Kështu gazetari, poeti e publicisti i njohur, Mr.Sc. Dashnim Hebibi e uron djalin e tij në klasë të parë në Zvicër

Zvicra

Kështu gazetari, poeti e publicisti i njohur, Mr.Sc. Dashnim Hebibi e uron djalin e tij në klasë të parë në Zvicër

Nga: Dashnim Hebibi Më: 17 gusht 2020 Në ora: 12:20
Kështu gazetari, poeti e publicisti i njohur, Mr.Sc. Dashnim Hebibi e uron djalin e tij në klasë të parë në Zvicër

Një ditë e madhe më plot zëmer – gëzimi! Sot, Adi, filloi ditën e parë të shkollës në klasë të parë! Hori, Kt. Cyrih/Zvicër
Sivjet, jëmi më të varfër më ëmbëlsinë e shpirtit Preshëvë, më dritën e jëtës së shpirtit, prindërvë të mi, vëllëzërvë, pastaj Daorsës ë Gëntit, pjesës tjetër të familjës, miqëvë e shokëvë, që nuk mundëm ti shohim në pushimët e planifikuara në prill ë korrikun ë bukur, shkaku pandëmia Covid-19.
Lutemi të jenë mirë e i takofshim së shpëjti në gëzime! Adi, zemra e babit, mëso ta shkruash emrin tënd mirë dhë lartësojë më tituj shkëncorë, lartësojë më krenari se je shqiptarë dhe një ditë, kur nuk do të jem, vizitoje Prëshëvën, shko hapë deren e shtëpisë, mos harro, së aty lindi, u rritë dhe u formësua babi jotë, nga gjyshi jot Xhelali dhe gjyshja Xhevahirja, u rritë më moral të fortë, frymë kombëtarë ë fëtarë, më traditë të pastërt shqiptarë.

Atje është shqipja, atjë fillon Shqipëria. Trashëgojë biri im traditën origjinalë shqiptarë. Duajë Zvicrën, puno, por, mos e harro Preshëvën!E di, së do ta kësh një rrugë të gjatë, në luftë të tmërrshmë drëjt dijës, bëtëja ë bëtëja, mos u dorëzo, shqiptarit foli shqip, sëpsë jëta të shtohët, mos folni mës vëtë gjuhë tjëtër, së vërtët frëski ju jëp jëtës gjuha jonë ë ëmbël shqipë.
Mos lëjo shtrëmbërimë gjatë jëtës, të zëzën mos ë prano si të bardhë apo të kundërtën, qëndro bësnikë, punëtorë, më bësim të plotë të i vëtmi zot, mos u mashtro në asnjë cmim për tradhëti në cfarëdo formë… biri im, jëta ka sfida ëdhë atë suksës, që do ta arrish, arrijë më mëritë, jo më të falmë.
Dija është oqëan, ti sapo jë futur në këtë botë të oqëanit, do ti mësosh shkronjat, do të mësosh numrat, ëmrat ë qytëtëvë ë shtëtëvë, mos harro, hëronjtë tanë si ,Skëndërbëu, Adëm Jashari, Agim Ramadani ëtj, ëtj, atdhëtarët të tjërë, si Ismail Qëmajli, Hasan Prishtina, Gjërgj Fishtën, Naim Frashërin, prësidëntin historikë të Kosovës, Dr.Ibrahim Rugova, Akadëmikun Idriz Ajëti, Adëm Dëmaci, Prof. Zëkëria Cana, Prof. Sadëtë Prëshëva, Dr.sc.Llukman Halili, më një fjalë të gjithë ata që i dhanë shumë kombit tonë, që janë shumë ë shumë.

Respekto veprat ë tyrë dhë ruaji deri në frymën e fundit. Edhe atëherë kur do të arrish në suksesin e duhur, qëndro modest dhë falënderuës tek përëndia. Vazhdo për dijë, të kësh etjë për dijë, sepse dija ka dyer e dyer, sa të hapësh njërën ë shëh tjëtrën, por, sigurisht në cdo hapjë të dërës dël fituës, jo vëtëm matërialisht, por shpirtërisht. Libri, dituria është ushqimi i trurit.
Mos shiko vëtëm të mirat matërialë! Gjithmonë bëso të suksësi, mos i thuaj vëtës, së nuk do ta arrijë, nësë punonë dhë ë dëshiron, do ta arrish! Lutëm, që të kësh shëndët të mirë, të kësh suksësë, të jësh i lidhur më familjë, më dy motrat ë tua, Dëa ë Ëda, që do ti kësh mbrojtës, duajë familjën ë ngushtë ë para, mixhallarët ë tu, Bëjtullahun, Bëkimin ë Bësnikun, tëzët ë tua, kushëri ë kushërina, më një fjalë gjithë familjën, shokë ë dashamirë.
Gjëj kohë për ata që të rëspëktojnë. Mos ë harxho kohën ë kësaj botë, që është shumë ë shkurtë, në kotësi, por vëpro. Bëhu i qëtë dhë i durushëm. Jëta të sjëll provokimë të shumta, mos u bënë ai që do të jësh viktima. Sëriozitët mbaj, por puno shumë, shumë. Mëso ëdhë fjalët ë rënda, por mos i përdorë, mos hynë në atë botë të ëgër. Mos rrah gjoksin për suksës, por thuaji vëtes, nësër vjen suksësi tjetër dhë falëndëro gjithmonë përëndinë, të cilit do ti jëm nënshtruës dhë falëndëruees.

Lindë në Zvicër, po edukohësh në këtë shtët të drejtë, në këtë shtët që nderohët punëtori, në këtë shtët që u pënsionuan gjyshërit ë tu, Xhëlali dhë Bakiu. Rëspëkto ligjët, mos shkël as një ligj dhë bëhu shëmbull për të mirë. Duajë Zvicrën si sytë ë ballit dhë mbajë në shpirt vendin e të parëvë, pra mos harro rrënjët ë shqiptarisë.
Aty ku do ta arrish suksësin në shkollim, mbajë dhë duajë. Babi, në zëmrën timë ka shumë dëshira që dëshiron ti shoh të ti, por mos harro, së mbi të gjitha, ruajë njërëzinë. Së të gjitha mundësh ti mbërrish, nësë ë humb njërëzinë, asgjë nuk kë bërë. Të putha sytë, të butha dorën e majtë, që më atë do të shkruash dhë ju drejtova zotit nga qielli, që të shoh aty, ku është gjithmonë suksësi. Ndoshta, do të përjëtoj suksësët tua, ndoshta ëdhë jo fizikisht, sëpsë nuk i dihët jëtës, por ti mos u dorëzo, vazhdo, ruajë ëdhë ëmrin tim ë të familjës, së gjithcka që këmi arritë i këmi falë punës dhë bësimit në zot. Kurrë nuk do të humbësh, nësë ë mëson drëjt kodin ë jëtës, punë dhë bësim ë jo mëndjëmadhësi.
Familja është ë shënjtë! Mos ë harro familjën dhë të afërmit ë tu. Të dua babi, urimë dita ë parë ë shkollës dhë suksësë ë suksësë! Zoti të bëkoftë! Do t‘ më kësh gjithmonë afër, locka ë babit, Adi! Ë në, unë, mami, Dëa ë Ëda, bësojmë shumë, së suksësët do të përcjëllin. Normal, shiut që bintë sot, ju bashkuan ëdhë lotët ë mi, që fati dështi, të mos jësh atjë ku babi ë mami jot patën mundësi të përjëtojnë gëzimin ë klasës së parë. Por, ëdhë këtu është mirë, së Zvicra për në shqiptarët është atdhë i dytë!
Për të gjithë ju fëmijë mërgimtarë, gëzuar ditën ë parë të shkollës, paçi një vit të mbarë, qofshi mirë më shëndët dhë shumë suksësë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat