Edhe ne kushte te vështira arrihen rezultate “Ismail Qemajli“ z Shaban Ajvazi - Bota Sot
Edhe ne kushte te vështira arrihen rezultate “Ismail Qemajli“ z Shaban Ajvazi

Reportazhe

E enjte, 15 nëntor 2018

Edhe ne kushte te vështira arrihen rezultate “Ismail Qemajli“ z Shaban Ajvazi

Nga: Ramiz Dërmaku Më: 4 nëntor 2017 Në ora: 18:57
Edhe ne kushte te vështira arrihen rezultate “Ismail Qemajli“ z Shaban Ajvazi

Pas çlirimit të Kosovës disa intelektualë, deputetë ,Kryetarë Partish, antarë qeverie i kanë mbyll sytë e mbuluar veshët e ne po i shikojmë me sy mbyllë se si po pasurohen. Ne këtë grup bëjnë pjesë; karrieristët, të korruptuarit, kriminelët, marksistët, leninistët, bajraktaristët, huliganët ,gjakëpirësit, se si po e vjedhin pasurinë , e shtetit të Kosovës dhe po ia gërryen themelet tërë asaj pasurie qe u krijua me mundë e djersë nga baballarët tanë.

Ishte ditë Gushti viti 2017, toka digjej nga vapa e madhe që mbretëronte ishte tharë bari. Unë i kisha dhënë detyrë vehtit që ta vizitoj gjimnazin“ Ismajl Qemajli në Dardanë. Sa më tepër që i ofrohesha gjimnazit në mendje më silleshin ditët kur unë isha maturantë në këtë gjimnazë. Hyra nga ana e Eperme e Gjimnazit në koridor nuk kishte njeri. Ktheva kokën nga ana djathtë pash nxënësin tim Avdyl Dërmaku, i cili nga vapa që mbretronte ne klasë kishte hapur derën dhe spjegonte njisin mësimore. Unë u ngjita shkallëve për katin e dytë ku ndodhej zyrja e sekretarit të shkollës z. Shaban Ajvazi. Trokita në derë nga mbrenda u ndëgjua një zë mashkulli. Hynë. Pasi shkëmbyem disa fjalë ai porositi nga një kafe.

Image

Ditën kur ne e vizituam Gjimnazin , zotin Shaban e gjetëm në zyren e tij duke punuar, Keni bërë shumë mirë, që keni gjetur kohë të na vizitoni. Në gjimnazin “ lsmail Qemali“, disa profesorë bëjnë gara mesë vehte se cili po arrinë suksese në mësimë. Ajo që duhet cekim është se kësaj vatre diturie nuk e kishte ndihmuar asë Kuvebdi Komunal, pra ai vet? sa ishte shkatërruar.pra nuk kishte ndryshuar që nga koha kur unë isha nxënës e deri më sot , Kuvendi Komunalë i Dardanës kurrë nuk e kishte ndihmuar materialishtë . Edhe ato pak kabinete që janë janë jashtë përdorimit .të cilat nuk kishte apo nuk ju kisdhin ndar ë mjete pasurimin e kabineteve.., rregullimin e WC-ve,objektit, kopshtin etj etj, materiale për rinovim e saj. Kuvendi Komunal nuk kishte investuar në asnjë lëndë ; duke filluar nga matematika, biologjia, muzika, edukta fizike.., etj. Posë disa mjeteve pa të cilat nuk mund të zhvillohet procesi edukativo arsimor. Mungonin mjetet e konkretizimit, mungonin kabinetet, mungonin hartat.., po çka nuk mungonte. Po të zbresësh nga shkallët në hyrjen e poshtëme ( poshtë) ishin plasaritur dhe ishin krijuar gropëza vrima dhe nuk mund ta vendosësh këmbën në to i lirë. Mungonin edhe hartat gjeogafike, mungonte edhe.., një top futbolli.., mungonte po çka nuk mungonte.Por ajo cka më befasoi dhe më shtyri ti shkruaj këta rreshta është puna qe bëjnë disa profesor ; Nexhat Rexha,Sekretari Shaban Ajvazi, Mr.sc Nagim Lenjani, Prof. Jahi Dërmaku,prof, Agim Jakupi, Avdyl Dërmaku, cilët edhe gjatë kohës së okupimit ata nuk kursyen edhe jetën e tyre vetëm pë ti paisur me njohuri nxënësit . Ata niseshin për shkollë e nuk e dinin se a do të kthehen..,Edhe përkundër kushteve të vështira; dhunës, thirrjeve të nxënësa në biseda të ashtuquajtura „imformative, ata rraheshin nga plocia serbe, largoheshin nga shkolla me perjashtim prej shkolle, por edhe dënoheshin P. SHembull ; nxënësja Ramize Ajvazi..,u përjashtua nga gjimnazi i Dardanës por edhe noheshin të për punë tek nxënësit nuk mungonin sukseset. Profesori i Edukatës fizike ,Mr.sc Nagim Lenjani, një intelektualë, edhe përkundër vapës së madhe që të përcllonte ai me nxënësit e tij bënin ushtrime trupore. Po të shkruash për gjimnazin e Dardanës e mos të shkruash për dy profesorët e Edukatës Fizike, Agim Jakupin dhe Nagip Lenjanin do bëshë një gabim të madhë. Si njëri poashtu edhe tjetri falë punës së mirë që bëjnë me nxënës kanë arritur suksese si në Republikën e Kosovës por edhe jashtë saj. Të dy këta punëtorë të pa lodhur i kanë kaluar kufijtë e Kosovës dhe me punë sistematike kurrë në punën që bëjnë na treguan se gjendja momentale në gjimnazin“Ismail Qemali“ është e mjerueshme. I vizituam fushat e Basketbollit, Volejbollit, hendbollit, futbollit të vogël dhe mbetëm të zhgënjyer se si ishin shkatrruar ato, fusha ku dikur nxënësit tonë falë kushteve të mira arrinin rezultate dhe suksese edhe në të gjitha fushat, si mbrenda Kosovës ponjashtu edhe jashtë saj. Sot pas çlirimit të Kosovës ne si duket i kemi mbyllë syt dhe po i shikojmë; karrieristët, të korruptuarit, kriminelët, marksistët, leninistët, bajraktaristët, huliganët,gjakëpirësit, se si po e vjedhin pasurinë , e shtetit të Kosovës dhe po ia gërryen themelet tërë asaj pasurie qe u krijua me mundë e djersë nga baballarët tanë.

Image

Përsëri inkuadrohet në bisedë sekretari,humanisti z Shaban Ajvazi ;Shkolla jonë krahasuar me shkollat tjera të cilat i kanë kushtet më të mira , nuk mungon mungon suksesi thotë sekretari i shkollës zoti Shaban.

Disciplina ishte ne nivel të duhur dhe çdo gjë zhvillohej normalisht. aty takuam edhe Profesorin e Gjuhës dhe letërsisë shqipe, intelektualin, poetin, kritikun letrar dhe ish. Depuetin e Parrlamentit të Kosovës, autorin e 9 librave ish. Drejtorin e gjimnazit z. Nexhat Rexha i cili edukoi shumë gjenerata. Falë punës së profesorit që bënë ai ka formuar edhe grupin e letrarëve të rinjë të cilët morren pjesë në gara në nivel komunal dhe me gjërë. Poeti Nexhat për punën qe bënë me nxënës ai disa herë u shpërblye me mirënjohje, kupa, diploma. ai është aktiv edhe në aktivitete kulturore

Intervistë

Sekretari i gjimnazit“Ismajl Qemali’’,z. Shaban Ajvazi lindi në fshatin Kopernicë më 28.02.1960. Katër klasë të shkollës fillore i kreu në vendlindje ndersa ciklin e lartë të shkollës fillore në Hogosht. Gjimnazin në Dardanë gjatë vitit shkollor 1978-79. Regjistroi dhe me mjaftë sukses e kreu Fakultetin Juridik në Univerzitetin e Prishtinës.

Gjatë vitit shkollor 1990-91 filloi të punon në gjimnazin „Ismail Qemali“, si profesor i lëndëve juridike . Pyetjen tonë, se a funksionojnë (zhvillohen) aktivitete kulturore, sportive, letrare, grupi i gjeografëve, grupi i historianëve të rinjë , grupi i fizikës, grupi i letrarëve.., etj

Në diten kur e vizituam e gjetëm duke punuar në arkivin e shkollës (gjimnazit), që nga ditët e para kur kishte filluar punën Gjimnazi në Dardanë ( ish Kamenicë ). Ai falë dashurisë së madhe që të ketë një arkiv të mirë, profesionale dhe dixhitale, vullnetarishtë punoi mbi dy vite për nxjerrjen ( apo shkrimin) e të gjithë shkrimeve nga ditarët dhe futjen e tyre në kompjuter me qëllim që inventari më mirë të ruhet dhe më lehtë të gjindet, e pyetëm zotin Shaban .., Pse e bëni këtë punë aq të madhe? Ai pa hezitim u përgjegj.., Për mua por edhe për gjeneratat të cilat vijnë, në rastë të nxjerrjes apo kërkimit të ndonjë dokumenti ; Lëshimin e Diplomave, Dëftesave, vërtetimi.., etj etj tani kemi më lehtë. Ditarët e vjetër ishin shkyer ishin leckosur dhe me shumë vështirësi lexoheshin shkronjat.

Bota sot: Zoti sekretar ju pak më parë deklaruat se këtë punë e keni bërë vullnetarishtë ? Po kjo që pyesni ju është inisiativ personale sepse ditarët e vjetër thuaj i ka shkatrruar, myku, pluhuri dhe moskujdesi ndaj tyre.

Image

Pra ju keni punuar mbi dy vite këtë punë.. ? A ju ka shpërblyer ndokush nga shkolla apo organet kompetente komunale !. Jo deri më tani askush posë disa nevojtar?ëve të cilët kur nxjerrin apo kërkojnë ndonjë dokumentë, diplomë, dëftesë etj , më falenderohen sepse tani ata nuk presin gjatë, por për 1 deri 3 minuta ua apim dokumentin që kërkojnë marin dokumentin; dëftesën, diplomën që e kanë kryer gjimnazin, etj,

Bota sot : Ku e gjetët këtë forcë.., këtë energji këtë vullnetë ? Po ( qeshet) dhe fillon rrëfimin i radhitë ngjarjet, sfidat, pengesat, por edhe sukseset si fletët e një romani. Pra unë që kamë bërë këtë punë kolosale, nuk e kamë bërë për ti mbushur xhepat me lekë.., por për të ju ofruar kushte më të mira dhe të kryhen punët që i kemi marrë apo na i ka besuar shoqëria sa më shpejtë. Unë pasë mbarimit të orarit të rregullt të punës isha në zyre dhe ne momentin kur unë nuk kisha palë, ia filloja punës tjetër.

Bota sot: Ne pyetjen tonë se sa orë keni punuar Shabani qeshet dhe thotë; Shabani më shiqon drejtë në sy dhe fillon rrëfimin për punën që ka bërë. Në fillim i falenderohem zotit që jamë shëndoshë, dhe falë tij e kreva punën që ia kisha vënë vehtit.

Bota sot: Zoti Ajvazi ju krahas punës profesionale qe bëni, kemi informacione se ju merreni edhe me aktivitete kulturore, sportive, keni kryer disa aksione për grumbullimin e ndihmave humanitare, keni marrë pjesë në përgatitjet e nxënëseve për pjesëmarrje në kuizet e diturisë. Ju gjatë punës suaj keni treguar rezultate në, ruajtjen e trashigimin e vlerave kulturore si ne kuadrin e gjimnazit e më gjërë komunës ponjashtu edhe në e fushën e folklorit , i cili së bashku me nxënësit e shkollës rregullisht përgatiste program artistik me këngë e valle burimore dhe manifestimet e shumta të nivelit kombëtar të organizuara në shkollë dhe jashtë saj.

Bota sot Zoti Ajvazi; ju jeni “zemra“ e të gjitha aktiviteteve kulturore të shkollës suaj. Si po ia arrini kur ju jeni njeri familjar, pastaj bëni grumbullimin e mjeteve materiale për nevojtarët.

Image

Po është e vërtetë kjo që thoni zoteri gazetar , mirëpo unë që nga mosha rinore babëgjyshi dhe babai im na spjegonin për vuajtjet e popullit shqiptarë nga hegjemonizmi e Rankoviqian ai sllobodian , etj.

Bota sot: Shaban Ajvazi; Ne kemi informacione se JU së bashku me disa aktivistë të jetës kulturore e Artistike për komunën e Dardanës (Kamenicës) me 21 shkurt të vitit 2000 themeluat Shoqërinë Kulturore Artistike për komunë e Dardanës ? Shaban Ajvazi: Nga viti 2002 deri 2005 Shaban Ajvazi, emërohet kryetar i kësaj shoqërie .

Bota sot: Shaban Ajvazi thotë falë Angazhimit dhe vullnetit të anëtarëve të kësaj shoqërie arritem mjaft suksese. dhe në saje të angazhimit e vullnetit të anëtarëve të shoqërisë Nga viti 2006 zoti Shaban Ajvazi emrohet udhëheqës artistik u lutem na tregoni ë në manifestime e organizuara në nivel të vendit por edhe jashtë komunës, si në Shtetin amë në Tropojë ‚’Sofra Dardane’’ pastaj në Festivalin Ndërkombëtar në Stamboll të Shtetit të Turqisë etj.Edhe ne u ndamë nga ky punëtorë, aktiistë, humanistë, intelektual por mbi të gjitha njeri me plot kuptimin e fjalës.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test