Dyshimet e tenderave të Eco-Tirana, 7 prokurime pa garë - Bota Sot
Dyshimet e tenderave të Eco-Tirana, 7 prokurime pa garë

Tirana

Dyshimet e tenderave të Eco-Tirana, 7 prokurime pa garë

Më: 14 qershor 2020 Në ora: 20:26
Ilustrim

Pas marrëveshjes së bashkëpunimit me Veronën dhe krijimit të kompanisë “EcoTirana”, Tirana do aplikonte diferencimin e mbetjeve në kosha të veçantë.

Në fakt duket se përveç ngjyrave të kazanëve, gjithçka tjetër mbeti vetëm në letër.

Vetëm për shërbimin në atë që u quajt “zona e kuqe”, brenda unazës së kryeqytetit, Bashkia Tiranë parashikohej t’i jepte për të menaxhuar kompanisë Eco Tirana 2,5 milion euro në vit.

Sipas të dhënave në APP, 7 prokurimet e para janë zhvilluar me negociim nga Eco Tirana kapin vlerën e 3.5 miliardë lekëve ku qëllimi ishte kryesisht blerje mjete pastrimi, promovim, karburante apo sigurime.

Në shkurt të vitit 2018, kjo kompani zhvilloi tenderin për blerjen e kazanëve për material të riciklueshëm dhe të pariciklueshëm, por sërish të gjitha mbetjet bashkohen në një vend.

Për blerjen e 130 kazanëve, ndër to 40 për material të riciklueshme, ky tender kap vlerën e 69 milionë lekëve, të cilin e fitoi Assoplast Albania.

Aksioneri është një shtetas i huaj, Fausto Simonazzi.  Në fakt kjo kompani është krijuar në prill të vitit 2017, por duket se nisjen e ka pasur të mbarë. Open data e ka renditur këtë process me flamur të kuq me shënimin mungesë konkurrence

Përmes kësaj nisme Bashkia e Tiranës u hoqi të drejtën shumë personave, të cilët përmes grumbullimit të mbetjeve të caktuara, siguronin të ardhurat për mbijetesë.

Kjo veprimtari u cilësua nga kryebashkiaku Veliaj si e palejuar madje dhe paralajmëroi për gjoba.

Megjithatë sërish, diferencimi i mbetjeve mbetet një mision i pamundur dhe madje shpesh rikthehen konfliktet me komunitetin rom, apo persona të tjerë që tentojnë të mbledhin kanaçe apo materiale të tjera të riciklueshme.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat