Ambasadori i ri i Kosovës në Zvicër Sami Ukelli prezenton prioritetet e misonit të tij diplomatik në Bernë

Zvicra

Ambasadori i ri i Kosovës në Zvicër Sami Ukelli prezenton prioritetet e misonit të tij diplomatik në Bernë

Nga: Nefail MALIQI Më: 21 nëntor 2020 Në ora: 16:00
Sami Ukelli

 

Bernë, 20 Nëntor -Me datën 13 tetor, Ambasadori Sami Ukelli i dorëzoi letrat kredenciale Presidentes së Zvicrës, znj. Simonetta Sommaruga. Pas pjesës ceremoniale, në një bisedë të shkurtër Presidentja Sommaruga dhe Ambasadori Ukelli diskutuan mundësitë e thellimit të marrëdhënieve bilaterale ndërmjet Kosovës dhe Zvicrës, sidomos nevojën për të nxitur e thelluar bashkëpunimin ekonomik, njofton gazeta "Bota sot" nga Zvicra.

Në kryeqytetin helvetik ne Berne me priti ambasadori i Republikes se Kosoves z. Sami Ukelli ne Zvicer te cilit i uruam postin e ambasadorit qe dje ka dorezuar letrat kredenciale presidentes zvicerane znj. Simonetta  Sommaruga. Për gazeten "Bota Sot" me ambasadorin Ukelli zhvilluam nje intervistë kryesisht per marëdheniet Zvicër-Kosove, prioritet  etij si dipmat në Zvicer,  rolin e mediave dhe per komunitetin shqiptarë në Zvicer, imazhin dhe integrimin e tyre.

* Z.Ambasador fillimisht ju urjj mireëseardhje në Bernë. Keni marrur postin qe dje zyrtarisht z.Ukelli si ambasador ne Zvicer qe ju ndjkeur kur keni dorezuir letrat kredenciale tek presidentja e konfederates zvicerane znj.Simonetta Sommaruga. Cka don te thote pe rju te sherbeni me nje mision diplomati ne nje vend demokratik dhe tolarance qe njihet si shembull ne  botë?

Ambasadori UKELLI: Se pari ju falendeorj, jeni gazetari i pare shqiptar qe pres ketu ne ambasaden tone ne Bernë të Zvicrës. Po ashtu është siq e thatë edhe ju eshte nder te jesh perfaqesues i Republikes se Kosovës ketu ne kete vend demokartik ne mes te Evropër, por njekohesisht edhe obligim dhe pergjejgesi simdos per prazencen e amdhe te komunitetio tone ne ketë vend. Kemi nisur misonin me nje motivim te madh perkunder pengesave nga pandemia qe po na shakton here pas here telashe komunikimi.

* Edhe pse jeni pak dite ketu ne Bernë, keni kuptuar per imazhin e shqiptareve ketu, apo jeni te kenqur me integrimin e tyre në Zvicër?

Ambasadori UKELLI:  Siq e dini ketu kemi nje komunitet te rendesishem dhe kogja te madh numerikisht te cilat sa kurva dhe verejtja ishin mire te integruar. Proporcionalisht komuniteti shqiptare ne Zvicer, proporacionalisht për kokë banori është me i madhi në botë dhe krahas kesaj natyrisht se do kemi pune shume te medha me ta. Nese dikur shqipatret ne Zvicer nuk kane pasur ndonje imazh te mire e kam fjalen per disa raste te izoluara, sot mund të themi se diaspora shqiptare tashme shifet si nje potencial, si nje aset i dy palëve me të cilët ne bashkepunojmë.  Thame i dy paleve meqe diaspora jone sot si në Zvicer dhe ne vendet tjera perendimore po  i kontribuojne me te madhe proceseve, zhvillimt dhe ndertimit të vendit ku jetojne dhe veprojnë, por njekohesisht edhe ne vendlindje, investimet e të cileve nuk mungojne.

Veq kesaj komuniteti yne ketu ne Zvicer mund te jete edhe si nje urë lidhëse mes dy shteteve, mes dy popujve miqe,  potencial ky qe duhet shfrytëzuar.  Natyrishtr sot edhe ne Kosove kemi nje prani te madhe te Zvceraneve duke u nisur nga ambasada, shoqata humanitare deri tek prania e trupave, ushtareve te Swisscoy per krah KFOR-it te cilet po i kontribuojne paqes dhe stabilitetit ne vendin tonë. Dhe bazuar nga kjo prani e madhe e Zvicres ne vendin tonë, por edhe me rastine festave tona dhe te zvicerane qofte ketu, por edhe ne Kosove ku ane e kend shofim firma e mbishkrime qe lidhen me Zvicrën por edhe flamuj te Zvicres krahas flamujve tane,  deshmome jo vetem miqesine e ngusht por edhe shkrimet e  mediave dhe deklaratat e autoriteteve helvetike qe na konsiderojne si nje Kanton i 27-të i Zvicrës ne rajon.

* z. Ukelli ju si nje diplomate me pervoje, padyshim prezence e juaj ne Zvicer do t'i kontruboj edhe me shume imazhit dhe sesibilizimit te Kosoves dhe ceshjes shqiptare nga kontakte e takime ketu në Bernë dhe Gjenevë me diplomat e perfaqesues te të vendeve dhe organizatave ndërkombëtar. Dmth një rast i mirë për lobim. Pra, cilat do të jene prioritet e juaj si ambasador në Bernë?

Ambasadori UKELLI: Natyrisht kja eshte edhe misoni dhe puna jone e perditshme. Kur eshte fjala per marrëdhëniet mes vendit tone dhe vben dit mike Zvicrës mendoj se ky bashkepunim ehste ne nivel, bile dhe edhe miqesor per hire te pranise se madhe te bashkombasve tane ketu. Njera nde rpriortet e mabdsades sone eshte rimekpmbja e ekonomise ne vedin tonë e cila nuk është e kënaqshme si rezultat i pandemisë. Mbetet qe ditëve, muajve te ardhshme te kemi nje komunikim me te dendur me autoritetet zvicerane, përfaqësues e ambasadore te vendeve botërore si dhe me pjesetare te komunitetit tonë, sidomos me biznesmen  dhe afariste te suksesshem për të shikuar rruget, mundesit se cfare mund te bëjmë konkretisht per investime në Kosovën por edhe për eksoprtë nga Kosova ketu ne Zvicër, sepse siq e dini mallrat tona tashmë janë mjaft cilësore dhe janë mjaft të kerkuara edhe jashta Kosovës, ne vendet e ndryshe evropiane dhe boterore.

Kush ështe ambasadori i ri i Kosovë në Bernë?

Sami Ukelli (1972) është na Podujevë. Ai në vitin 2006 ai është graduar nga Universiteti  Johannes Kepler në Linz, Austri, me titullin e magjistruar të shkencave të ekonomisë sociale. Kurse, në vitin 2009 kishte mbaruar një program pasuniversitar në studimet interdisiplinare ballkanike, në kryeqytetin austriak.
Ambasadori i ri ne Zvcer z.Ukelli ka pas vetes një karrierë te pasur diplomatike. Nga viti 2010-2012 ambasadori i ti ne Zvicer ai ka qenë ambasador i Kosovës në Japoni. Më pas, ai gjate viteve 2013-2015 ai shërbyer si ambasador në Hungari ndërsa nga viti 2015 deri muajin gusht ishte ambasador i Republikës së Kosovës Austri. Ai eshte emruar ambasador i Kosovës në Zvicer, pas Nazane Brecës, pas skadimit te mandatit te saj e cila këtë post e mban nga viti 2016.

L: Ambasdadori i Kosovës në Zvicër Sami Ukelli ne bise me gazetarin tone Nefail Maliqin ne Bernë

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat