2 pasojat e të bërtiturave ndaj fëmijëve tuaj

Life style

2 pasojat e të bërtiturave ndaj fëmijëve tuaj

Më: 9 qershor 2023 Në ora: 14:30
Foto ilustrim

Reflektimi mbi pasojat e bërtitjes ndaj fëmijëve tanë mund të na ndihmojë të kontrollojmë veten dhe të menaxhojmë impulsin tonë për ta bërë atë.

Të bërtiturit ndaj fëmijëve tanë mund të ndikojë në vetëvlerësimin e tyre

Të bërtiturit përcjell një mesazh pak durimi dhe tolerance. Kur jemi të dëshpëruar për diçka, ne priremi të ngremë zërin dhe të pyesim gjërat duke bërtitur . Por bërtitja ndaj fëmijëve tanë mund të dërgojë një mesazh se ata po i bëjnë gjërat gabim. Edhe pse ne e bëjmë atë në mënyrë që ata të na binden, kjo i bën ata të ndjehen se nuk po i përmbushin pritshmëritë tona.

Kur kjo ndodh vazhdimisht, ne përcjellim idenë e gabuar. Ata mund të besojnë se, pavarësisht se çfarë bëjnë, nuk do ta bëjnë kurrë atë siç duhet. Ata gjithashtu mund të mendojnë se ne kurrë nuk do të jemi të kënaqur dhe asgjë që ata bëjnë nuk do të na bëjë të lumtur. Ndjenja se nuk i bëjnë gjërat siç duhet dhe se ata meritojnë të gjitha bërtitjet  ka shumë të ngjarë të qëndrojë me ta gjatë gjithë jetës së tyre.

Të bërtiturit u mëson atyre mënyrën e gabuar për t’u marrë me emocionet e tyre

Ne duhet të jemi një shembull për fëmijët tanë. Kur ne vazhdimisht bërtasim dhe humbasim durimin, kjo do të thotë që këto situata na bëjnë të humbasim qetësinë. Mesazhi që përcjellim është se nuk jemi në gjendje të kontrollojmë veten. Të vegjlit mësojnë se të bërtiturit është një përgjigje e duhur ndaj stresit. Ata e pranojnë këtë mënyrë të vepruari dhe ka të ngjarë ta përsërisin atë në të ardhmen.

Prandaj, është përgjegjësia jonë  të mësojmë të përballemi me emocionet tona. Pavarësisht se ndihemi të frikësuar, të lodhur ose të zemëruar, duhet të kontrollojmë veten përpara të vegjëlve. Të bërtiturit ndaj fëmijëve tanë për shkak të stresit vetëm u mëson atyre se zemërimi është një arsye mjaft e mirë për të keqtrajtuar të tjerët.

Nuk është faji i tyre që ne ndihemi të mërzitur apo në ankth sa herë që ata hedhin një hap. Edhe nëse është e vështirë, është e rëndësishme t’i inkurajoni ata të eksplorojnë dhe të zbulojnë se kush janë në të vërtetë. Roli ynë është t’i shoqërojmë në aventurat e tyre. Ne gjithashtu duhet të  zbulojmë se nga vijnë emocionet tona negative.

Megjithatë, nëse ju keni bërtitur ndonjëherë fëmijëve tuaj, mos e ndëshkoni veten për këtë. Askush nuk eshte perfekt. Ajo që është e rëndësishme është që ta ndryshoni këtë sjellje tani që i dini pasojat e saj të rënda.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat