Tryezë e rrumbullakët për gjuhën e urrejtjes - Bota Sot
Tryezë e rrumbullakët për gjuhën e urrejtjes

Maqedonia

E mërkurë, 24 gusht 2016

Tryezë e rrumbullakët për gjuhën e urrejtjes

Më: 10 tetor 2012 Në ora: 00:23

Gjyqtarë dhe prokurorë publikë nga të gjitha rajonet e apelit, gazetarë, si dhe përfaqësues nga institucione relevante tjera sot debatuan për gjuhën e urrejtjes dhe kriminalit nga urrejta.

Akademik Vllado Kambovski, i cili kishte fjalim në dy sesionet e tryezës së rrumbullakët, tha se më mirë është llolgaria e gjuhës së urrejtjes të udhëhiqet përmes një dialogu të hapur, tolerancë dhe mirëkuptim, ndërsa si mjet të fundit të zbatohen masat dhe sanksionet ndëshkuese-juridike.

"Gjuha e urrejtjes është prezente, por nuk mundet gjithmonë të kufizohet nëse ajo është modë që të sulmohet, duke zgjedhur fjalë jo të matura për palën tjetër në dialogun ose konfliktin, ose prapa saj fshihet gjuha e vërtetë e urrejtjes, e cila mund të shndërrohet në dhunë", tha Kambovski.

Sipas tij, askush nuk ka imunitet për vepra të cilat nxisin urrejtje.

Ai tha se në Maqedoni në vitin 2007, 2008, 2009 dhe 2010 nuk ka kallëzime penale, respektivisht nuk ka regjistruar asnjë rast për vepër të urrejtjes.

Drejtoresha e Akademisë për gjyqtarë dhe prokurorë publikë Aneta Arnaudovska theksoi se në tryezë të rrumbullakët do të shqyrtohen të gjitha aspektet juridike, të cilat zakonisht paraqiten gjatë definimit, njohjes dhe hedhjes poshtë të gjuhës së urrejtjes si fenomen negativ komunikues, i cili para se gjithash shkakton, nxit dhe zbaton urrejtje të bazuar në jotolerancë.

"Dokumentet ndërkombëtare nuk imponojnë model të uniformuar penal-juridik si shtetet të reagojnë, por çdo shtet e rregullon çështjen e saj varësisht nga sistemi i vet kushtetues dhe juridik dhe në mënyrë të ndryshme e rregullon përfshirjen e bazave diskriminuese", theksoi Arnaudovska.

Tryezë e rrumbullakët "Gjuha e urrejtjes" është organizuar nga Akademia për gjyqtarë dhe prokurorë publikë në bashkëpunim me Misionin e OSBE-së në Shkup.

Komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Kush ka të drejtë dhe çfarë duhet të bëj Qeveria me demarkacionin me Malin e Zi?

  Kuvendi duhet ta votojë marrëveshjen për demarkacion me Malin e Zi

  Qeveria duhet ta rishikoj marrëveshjen

  Opozita ka të drejtë që po kundërshton demarkacionin

  Qeveria ka të drejtë për demarkacionin

  Nuk duhet të votohet marrveshja, sepse me demarkacion Kosova humbë tokë

  Shiko rezultatet
test