Shkencëtarët zbulojnë se flokët e njeriut mund të ‘presin’ shiritat metalikë pavarësisht se janë 50 herë më të butë se çeliku

Shkencë & Teknologji

Shkencëtarët zbulojnë se flokët e njeriut mund të ‘presin’ shiritat metalikë pavarësisht se janë 50 herë më të butë se çeliku

Më: 7 gusht 2020 Në ora: 18:15
Foto ilustrim

Në eksperimentet e rruajtjes, inxhinierët studiuan nga afër rruajtjen në detaje ultra-të imëta me një mikroskop elektronik për të parë sesi një brisk rroje mund të dëmtohet pas rrojes.

Pavarësisht butësisë relative të flokëve, në krahasim me forcën e çelikut, buza e tehut zbutet shpejt pas disa rruajtjeve..

Defektet në strukturën mikroskopike të çelikut të kombinuara me këndin e një rruajtjeje mund ta presin tehun edhe me një goditje të vetme, zbulojnë studiuesit.

Studimi sugjeron mënyra që teknologjia aktuale e tehut të përmirësohet.

Sapo të formohet një çarje fillestare, tehu është i ndjeshme ndaj copëzimit të mëtejshëm, dhe ndërsa akumulojnë më shumë çarje rreth çipit fillestar ajo mund të shuhet shpejt.

Brisqet, skalperët dhe thikat zakonisht bëhen nga çeliku i pandryshkshëm, i cili është i gatshëm të japë një skaj të mprehtë me brisk dhe të veshur me materiale edhe më të forta si karboni në formë diamanti për të rritur jetëgjatësinë e tij.

Sidoqoftë, thikat kërkojnë mpiksje të rregullt dhe zëvendësohen në mënyrë rutinore, edhe kur ato kanë prerë materiale shumë më të butë.

Studiuesit hulumtuan mikrostrukturën e metaleve në mënyrë që të hartojnë materiale të reja me rezistencë më të mirë ndaj dëmtimit.

Image
Image
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat