Lufta kundër krimit të organizuar u intensifikua në të gjitha frontet

Opinione

Lufta kundër krimit të organizuar u intensifikua në të gjitha frontet

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 9 janar 2024 Në ora: 07:03
Mr.Ali Hertica

Krimi i rëndë prek gjithnjë e më shumë shoqërinë tonë të sigurt dhe ekonominë e hapur. Tregtia ndërkombëtare e drogës përfshin shuma të mëdha parash kriminale, dhunë brutale dhe frikësim. Shteti ynë kushtetues demokratik është përtej naivitetit dhe duhet mbrojtur. Lufta kundër krimit të organizuar dhe subversive po rritet në të gjitha frontet, nga hetimet, me partnerët ndërkombëtarë dhe përfshirja e shoqërisë në tërësi.Ne jemi të mirë në gjurmimin e liderëve kriminalë.

Duke thyer mesazhet e koduara, ne dhe partnerët ndërkombëtarë i kemi dhënë një goditje krimit të rëndë. Ne duhet të ndërmarrim hapat e mëposhtëm për të shkatërruar rrjetet kryesore kriminale dhe për ta bërë Kosoven sa më jotërheqëse për krimin e organizuar. Ne e bëjmë këtë në portet tona që kriminelët duan të abuzojnë për kontrabandën e drogës, në lagjet tona për të parandaluar rekrutimin e të rinjve dhe me instrumente hetimore më efektive, për shembull, duke përmirësuar skemën e dëshmitarëve të kurorës”.

Gjatë kësaj periudhe kabineti do të bëhen investime të konsiderueshme në luftën kundër krimit të organizuar dhe subversive.Me bashkitë, shkollat​​dhe të rinjtë punojnë për të parandaluar që të rinjtë të bëhen kriminelë të mëdhenj. Dhe me sipërmarrësit, sepse kriminelëve u pëlqen të abuzojnë me infrastrukturën tonë të mirë ekonomike. Për më tepër, është kusht absolut për ruajtjen e shtetit tonë kushtetues demokratik që edhe njerëzit në vijën e parë të betejës të mbrohen më mirë nga agresioni i krimeve të rënda. Për këtë arsye po investohet në forcimin dhe modernizimin e sistemit të monitorimit dhe sigurisë.

Vitet e fundit, përdorimi i dëshmitarëve kryesorë ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në hetimet dhe ndjekjet e mëdha të kriminelëve të rëndë. Nëpërmjet deklaratave të dëshmitarëve që kanë qenë vetë të përfshirë në një rrjet kriminal, informacione dalin nga brenda botës së krimit: për aktorët kryesorë, urdhrat e tyre të likuidimit dhe për aktivitete të tjera të rënda kriminale.Marrëveshja aktuale tani është kryesisht interesante për kriminelët e mëdhenj, të cilët përballen me një dënim të gjatë me burg. Ata mund të marrin një ulje maksimale të dënimit prej 50 për qind. Por kriminelët relativisht më pak të rëndë mund të kenë gjithashtu një pozicion vendimtar të njohurive.

Peshqit më të vegjël dhe ndihmësit në qarkun kriminal, si ekspertët financiarë ose një figurë kyçe për kontrabandën e drogës nëpër portet detare, mund të kenë informacion të vlefshëm që mund të përdoret për të rrëzuar rrjete të tëra krimesh të rënda. Megjithatë, përgjysmimi i dënimit me burg për kriminelët më pak të rëndë shpesh nuk peshon më shumë se disavantazhet dhe rreziqet e bërjes së deklaratave për kriminelët e tjerë.

Për të përfshirë peshqit më të vegjël në sistemin e dëshmitarëve kryesorë, ministri dëshiron të bëjë të mundur një ulje më të gjerë dënimi për grupin me kërkesa më të ulëta dënimi (maksimumi gjashtë vjet burgim). Deklarata duhet të kontribuojë në hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve të rënda në mënyrë të tillë që të justifikojë uljen e dënimit për dëshmitarin kryesor. Për më tepër, po ndërtohen më shumë korniza për më shumë transparencë dhe garanci në përdorimin e instrumentit dhe gjithashtu në rast se një dëshmitar kyç nuk përputhet me marrëveshjet…

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat