Meha tronditë më këtë deklaratë: Kjo gjë u organizua në Serbi me ndihmën e Rusisë dhe u zbatua në Kosovë - Bota Sot
Meha tronditë më këtë deklaratë: Kjo gjë u organizua në Serbi me ndihmën e Rusisë dhe u zbatua në Kosovë

Politika

Meha tronditë më këtë deklaratë: Kjo gjë u organizua në Serbi me ndihmën e Rusisë dhe u zbatua në Kosovë

Nga: D.B. Më: 16 mars 2020 Në ora: 15:40
Objekti i Qeverisë

Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar ditë më parë raportin për të drejtat e njeriut në botë në vitin 2019. E në këtë raporti thuhet se qeveria nuk arriti të zbatojë në mënyrë efektive ligjin që parashikon dënime penale për zyrtarët e korruptuar. “Zyrtarët nganjëherë përfshihen në praktika korruptive dhe mbesin të pandëshkuar.

Mungesa e një mbikëqyrjeje efektive gjyqësore dhe sundimin e ligjit në përgjithësi i dobët, kontribuuan në këtë problem”, thuhet në raport. Por nga ana tjetër në pjesën për Kosovën, ky raport nxjerr si çështje kryesore: kufizimet të tepruara ndaj mediave, përfshirë dhunën ose kërcënimet ndaj gazetarëve; korrupsioni i qeverisë dhe mosndëshkimi i tij; si dhe sulmet kundër anëtarëve të pakicave etnike ose komuniteteve të tjera të margjinalizuara.

Njohësi i çështjeve politike Xhevat Meha, duke folur rreth kësaj çështje ka thënë për gazetën “Bota sot” se raportimet nga DASH dhe institucionet e ngjashme ndërkombëtare ka shume vite qe paraqesin afërsisht gjendjen e njëjtë, ku në nivel tepër të lartë është krimi i organizuar dhe korrupsion.

Image
Xhevat Meha

Sipas tij, kur kemi nivel kaq të lart të krimit të organizuar dhe korrupsionit për kohë pothuajse 15 vjeçare është një dëshmi se niveli është ekstrem i lart.

“Niveli ekstrem i lart i krimit te organizuar dhe korrupsionit sigurisht se në vete mbartë vështirësitë e luftimit. Vështirësia e luftimit vjen se krimi i organizuar dhe korrupsioni nuk janë zhvilluar rastësisht dhe në mënyrë stihike. Krimi i organizuar dhe korrupsioni janë zhvilluar dhe ndërtuar nga struktura të mirë organizuara shtetërore të shtetit të Serbisë, kuptohet me ndihmën e marrë nga Rusia, e qe janë zbatuar përmes rrjetit të strukturave të fshehta serbe në Kosovë”, ka thënë njohësi i çështjeve politike Xhevat Meha.

Ai ka theksuar se fakti se krimi i organizuar dhe korrupsioni në Kosovë janë ndërtuar në mënyrë të organizuar, e bënë që edhe luftimi duhet të zhvillohet në mënyrë të organizuar. “Fakti se krimi i organizuar dhe korrupsioni janë ndërtuar pas një studimi të thellë e të gjerë nga institucionet më të fuqishme nga Beogradi përfshirë të majtën e Tiranës e deri në Moskë duke përdorur dijeni më të fundit të laboratorëve më të mira e bënë luftimin edhe më të vështirë. Fakti se laboratorët e Beogradit dhe Moskës dhe veprimtaria e strukturave të fshehta serbe e ruse janë duke punuar në Kosovë për një periudhë 150 vjeçare, e bënë luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit ekstrem të vështirë”, ka thënë Meha.

Sipas tij, qeveria e tanishme ka marrë besimin e qytetarëve për të luftuar këtë dhe kanë shumicën e qytetarëve në anën e tyre.

“Luftimi duhet të jetë i studiuar dhe organizuar duke marrë për bazë nivelin dhe vështirësitë që u elaboruan. Ashtu si është larguar administrata dhe forcat e sigurisë së Serbisë nga Kosova, ashtu edhe do të eliminohet kontrolli i Serbisë mbi Kosovën, përmes strukturave të fshehta, ashtu edhe do të luftohet krimi i organizuar dhe korrupsioni”, ka thënë njohësi i çështjeve politike Xhevat Meha. 

 
Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat