Asnjëherë nuk keni ëndërruar, ja çfarë ndikon në lodhjen kronike

Shëndetësia

Asnjëherë nuk keni ëndërruar, ja çfarë ndikon në lodhjen kronike

Më: 16 nëntor 2020 Në ora: 16:30
Foto Ilustrim

Gjetjet lidhin së pari bakteret e zorrëve dhe lodhjen kronike. Fenomeni nuk është sqaruar si sindromë apo shkak i lodhjes kronike, por prania e tij është e padiskutueshme. Sindroma e lodhjes kronike vetëm në Amerikë prek miliona njerëz, më shpesh gra sesa burra.

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike më shpesh ankohen për lodhje ekstreme pas çdo ushtrimi: dhimbje të muskujve dhe nyjave, probleme me gjumin dhe të menduarit racional për shkak të dhimbjes dhe gjumit. Shkaqet e sindromës janë të vështira për t’u diagnostikuar, në Amerikë vetëm 20% e rasteve.

Shkencëtarët sugjerojnë që bakteret e zorrëve (mikrobet) mund të japin përgjigje ndaj kushteve ose problemeve shëndetësore ende të panjohura.
Mikrobet janë një komunitet i baktereve të çdo qenieje njerëzore dhe ato ndikojnë në rezistencën imune ndaj mjedisit dhe sëmundjeve. Ky studim u përqendrua në lidhjen e mundshme midis lodhjes kronike dhe çekuilibrit të zorrëve.

Studimi përfshiu 50 pacientë me sindromën e lodhjes kronike dhe 50 individë të shëndetshëm. Shumica e pjesëmarrësve ishin gra me moshë mesatare 51-vjeç.

Mostrat e feçeve u morën nga të gjithë pjesëmarrësit dhe u përcaktuan gjenetikisht për të përcaktuar llojet dhe sasinë e baktereve të pranishme, dhe u bë një analizë gjaku për secilin pjesëmarrës.

Rezultatet treguan se njerëzit me sindromën e lodhjes kronike kanë baktere të ndryshme në zorrë sesa njerëzit e shëndetshëm. Gjithashtu, një sasi më e lartë e llojeve të ndryshme të baktereve dhe çekuilibri i tyre janë vërejtur në varësi të ashpërsisë së sindromës së lodhjes kronike, por edhe nga sindroma e zorrës së irrituar pasi të dy sindromat janë të ngjashme dhe shpesh të dy janë të pranishëm.

Studimi vlerëson se këto gjetje mund të ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë trajtimet për lodhjen kronike. Gjithashtu, rezultatet mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm dhe zvogëlimin e sindromës së lodhjes kronike. Sidoqoftë, pyetja është nëse vetëm bakteret e zorrëve ndikojnë në lodhjen kronike.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat