Partitë që përfundojnë në bordin e koalicionit

Opinione

Partitë që përfundojnë në bordin e koalicionit

Nga: Ali Hertica Më: 25 nëntor 2020 Në ora: 09:06
Ali Hertica

Deri në çfarë mase luan një parti politike rol për dikë në zyrën politike? A duhet të jeni anëtar i një partie politike që të bëheni mbajtës i një zyre politike ? Dhe cilat janë të mirat dhe të këqijat e të qenurit anëtar i një partie politike.Partitë politike luajnë një rol të rëndësishëm në politikë. Në këtë mënyrë ata shpesh sigurojnë tërheqjen e përfaqësuesve të njerëzve. Sepse pas zgjedhjeve, partitë e zgjedhura duhet të formojnë një fraksion. Partitë që përfundojnë në bordin e koalicionit, për shembull, furnizojnë administratorë dhe ministra.

Kur një parti politike dëshiron të emërojë administratorë, ajo kryesisht do të shikojë në dosjen e saj të anëtarësimit për detaje.Kjo e bën logjike që shumë njerëz me ambicie politike të bashkohen me një parti politike. Ajo ofron kontakte interesante dhe një parti politike mund, për shembull, të sigurojë trajnim dhe të ndihmojë në organizimin e një fushate.Por një mbajtës i një posti politik nuk ka pse të jetë domosdoshmërisht anëtar i një partie politike. Ka edhe kryetarë bashkish që nuk janë anëtarë të një partie. Për më tepër, dikush mund të marrë pjesë në zgjedhje me një listë të zbrazët. Atëherë nuk do të ketë emër (partie) mbi listën e kandidatëve në fletën e votimit, por vetëm një numër.

Ideologjia e përgjithshme e një partie zakonisht regjistrohet në një parti ose në një program parimor. Për më tepër, një program zgjedhor hartohet para zgjedhjeve. Partitë politike gjithashtu dallohen në mënyra të ndryshme: konfesionale dhe jo-denominuese, të majta dhe të djathta, progresive dhe konservatore. Me këto klasifikime duhet të kemi parasysh gjithashtu që partitë e mëdha politike në veçanti kanë mendime të ndryshme për shkak të madhësisë së tyre. Përveç kësaj, ka edhe parti politike që përqendrohen kryesisht në një temë specifike.

Përveç anëtarësimit në një parti ekzistuese, dikush mund të hyjë edhe në politikë duke regjistruar një parti të re politike ose duke u grupuar në qendrën e votimit (Këshilli Zgjedhor). Emri i asaj partie do të shfaqet në listën e kandidatëve në fletën e votimit. Nëse një parti merr vota të mjaftueshme, ajo mund të sigurojë një vend.Partitë politike mund të shfrytëzojnë një numër burimesh financimi.

Burimet e brendshme të partive janë tarifat e anëtarësimit, 'taksa e partisë' nga përfaqësuesit dhe mbledhja e fondeve. Burimet e jashtme janë donacionet, të ardhurat nga sponsorizimi dhe subvencionet (qeveritare). Palët gjithashtu mund të disponojnë me rezervat. Pjesa më e madhe e shpenzimeve të partive politike shkon për fushatat zgjedhore.Organizimi i një partie politike në nivel provincial dhe lokal shpesh drejtohet kryesisht nga vullnetarë (anëtarë të partisë). Forma organizative është shpesh një shoqatë me takimet e anëtarëve, por edhe aktivitete sociale dhe thelbësore,njerëz janë anëtarë të një partie politike.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat