Si po e ndryshon teknologjia miqësinë e vërtetë?

Life style

Si po e ndryshon teknologjia miqësinë e vërtetë?

Më: 29 tetor 2023 Në ora: 09:49
Foto ilustrim

Kur flasim për teknologjinë moderne, një ankesë e zakonshme është se njerëzit nuk lidhen me njëri-tjetrin si më parë, sepse të gjithë janë të ngjitur pas ekraneve të telefonave.

Sigurisht, me mediat sociale që bëjnë të mundur lidhjen me shumë, do të ishte e vështirë të argumentohej se teknologjia moderne nuk ka fare ndikim në mënyrën se si ndërveprojmë me njëri-tjetrin.

Teknologjia dhe pandemia – Në të vërtetë, pandemia e COVID-19 dha një ilustrim të mirë se sa shumë kemi arritur të mbështetemi te teknologjia dhe të rolit të rëndësishëm shoqëror që ajo luan.

Kritika sociale – Shpesh dëgjojmë njerëz që ankohen për faktin se fëmijët nuk flasin më me njëri-tjetrin, por ulen të fiksuar nga telefonat e tyre inteligjentë.

Frika nga letrat – Burimet sugjerojnë se më shumë se 2000 vjet më parë, Sokrati shprehu shqetësimin se shkrimi i letrave do të ishte i dëmshëm për miqësitë. Ai zbuloi se ndërveprimet ballë për ballë ishin shumë më superiore.

Të frikësuar nga telefonat – Në mënyrë të ngjashme, në fillim të shekullit të 20-të, shumë njerëz kishin frikë se telefonat e rinj do të dobësonin miqësitë dhe/ose do të nxisnin marrëdhënie të pashëndetshme shoqërore.

Realiteti – Sigurisht, asnjë nga këto shqetësime nuk ka ndonjë meritë reale. Si letrat ashtu edhe telefonat i shërbejnë qëllimit të rëndësishëm për të qenë në gjendje të na lidhin me ata që janë fizikisht të largët.

Përfitimet –Ka edhe përfitime nga mediat sociale kur bëhet fjalë për të rrethuar veten me njerëz që kanë interesa dhe përvoja të ngjashme me ne. Mediat sociale na lejojnë të lidhemi me një grup më të gjerë njerëzish sesa do të kishim mundësi, dhe të gjejmë mbështetje dhe solidaritet aty ku përndryshe do të ishte e vështirë.

Cilësia kundrejt sasisë – Një argument përfundimtar është se mediat sociale na inkurajojnë të vlerësojmë sasinë mbi cilësinë kur bëhet fjalë për miqësinë, dhe se kjo zhvlerëson lidhjet që krijojmë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat