Rinia me sytë larg atdheut, për një arsim më të mirë dhe punësim

Shqipëria

Rinia me sytë larg atdheut, për një arsim më të mirë dhe punësim

Më: 12 gusht 2020 Në ora: 16:10
Ilustrim

Raporti kombëtar për rininë në Shqipëri tregon se periudha e pandemisë në ka sjellë probleme lidhur me punësimin e grupmoshave 15-29 vjeç.

Sipas këtij raporti 49 % e të pyeturve kanë pohuar se ata vetë ose familjarë të tyre e kanë humbur vendin e punës për shkak të pandemisë së koronavirust, dhe ajo që është më shqetësuese është fakti se nuk kanë marrë ndihmë ndihmë nga shteti.

“Papunësia e të rinjve me nivelin e arsimit të mesëm dhe të lartë sa vjen e rritet. 49% e të rinjve theksojnë se kanë humbur punën ata ose një prej pjesëtarëve të familjes gjatë karantinës”

Në 10 vite janë larguar nga shqipëria 140.000 të rinjë dhe të reja.

Vet ata konfirmojnë se Shqiëpria fatkeqësisht nuk ofron asgjkë për të ardhmen e tyre,  dhe më shumë shqetësuese është çështja e arsimit.

Gjatë këtij viti me shqetësim është paraqitur edhe situata e kriminalitetit, ku një përqindje të konsiderueshme zënë krimet e kryera nga të rinjë.

“Kemi tendencë rritëse sa i takon kriminalitetit seksual”

Sipas këtij raporti  gjatë periudhës së pandemisë 63% e të rinjve kanë konfirmuar dhunën e shtuar në familje, ndërsa sipas INSTAT 3 vjaza në ditë denoncojnë dhunën në familje.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat