të krahut të djathtë nga pjesa tjetër. Individët në kategorinë e fundit u karakterizuan mesatarisht nga një shkallë më e lartë e dezinformatave politike në krahasim me të gjithë të anketuarit e tjerë: ata kishin një tendencë më të madhe për të dhënë përgjigje të gabuara për pyetjet e diturisë politike (në vend se të pranonin se nuk dinin përgjigjen). Kjo duket se është në përputhje me studimet e mëparshme që lidhin ideologjinë radikale populiste të krahut të djathtë dhe përfaqësimet e shtrembëruara të realitetit, siç janë teoritë e komplotit. Sipas përkufizimit, këto të fundit shpesh bazohen në informacione të pasakta.

Farë mund të konkludojmë nga kjo gjetje e fundit? Në çdo rast, rezultatet tregojnë se partitë populiste të krahut të majtë dhe të djathtë (dhe votuesit e tyre) nuk mund të bashkohen. Ekzistojnë dallime të mëdha ideologjike midis partive populiste të së majtës (të cilat kryesisht përqendrohen në temat socio-ekonomike) dhe partitë populiste të krahut të djathtë (të cilat kryesisht karakterizohen nga konservatorizmi i tyre kulturor dhe pikëpamjet kryesisht ksenofobike). Populizmi është një emërues i rëndësishëm i zakonshëm, gjithashtu si një "qëndrim" midis votuesve nga partitë e ndryshme populiste. Sidoqoftë, është e qartë se ekzistojnë dallime të mëdha midis pikëpamjeve dhe karakteristikave të përgjithshme të votuesve populistë të majtë dhe të djathtë. A tregojnë rezultatet tona se votuesit radikalë të populistëve radikalë janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj teorive të komplotit dhe "lajmeve të rreme"? Fatkeqësisht, studimi ynë nuk jep një përgjigje të drejtpërdrejtë për këtë pyetje të habitshme. Shpresojmë, studimet vijuese mund të kryejnë hulumtime më të përqendruara mbi marrëdhëniet midis informacionit mashtrues të qëllimshëm dhe sjelljes së votimit. Koncepti i përgjithshëm i populizmit që politika zhvillon në librin e tij gjithnjë supozon katër elementë. Elementi i parë ka të bëjë me dimensionin e tij radikal dhe revolucionar. Kritika e adresuar nga populizmi ndaj demokracisë liberale, përfaqësuese është: ju duhet ta bëni demokracinë më demokratike dhe demokracinë liberale në drejtësi më të madhe, drejtësi dhe gjithëpërfshirje.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat