Akademia e Shkencave të Kosovës duhet të ngrit zërin, pasi Kosovës po i rrezikohet ndarja e tretë, nga Presidenti Hashim THaçi... - Bota Sot
Akademia e Shkencave të Kosovës duhet të ngrit zërin, pasi Kosovës po i rrezikohet ndarja e tretë, nga Presidenti Hashim THaçi...

Opinione

Akademia e Shkencave të Kosovës duhet të ngrit zërin, pasi Kosovës po i rrezikohet ndarja e tretë, nga Presidenti Hashim THaçi...

Nga: Ragip Guraziu Më: 20 nëntor 2018 Në ora: 11:26
Ragip Guraziu

Derisa presidenti,Hashim THaçi po bënë gabime fatale,po ashtu qeveria,kuvendi,pozitë e oipozitë,të varur nga  Lista Serbska,Akademikët kombëtare në veprim  o sot o kurrë....

Akademia e Shkencave  të Kosovës në bahkpunim  me Akademit e Shkencave të Shqipërisë të mblidhen me një vend dhe të stopojnë THaçin,nga ato gabimet fatala që po bënë kundrejt Kosovës dhe  qytetarëve të saj,në të menduarit e tij fatale presidenti THaçi.

Kur të gjithë jemi në dijeni se Kosova  nuk ka territore për shkëmbim,pjesët e tokës shqipatre janë të  koolonizuara,shi Luginën e Preshevës ku populli shqiptar është i diskriminuar e Lista Serbeska  po sillet në Kuvend si me qenë në Bahçe të babës?!

Serbia duhet patjetër të lirojë pjesët e koolanizuara shqiptare,derisa nau ka futur brenda për brenda Kosovës,e presidenti Thaçi me mendësin e tij po thotë Lugina e Preshevës do i bashkangjitet Kosovës,kur vet presidenti është në dijeni se Veriu i Mitrovicës po udhëhiqet nga Lista Serbska e derigjuar nga Beogradi dhe asnjë subjket politik,deputetet e se cilës janë positë e opozitë,janë të varur nga kjo listë që i ka ngulfatë dhe po ua zënë frymën, edhe kuvendit që në zemrën e Kosovë po kullet Lista Serbska dhe po lajmron se ne jemi këtu dhe me këso udhëheqësa dhe me këso  politikaj,parti politike,inetlektual do na dalin nga dora edhe  Veriu i Mitrovicës,Ujmani dhe 25 përqindshi i territorit në atë pjesë plani i kahershëm i Dobrica Qosiqit,babai i kombit serb siç e quanin ata.

Unë nuk po mundem të kuptojë ende; çka janë duke pritur akademikët kombëtar shqiptarë?!     

Ku na mbeten dy Akademit e dy shtetetve kombtare, te Shqiprisë.

Akademia e Shkencave të Kosovës në mashkëpunim me Akademit të Shkencave të Shqipërisë,e pse jo edhe ndihma nga  disa Akademi të këti lloi siç janë shtetet mike,Amerika,Gjermani,Franca,Anglia,e kështu me radhë,të mendojnë diç për këtë Kosovë deri sa sështë bërë vonë.

Politika nuk bëhet kështu pa unitet?!

Po kush do të na dhurojë këtë unitet kur ne nuk po mundemi të bëjmë vetë?! Kur e kishim këtë unitet, punët na ecnin më mirë. Uniteti ynë gjithmonë ka qenë goditej e fortë për armiqtë tanë. Ne të gjitha luftrat kemi pasur një unitet, por herë-herë i brisht, siç jemi tani në politikë, që plasi sherri në mesë pozitës e opozitës mu në momentet më të papërshtatshëme për Republikën e Kosovës.

Një unitet që ndodhi në mes nesh në vitet e 90-98,ku kishim një subjket politik unik, dhe deri në fillim e luftës së UÇK-së, ishim; gjithë për një, dhe një për gjithë, punët na ecnin për së mbari. Por tani edhe kjo ndryshoi në momentet kur po na duhen më shumë...

Derisa në bisedimet me Serbinë, qeveritaret tanë u treguan zemërgjerë, rezultatet gjithnjë shterpe dhe po vuajmë vet ne. Fakti tjetër është se kur kemi parasyesh paknaqësit brenda dy subjketeve më të mëdha të vendit, tani në koalicionin qeverisëse dhe një opozitë që këtë garniturë qeverisëse medomos ta dergojë drejtën në shtëpi, apo në pension siç kanë deklaruar, edhe së listës së përbashkët opozitare, uniteti është largë deri në hasmëri.

Fakti tjetër, pas shumë debateve,analizave,parashikimeve etj,që po organizohen nga mediumet elektronike dhe të shkruara me analistët,publicistët,politikaj,dhe gjithë strukturave tjera qeveritare e jo qeveritare,nuk po munden të gjejnë një Antton Çeta të dytë,kur nuk e kemi një unitet në politika,kur ky unitet po na mungon e n politikën kombëtare mbarëshqiptare.

Sepse me diploma falso sidomos pas lufte shumica e të pranishmeve në debate edhe nuk po e kuptojnë pse janë aty sepse po quditen edhe vet,si është e mundur me një diplomë falso,t’iu vihet një barrë e madhe ne supet e tyre,apo të deklarohen për gjendjen e krijuar  momentale në mes subjketeve politike dhe pozitës e opozitës.

Pa marrë parasyesh gjendjen momentale politike në Kosovë në këto momente, po edhe si kombe  ne duhet të jemi NJË DHE PIKË!

Shumica e shqiptarëve më tepër parapëlqejnë  unitetin politik kombëtar, qetë gjithë së bashku,pa marrë parasyesh se te gjitha janë kombëtare. Pa marr parasyesh divergjencat nga jasht,ne duhet bile sadopak ti ngulmi këmbët njëzëri, pa marrë parasyesh se a ju prishet qefi atyre apo jo.

Sa më shumë ne po flasemi,shkruajm e debatojmë për këto tema,për bashkimin kombëtar,po më duket se po afrohet dita e të gjitha trojeve etnike shqiptare,e një SHqipërie natyrale.Pa marrë parasyesh bartësit dhe mënyrën (zyrtare apo spontane qytetare) të organizimit të tyre, në esencë, të gjitha ato si kujtesë, fuqishëm do ta reflektojnë porosinë e synimit tonë kolektiv të bashkimit të të gjitha trojeve etnike shqiptare në një shtet të përbashkët unik të quajtur SHQIPËRI. (Shqipëri, Kosovë, Iliridë…),Sepse, vetëdijesimi evolutiv i masave tona në këtë drejtim, tashmë me të madhe ka filluar të ngjaj, dhe, se, preteksti i shënimit të festave jubilare.

Në komunizëm,duke menduar me logjikë të gabuar të gjykimit se:“kjo është një kërkesë e pamundur”, “nuk na lejojnë ndërkombëtarët”, “nuk është ende koha e duhur”,’’ ashtu që, në vend se ta shprehim dhe ta kërkojmë haptas këtë synim, ne në vete pavetëdijshëm instalonim një mohim si bindje të gabuar psikologjike kolektive. Pra, që të na jepet, ne nuk kemi guxuar as “me lyp”, as “me kërkua” e lere më me “trokit” diku. Ama, tani e tutje, sigurisht më jo! “Dashurisë platonike” në mes të territoreve tona të ndara shqiptare me shekuj, ndal- ngadalë po i vije fundi. Sepse, ne ma ja kemi nisur me lyp, me kërkua me ngulm dhe zhurmshëm me trokit në atë derë të fatit tonë të mëkëmbur ndër shekuj nga të tjerët, e cila derë, shumë shpejtë do të na hapet triumfalisht.

Lideret kombëtar shqiptar, duhet ta ndinë aromën e bashkimit kombëtarë

Në të gjitha treva nga jetojnë shqiptarët nuk po munden të rahatohen ne politik,si në SHqipëri,Kosovë,Lugina e Preshevës,Maqedon,Mal të Zi e kështu me radh.Kjo është arsyeja se me ne diç nuk është në rregull dhe jemi këtu ku jemi me këtë gjendje,jo vetëm në Kosovë por në të gjitha trevat ku jetojnë shqiptarët.

Më duket se këto modele që ne po analizojmë,shkruajm dhe publikojmë,duhet me shkrime tona të kontribojmë për të mirën e kombit tonë,e jo për ta ndezur gacën dhe të krijojmë konfuzione në popull e pastaj që të mos të na krijohet mundësia për ta fikur flakën.

Qytetarët mbarë shqiptarë,më të përcaktuarit në Ballkan,dhe ndoshta në gjithë botën, në favor të Aleancës Evroatlantike,janë realisht shumë të shqetësuar rreth tensioneve(që më së paku janë të nevojshme te ne), të krijuar midis politikës kombëtare apo mbarëshqiptare,e që dita-ditës po vlerësohet negativisht nga të tjerët dhe dita-ditës jemi duke humbur imazhin politik mbarëshqiptar,me rastin e kësaj teme që në këtë shekull ende nuk po mundemi të pajtohemi se nuk po e njohemi identitetin tone,bile edhe më keq identitetin kombëtar sepse ndryshe sipas do analistëve e besa edhe politikajve tanë po i shqetësojmë serbet,me e permend kombin se ndoshta mos po na hidhrohen.

Bindja ime..

Deri më tani bindja ime ka qenë se;në konstelacionet kosovare,sikur të kujtohet përshtypja se gjithë lufta politike zhvillohet në marrje primat,se cila do të marrë flamurin e të parit,të përvetësimit të ideve me karakter të rëndësishëm në pikëpamjet politke e shtetërore,kur këto bëhen për qëllime madhore në përputhëshmëri me proceset politike demokratike e zhvillimore të vendit dhe në venëdime të rëndësishme historike, këtu nuk do të duhej të kemi dallime dhe të gjithë të zgjedhurit e popullit e kanë këtë obligim kombëtar dhe askudh nuk ka të drejtën e vetëvendosjes kur kemi parasyesh interesat shtetërore, dhe njëherë e përgjithëmonë kur fitohej ajo që quhej historike që shenohet me germa të arta dhe nuk ka mundësi të anashkalohet më, sepse ajo veç është futur në historinë kombëtare dhe si e till i gjithë spektri politik i Kosovës deri te ardhja e këtyre marrëveshtje, dialogu, apo çfarëdo të quhej ajo, duhet të jetë unik dhe të pandarë deri të një realizim i aspiratave shekullor historike kombëtare të cilit janë zotuar deri në mandatin e tyre të ardhmën,gjithnjë si një komb e jo të ndarë sepse i gjithë kombi shqiptar ka punuar sakrifikuar dhe ma në fund realizuar pavarësinë e Ksovës.

Fillozofia e tepruar, deri tani na ka nda edhe nga mendja?!

Por,kjo nuk përfundon me kaq,Sepse çështjet,siç janë dëshmuar deri më tani në politikën shqiptare dhe të liderët e tyre,me një fillozofi të tepruar,që disave ka filluar edhe të luajnë meç dhe të dalin me shkrimet e tyre dhe forma debatesh të na tregojnë se ku e kemi kufirin me Malin e Zi,duke harruar apo edhe shëmtuar historinë kombëtare e ndertuar me shekuj se ne tani në viset tjera ku jetojnë shqiptarër, e sidomos tani edhe pse të gjithë së bashku punuam,vepruam dhe u sviduam si komb deri në realizimin e pavarësisë së Kosovë,tani duhet sviduar edhe tani së bashku,në të mirë e në të keq,në rastëse nuk kemi rrugëdalje ndryshe.

Akademia e Shkencave  të Kosovës në bahkpunim  me Akademit e Shkencave të Shqipërisë të mblidhen me një vend dhe të stopojnë THaçin,nga ato gabimet fatala që po bënë kundrejt Kosovës dhe  qytetarëve të saj,në të menduarit e tij fatale presidenti THaçi.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Pas votimit të projektligjeve për shndërrimin e FSK-së në ushtri, a mund të ketë inskenime nga Serbia për një luftë të re në Ballkan?
Loading...