Paraqitjet janë relative e partisë së majtë

Opinione

Paraqitjet janë relative e partisë së majtë

Nga: Ali Hertica Më: 20 janar 2022 Në ora: 09:16
Ali Hertica

Është popullore të ndahen partitë politike në parti të majta, të djathta dhe të qendrës. Ky klasifikim është i diskutueshëm dhe nuk mund të bëhet gjithmonë i qartë. Bëhet fjalë për masën në të cilën partitë në shoqëri përpiqen për barazi më të madhe të të ardhurave, njohurive dhe pushtetit dhe gjithashtu duan të përdorin shtetin, politikën e qeverisë për këtë. Pra këtu rrezikohet kryesisht politika socio-ekonomike: punësimi, taksat, të ardhurat, përfitimet. Por ka të bëjë gjithashtu me politikën e edukimit dhe trajnimit dhe pjesëmarrjen e punonjësve në kompani dhe institucione. Nëse partitë janë në favor të ndërhyrjes së shtetit për të arritur atë barazi më të madhe, ato quhen 'të majta'. Në masën që partitë i konsiderojnë pabarazitë ekzistuese në të ardhura dhe pushtet si të arsyeshme ose të pashmangshme, ato nganjëherë quhen "të krahut të djathtë". Partitë që zënë një pozicion ndërmjet të majtës dhe të djathtës quhen parti të mesme. Ndonjëherë, në vend të termave 'majtë' dhe 'djathtas', njerëzit përdorin gjithashtu 'progresiv' dhe 'konservator'. Progresiv do të thotë mendje-ndryshues, konservator është konservator. Por këto koncepte po bëhen gjithnjë e më të vështira për t'u trajtuar.

Një kabinet i qendrës së djathtë, për shembull, mund të bëjë ndryshime të mëdha në sistemin e sigurimeve shoqërore, ndërsa opozita e majtë dëshiron ta mbajë atë sistem dhe jo ta ndryshojë atë.Megjithatë, ekziston edhe një mënyrë tjetër për të dalluar progresivin dhe konservatorin. Dallimi pastaj qëndron në masën në të cilën partitë duan të përdorin politikën e qeverisë për të frenuar lirinë personale të njerëzve. Kjo ka të bëjë kryesisht me çështje morale si homoseksualiteti, aborti, eutanazia dhe pushimi i së dielës. Me 'progresiste' mendohet për partitë që marrin lirinë më të madhe të mundshme personale. Shteti nuk duhet të ndërhyjë në mënyrën se si njerëzit duan të jetojnë, të mos patronizojë. Me "konservatore" mendohet për partitë që marrin një shtet të fuqishëm kontrollues nga pikëpamja morale. Në lidhje me këto klasifikime, duhet të kemi parasysh gjithashtu se partitë e mëdha politike në veçanti përmbajnë mendime të ndryshme për shkak të madhësisë së tyre. Për më tepër, partitë politike ndonjëherë duan të ndryshojnë mendje në fusha të caktuara. Ndodh gjithashtu që në praktikë ata nuk janë gjithmonë në gjendje t'i përmbahen mendimit që propagandojnë. Ata shpesh duhet të bëjnë kompromis, të bëjnë kompromis. Ndonjëherë një parti duhet të lërë pezull një pjesë të programit të saj për të marrë pjesë në një qeveri, një këshill bashkiak ose krahinor. fakto kush mund të përfaqësojë popullin, kush mund të bëhet ministër dhe si politika do të duket si.

Mund të thuhet pa ekzagjerim se në demokracitë perëndimore, dhe sigurisht në Europë selitë e partive janë më të fuqishme se parlamenti. Pavarësisht rëndësisë objektive të partive politike në demokracinë tonë bashkëkohore një demokraci pa parti është pothuajse e paimagjinueshme – thonë filozofët politikë vështirë se i kushtoj vëmendje. Ndërsa politologët janë të përkushtuar plotësisht për funksionimin e partitë dhe ndikimi i tyre, partitë duken pothuajse të pamundura për filozofët politikë të ekzistosh. Fakti që nuk ka pothuajse asnjë vepër filozofike,botuar mbi rolin e partive në demokraci flet shumë në këtë drejtim. Kjo është arsyeja pse partitë politike quhen ndonjëherë "jetimët e filozofisë politike". Kur bëhet fjalë për demokracinë, filozofët zakonisht përqendrohen në lojtarë më tradicionalë si qytetari ose parlamenti. Megjithatë, nëse vëmendja përqendrohet në politikën e pushtetit ose ekzekutivin, ajo tenton të përqendrohet në rrethana të veçantasiç është gjendja e përjashtimit ose revolucioni në të cilin sistemi normal partiak vihet në funksion.Ka disa arsye për këtë mungesë interesi në partitë politike.Së pari, është fakti që partia politike moderne është një fenomen relativisht i ri. Në literaturë përgjithësisht pranohet se ekziston një dallim i qartë mes partisë politike që njohim sot (partia masive siç ishte në fund tëfilloi në shekullin e 19-të) dhe paraardhësi i tij. Kjo e fundit jo vetëm ishte shumë më e vogël në përmasa, por funksiononte edhe ndryshe nga partia bashkëkohore. Partia në shkallë të vogël atëherë ishte ende në shërbim të përfaqësuesit të popullit, ndërsa sot përfaqësuesi i popullit është pothuajse tërësisht në varësi të aparatit modern partiak. Shihet karakteri relativisht i ri i partisë moderne politike, kjo do të thotë gjithashtu se në filozofia klasike vështirë se do të gjejë ndonjë konsideratë relevante. i lashte literatura mbi kategoritë klasike politike si shtetësia, shteti, komuniteti ,apo përfaqësimi është e bollshme, por për reflektime mbifenomeni bashkëkohor i partisë politike, nuk na duhen filozofë parasupozojmë se ata nuk i kushtojnë vëmendje partisë moderne politike. Por ky justifikim nuk vlen për filozofët politikë bashkëkohorë.

Megjithatë, mungesa e palëve mund në filozofinë klasike politike mund të shpjegojë pse filozofët bashkëkohorë gjithashtu nuk arrijnë të vëzhgojnë partitë. Shumë filozofë politikë reflektojnë mbi politikën bashkëkohorenë fund të fundit, duke përdorur ende kategoritë tradicionale të autorëve klasikë të kanonizuar. Këto kategori - nga reflektimet e Aristotelit mbi qytetarinë te teoria e Hobsit për shtetin modern - shpesh janë ende të vlefshme, por në rastin e partisë politike shpeshherë e padobishme. Me pak fjalë, kush i vë syzet e së shkuarës eka të vështirë të shohë qartë realitetin politik bashkëkohor. Ose edhe: tëi verbër udhëzon të verbërin.Kjo verbëri ndaj partive politike mundet gjithashtu – dhe ky është një shpjegim i dytë –mund të gjurmohet në një predikim të filozofëve politikë bashkëkohorë përtë menduarit normativ. Ata preferojnë që analizën e realitetit të papërpunuar politik të pushtetit dhe interesave t'ua lënë politologëve. Ku shkencëtarët politikë në lidhje me pushteti në rritje dhe shpesh jodemokratik i zyrave partiake, qëndroni atyfilozofët politikë shpesh zhyten në spekulime utopike për rendin ideal politik.Në atë botë ideale, qytetarët e mirëinformuar dhe të angazhuar marrin vendime racionale menjëherë dhe organizohen në komitete për të mirën e përbashkët. Madjenëse e gjithë kjo do të merrte shumë kohë, ata do të përfaqësoheshin nga përfaqësues që mbrojnë drejtpërdrejt interesat e tyre.

Në një botë të tillë,partia nuk përmendet pothuajse; aq më tepër në botën reale.E gjithë kjo nuk do të thotë se partia i ka shpëtuar krejtësisht të menduarit. Pere ashtuquajtura filozofi politike realiste, e cila dëshiron të reflektojë mbi realitetin ashtu siç është, partia politike është sigurisht e vështirë e pashmangshme. Megjithatë, kjo çon në ata jo për një vlerësim të partisë. Natyra e pashmangshme oligarkike epartia masive moderne rezulton më tepër në vëzhgimin e zymtë dhe poshtëruesse në një demokraci pushteti nuk është i popullit por i shefave të partive të pazgjedhur……

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat