Shkarkimi i Presidentit të Kosovës është urgjencë - Bota Sot
Shkarkimi i Presidentit të Kosovës është urgjencë

Opinione

E diel, 21 tetor 2018

Shkarkimi i Presidentit të Kosovës është urgjencë

Haki Abazi Nga Haki Abazi Më 6 tetor 2018 Në ora: 14:00
Hashim Thaçi

 

Arsyetimi

1.Sipas nenit 83 te kapitullit te V te Kushtetutes se Kosoves,Presidenti duhet te perfaqesoje unitetin e popullit te Republikes se Kosoves. Kjo nuk eshte e vertet, ky president nuk perfaqeson unitetin e popullit te te Republikes se Kosoves qe nga dita e pare dhe kjo u deshmua me 29 Shtator te ketij viti ky me mijera qytetare protestuan kunder tij dhe kerkuan dorheqjen e tij. 2. Sipas nenit 88, Presidenti nuk mund te ushtroje asnje funksion ne parti politike. Eshte e ditur qe nga dita e pare se ai ushtron pjeserisht funksionin e kryetarit te PDK per nje pjese te madhe te partise dhe tani se fundmi ai ka drejtuar dhe ka urdheruar dy ministra: Abelard Tahiri dhe Bedri Hamza qe te veprojne sipas direktiva te tij duke u ndodhur ne nje barke te rexhistruar ne organet e Serbise dhe qe vepron ne territorin e Republikes se Ksooves pa leje te institucioneve te Kosoves. Ky eshte rrezikim i rendit kushtetues dhe shkelje ligjit dhe perzierje ne punet e qeverise. Gjithashtu nen presionin e Presidentit Thaci, Abelard Tahiri ka dhene doreheqje, qe po ashtu eshte perzierje ne parti poltike dhe ne qeveri.  3. Me veprimet e tij Presidenti ka rrezikuar dhe ka demtuar interesin e shtetit te Kosoves dhe ne kuddershtim me kushtetuten ddhe ligjet e Kosoves ai eshte duke negociouar jashtligjshem dhe pa mandat kushtetues per interesat e vendit.

Gjithnje sipas nenit 91 pika 2 e kushtetutes se republikes se Kosoves, shkarkimi i presidentit mund te inicohet nga 1/3 e deputeteve te kuvendit te republikes qe nensshkruajne nje peticion i cili shpjegon aresyet per shkarkim. Nese peticioni supozon semundjen e rende athere kerkeohet mendimi i koziliumit te mjekeve te pavarur per gjendjene e presidentit. zikoje interesat vitale te vnedit duke hyre ne pazare dhe duke pranuar edhe negociimin me Beogradin pa ndermejtesues formal nderkobetare. Kjo eshte shkelje e rende e interesit dhe kushtetutes dhe percaktimit te qytetareve dhe shkelje e vnedimit te gjykates nderkobetare te drejtesise. Gjithashtu sjellja e presidentit ka pradnaluar njohjet e reja te vendit qe po ashtu eshte interes vital. e

Shkarkimi

Sipas nenit 91 pika 1 e Kushtetutes Presidenti mund te shakrkohet nese supozohet qe per shkak te semundjes se rende nuk mund te kryej funksionin e presidentit dhe per shak se ka bere shkelje te rende te kushtetutes. Kjo eshte e vertet ne te dyja rastet, presidenti ka semundjen e Alzheimer qe eshte semundje qe manifestohet me probleme me memorine, te menduarit te qarte dhe sjelljes jonromale. Ky presdient ka treguar qe ka te gjitha keto simptoma. Gjithashu per shak dhe si rrjedhoje ai ka demtuar ne vzhdimes rende kushtetutshmerine dhe interesine vendit.

Procedura per shkarkim

Gjithnje sipas nenit 91 pika 2 e kushtetutes se republikes se Kosoves, shkarkimi i presidentit mund te inicohet nga 1/3 e deputeteve te kuvendit te republikes qe nensshkruajne nje peticion i cili shpjegon aresyet per shkarkim. Nese peticioni supozon semundjen e rende athere kerkeohet mendimi i koziliumit te mjekeve te pavarur per gjendjne e presidentit.

Gjithashtu ne proceduren per shkarkim mund t enumerohen te gjitha rastet e lartshenuara te shkelje se rende te kushtetutes dhe interesit te vnedit dhe qytetareve me pasoja jashtezakonisht te renda.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test