Pandemia e virusit korona përshpejton robotizimin: E ardhmja e punës po vjen më herët

Teknologji

Pandemia e virusit korona përshpejton robotizimin: E ardhmja e punës po vjen më herët

Nga: D.G. Më: 22 tetor 2020 Në ora: 10:15
Fabrikë makinash (Ilustrim)

Drejtuesit e biznesit janë duke u mbështetur më shumë në robotë në planifikimin e proceseve të punës, ndërsa kërkesa më e madhe për punëtorë po shfaqet në sektorët e kujdesit, teknologjive të reja dhe krijimit të përmbajtjeve, tregon një studim i Forumit Ekonomik Botëror (WEF).

WEF vëzhgoi drejtuesit e gati 300 ndërmarrjeve globale dhe zbuloi se katër të pestat e tyre po përshpejtojnë planet për të dixhitalizuar fuqinë punëtore dhe për të futur teknologji të reja, duke neutralizuar rritjen e punësimit në krizën post-financiare të viteve 2007 dhe 2008.

"Për shkak të Covid-19-shit, e ardhmja e punës arrin më herët," përfundon drejtoresha e WEF-it, Saadia Zahidi.

WEF ka përcaktuar që deri në vitin 2025, robotët do të ‘mbyllin’ 85 milionë vende pune në ndërmarrjet e mesme dhe të mëdha.

Në mënyrë që punëtorët të mbajnë punën e tyre për pesë vitet e ardhshme, pothuajse gjysma e tyre do të duhet të zotërojnë aftësi të reja dhe deri në vitin 2025, punëdhënësit do të ndajnë punë në mënyrë të barabartë midis njerëzve dhe makinerive, tregoi sondazhi i WEF-it "E ardhmja e punës 2020".

Në përgjithësi, krijimi i vendeve të punës ngadalësohet dhe përshpejton mbylljen e atyre ekzistueseve, ndërsa kompanitë në të gjithë botën i drejtohen teknologjisë dhe heqin dorë nga potenciali njerëzor në futjen e të dhënave, kontabiliteti dhe administrimi.

Lajmi i mirë është se më shumë se 97 milion vende pune do të krijohen në sektorët e kujdesit dhe teknologjisë, të tilla si inteligjenca artificiale (AI) dhe në krijimin e përmbajtjes, sipas WEF-it me bazë në Gjenevë.

"Detyrat në të cilat njerëzit do të mbajnë një avantazh krahasues përfshijnë menaxhimin, këshillimin, vendimmarrjen, argumentimin, komunikimin dhe ndërveprimin", thotë raporti.

Do të rritet kërkesa për punëtorët që mund të plotësojnë vendet e punës në ekonominë e gjelbër, të kryejnë punë me të dhëna dhe inteligjencë artificiale dhe të marrin punë të reja në inxhinieri, kompjuterizmin dhe zhvillimin e produkteve.

Përafërsisht 43 përqind e kompanive të anketuara besojnë se integrimi teknologjik duhet të zvogëlojë numrin e të punësuarve, 41 përqind e tyre planifikojnë të përdorin nënkontraktuesit më shpesh dhe 34 përqind planifikojnë të punësojnë punëtorë të rinj për shkak të integrimit teknologjik, tregoi sondazhi.

Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat