Drejtësia procedurale e rëndësishme në çdo mënyrë

Opinione

Drejtësia procedurale e rëndësishme në çdo mënyrë

Nga: Ali Hertica Më: 12 gusht 2020 Në ora: 08:09
Ali Hertica

Drejtësia procedurale - që kinse trajtohet në mënyrë të drejtë, të barabartë dhe pa paragjykime - është një themel thelbësor në një shtet kushtetues demokratik. Shkon në zemër të legjitimitetit demokratik. Kjo tregohet pa ndryshim nga hulumtimet për besimin politik dhe mbështetjen demokratike. Kjo drejtësi procedurale është minuar kur një organ ekzekutiv qeveritar e bën të pamundur për qytetarët të marrin drejtësi. Kjo është arsyeja pse kjo çështje në organet tatimore është një çështje kaq thelbësore për demokracinë.

Besimi në demokraci dhe në politikë nuk mund të merret si i mirëqenë. Kushdo që hyn në një marrëdhënie besimi, rrezikon dhe e bën veten të prekshëm se besimi do të dëmtohet. Pasiguria dhe dobësia janë të natyrshme për çdo marrëdhënie besimi. Kjo vlen për besimin që keni tek miqtë për të mbajtur një sekret, por edhe për besimin në politikë për të bërë gjënë e duhur.

Besimi është një mënyrë për të trajtuar cenueshmërinë. Sa më i madh të jetë çekuilibrimi i fuqisë, aq më i prekshëm jeni, aq më e vështirë është të keni besim. Kjo është edhe arsyeja pse besimi në politikë është shpesh më i ulët se ai në media, për shembull. Rreziku është thjesht më i madh.

Për dekada, shkencëtarët politikë kanë studiuar pyetjen se çfarë shpjegon besimin në politikë. Shpjegimi më i qëndrueshëm është i pandryshueshëm: perceptimi i qeverisë dhe agjencive të tij si i paanshëm.

Paanshmëria e qeverisë dhe mungesa e korrupsionit shpjegojnë shumicën e dallimeve strukturore midis vendeve në besimin politik dhe kënaqësinë demokratike. Kjo shpjegon pse besimi politik në Evropën Jugore dhe Qendrore mbetet prapa asaj në Skandinavi në veçanti, por edhe Hollanda dhe Zvicra. Kjo është e mrekullueshme: Dallimet ndonjëherë të mëdha për këtë arsye shpjegohen kryesisht nga një karakteristikë që ne kryesisht e lidhim me agjencitë zbatuese, sesa me vetë politikën. Sistemi zgjedhor, federalizmi, forma e qeverisjes, rritja ekonomike ... Të gjitha kanë shumë më pak rëndësi sesa drejtësia procedurale.

Skandalet endemike shpjegojnë pse besimi në disa vende ka rënë me vite. Mendoni për çështjet e Agusta dhe Dutroux në Belgjikë në vitet 1990, ose skandali i kërkesave në Mbretërinë e Bashkuar rreth dhjetë vjet më parë. Kur politikanët shumëpartiakë (duket se) përdorin sistemin për përfitime personale, kjo do të zvogëlojë besimin me vite.

Ne gjithashtu shohim efektin e drejtësisë procedurale në një nivel disi më konkret. Ekziston më shumë besim në agjensitë ekzekutive që janë të detyruar të sillen në mënyrë të paanshme në raste specifike dhe mund të mbahen përgjegjës nga qytetarët sesa në agjencitë ekzekutive me fuqi të mëdha, por të pakontrollueshme diskrecionale.

Më në fund, përvojat subjektive me shërbimet ekzekutive ndikojnë në besimin tonë. Edhe nëse rezultati thelbësor është i padëshirueshëm, qytetarët mund të ruajnë besimin kur besojnë se procedurat ishin të drejta, të paanshme dhe me vend për të thënë. Në përgjithësi, perceptimi subjektiv i korrupsionit dhe paragjykimit është i dëmshëm për besimin në politikë. Dhe ky është një fenomen mbarëbotëror.

Në përgjithësi, drejtësia procedurale prek thelbin e legjitimitetit të perceptuar të demokracisë dhe institucioneve demokratike. Kjo e bën çështjen e vazhdueshme në Administratën e Taksave dhe Doganave më shumë sesa një problem me një agjenci zbatuese. Drejtësia procedurale - paanshmëria, pjesëmarrja, mos-gjykimi - është shkelur në mënyrë aktive me vite dhe ajo duket. Në të njëjtën kohë, kjo e bën të padepërtueshëm nga këndvështrimi i besimit politik se problemi mund të vazhdojë të zemërohet për kaq gjatë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat