Akti i politikës specifike të Kulturës

Opinione

Akti i politikës specifike të Kulturës

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 5 gusht 2022 Në ora: 09:37
Mr.Ali Hertica

Komuna është ligjërisht përgjegjëse për objektet e bibliotekës dhe trashëgiminë lokale. Përveç kësaj, bashkia mund të zgjedhë se si i prezanton banorët me artin dhe kulturën në mënyra të tjera, për shembull me teatër, ekspozita dhe edukim kulturor.Sipas Aktit të Politikës Specifike të Kulturës, Ministri ose Sekretari i Shtetit për Kulturën duhet të miratojë një politikë kulturore çdo katër vjet. Kjo politikë është baza për subvencionet që u jepen institucioneve kulturore, si muzetë dhe kompanitë teatrore. Provincat sigurojnë që gama e arsimit kulturor që ofrohet të shpërndahet mirë në të gjithë rajonin. Ata gjithashtu mund të japin grante. 

Komunat nuk janë të detyruara ligjërisht të hartojnë një politikë kulturore. Por shumë komuna besojnë se objektet kulturore rrisin atraktivitetin e një vendi për të jetuar. Aktivitetet kulturore gjithashtu mund të kontribuojnë pozitivisht në zhvillimin dhe mirëqenien e të rinjve. Kjo është arsyeja pse komunat shpesh zgjedhin të lehtësojnë një ofertë kulturore (sallë teatri, muze), pjesëmarrje kulturore (shoqata amatore) dhe edukim kulturor (projekte shkollore muzikore ose shkollore). Këshilli përcakton se sa para dëshiron të ndajë për akomodime, të tilla si një teatër, muze ose shkollë muzikore. Përveç kësaj, komuna mund të vërë në dispozicion një subvencion për financuesit. Kjo mund të përfshijë një subvencion strukturor për institucionet vendore, por gjithashtu, për shembull, një skemë subvencionimi për ngjarjet. 

Sipas Ligjit për objektet e bibliotekave publike (2015), bashkia është përgjegjëse për një bibliotekë lokale. Komunat mund të mbyllin bibliotekën vetëm nëse kanë bërë marrëveshje me bibliotekën e komunës fqinje. Çdo banor i Holandës ka të drejtë të përdorë bibliotekën publike. 

Akti i Trashëgimisë (2016) përmban rregulla për arkeologjinë, monumentet dhe muzetë. Kjo i detyron komunat të hartojnë një urdhëresë për trashëgiminë, në të cilën të tregojnë se si e mbrojnë trashëgiminë e tyre. Komuna gjithashtu duhet të mbajë një regjistër të trashëgimisë. Në bazë të Dekretit për Planifikim Hapësinor, komuna duhet të marrë parasysh vlerat kulturo-historike dhe çdo monument arkeologjik me rastin e përditësimit apo hartimit të planit zonal. 

Qeveria kombëtare dëshiron që sa më shumë njerëz në Holandë të kenë akses në kulturë. Sipas qeverisë, kultura ju bën kurioz, stimulon imagjinatën dhe ju lejon të zbuloni botë të reja. Prandaj, qeveria kombëtare ofron një subvencion katërvjeçar për institucionet që i përkasin Infrastrukturës Bazë Kulturore Kombëtare (nga Rijksmuseum në Java e Dizajnit Hollandez) dhe për fondet kombëtare të kulturës (p.sh. Fondi i Arteve Performuese, Fondacioni Hollandez për Letërsinë për Shkrimtarët). 

Fondet Kombëtare të Kulturës financojnë kryesisht krijuesit e artit pamor, muzikës ose teatrit. Prodhimet e tyre mund të shihen në teatrot komunale, sallat e muzikës dhe hapësirat e ekspozitës. Këto vende kulturore dhe muzetë lokalë shpesh varen pjesërisht nga subvencionet komunale. Kjo vlen edhe për institucionet e edukimit dhe pjesëmarrjes kulturore, si shkolla e muzikës, qendra e arteve apo shoqata amatore për dramë apo muzikë.Sipas shifrave të Ministrisë së Arsimit, Kulturës dhe Shkencës, mesatarisht gati 60 për qind e shpenzimeve komunale në fushën e kulturës shpenzohen për prezantim, prodhim dhe pjesëmarrje. Kjo ka të bëjë me shpenzimet për vendet, kompanitë dhe festivalet dhe arsimin e artit dhe kulturës. Mesatarisht, pothuajse 20 për qind e buxhetit shpenzohet për biblioteka dhe muze.Sipas qeverisë kombëtare, biblioteka kontribuon në zhvillimin personal të njerëzve. Ai e bën këtë duke luftuar shkrim-leximin e ulët dhe duke i inkurajuar njerëzit të lexojnë më shumë. 

Akti i Trashëgimisë i vitit 2016 bashkoi rregullore të ndryshme të mëparshme dhe vendosi përgjegjësinë për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore kryesisht në 'fushë': me muzetë, menaxherët e koleksioneve, pronarët dhe qeveritë. 

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat