Ministria e Transportit në negociata vende të BE-së për zëvendësimin e kontrollorëve

Shqipëria

Ministria e Transportit në negociata vende të BE-së për zëvendësimin e kontrollorëve

Më: 8 prill 2021 Në ora: 11:54
Foto ilustrim

Ministria e Transportit po zhvillon negociata me disa vende të Bashkimit Evropian për zëvendësimin e kontrollorëve të trafikut ajror në Shqipëri, të cilët kanë braktisur punën.

Mësohet se lëvizja vjen pas mbledhjes së mbajtur dje nga Komiteti i Emergjencave Civile, që i hapi dritën e gjelbër zëvendësimit të kontrollorëve. Marrja e OK-it Komiteti i Emergjencave Civile shkurton procedurat e zëvendësimit të tyre.

Mësohet se është marrë përgjigje pozitive nga disa vende partnere. Zëvendësimi i kontrollorëve pritet të zgjasë derisa të zgjidhet situata.

Ndërkaq, ende sot vazhdojnë të jenë të pezulluara fluturimet nga aeroporti “Nënë Tereza”, të paktën deri në orën 14:00. Fluturimet u pezulluan dje pasi kontrollorët shpallën paaftësinë e përkohshme për punë me argumentin se janë të stresuar. Lëvizja e kontrollorëve erdhi pas përgjysmimit të pagave të tyre, që sipas ministrisë është bërë për shkak të efektit të pandemisë.

Vendimi i Komitetit të Mbrojtjes Civile

Komiteti i Mbrojtjes Civile u mblodh online me kërkesë të për të diskutuar problematikat e krijuara në Aeroportin Ndërkombëtar “Nënë Tereza” dhe masat e nevojshme për normalizimin e situatës.

Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, njëkohësisht edhe kryetar i Komitetit të Mbrojtjes Civile, pasi u njoh me shqetësimin për problematikat e krijuara në ditët e fundit në Aeroportin Ndërkombëtar “Nënë Tereza”, për shkak të bojkotit të kontrollorëve të kompanisë Albcontrol, vuri në dukje se bazë të ligjit 45/2019, datë 18.07.2019 “Për Mbrojtjen Civile”, Aeroporti Ndërkombëtar i Rinasit konsiderohet infrastrukturë kritike, madje sipas nenit 43, konsiderohet infrastrukturë kritike me efekt ndërkufitar.

Me propozim të ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë, Komiteti i Mbrojtjes Civile vendosi që

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë të marrë masat e nevojshme për të bërë operacional kontrollin e trafikut ajror, qoftë edhe duke zëvendësuar nëse lind nevoja kontrollorët e larguar me kontrollorë të  rinj vendas ose të huaj.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë në kuadër të situatës së krijuar, u ngarkua të përcaktojë kriteret minimale të licencës sipas standardeve ndërkombëtare si dhe çdo kriter tjetër të nevojshëm për të filluar fluturimet sa më parë.

Autoriteti i Aviacionit Civil u ngarkua të marrë të gjitha masat e nevojshme për rifillimin gradual të operimit ajror dhe në rast nevoje, të liçensojë në mënyrë të përshpejtuar kontrollorët e trafikut ajror në përputhje me urdhrin e ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat