Luajtja me kukulla mund t’i ndihmojë fëmijët me autizëm të mësojnë aftësi sociale

Këshilla mjekësore

Luajtja me kukulla mund t’i ndihmojë fëmijët me autizëm të mësojnë aftësi sociale

Më: 29 shtator 2023 Në ora: 19:29
Foto ilustrim

Fëmijët me tipare të autizmit treguan rritje të aktivitetit të trurit të lidhur me përpunimin social kur përfshiheshin në biseda gjatë lojës së kukullave, zbuluan studiuesit e Universitetit të Cardiffit.

Ata thanë se angazhimi më i gjerë social me të tjerët gjatë përfshirjes në lojën e kukullave ishte një rrugë unike drejt zhvillimit social për këta fëmijë, raporton The Sun.

Fëmijët neurotipikë kishin më shumë gjasa të diskutonin mendimet dhe emocionet e kukullave.

Studiuesit thanë se pavarësisht këtij ndryshimi, të dy grupet mund të jenë në gjendje të përfitojnë nga loja e kukullave duke e përdorur atë si një mjet për praktikimin e skenarëve shoqërorë dhe zhvillimin e aftësive sociale.

Studiuesja kryesore Dr Sarah Gerson tha: “Studimi ynë tregon se loja me kukulla mund të inkurajojë përpunimin social tek fëmijët, pavarësisht nga profili i tyre neuro-zhvillimor”.

“Gjetjet tregojnë se të gjithë fëmijët, madje edhe ata që shfaqin tipare neurodivergjente që zakonisht lidhen me autizmin, mund të përdorin lojën e kukullave si një mjet për praktikimin e skenarëve shoqërorë dhe zhvillimin e aftësive sociale, siç është empatia”.

Autizmi do të thotë që njerëzit mund ta kenë më të vështirë të komunikojnë dhe të ndërveprojnë me të tjerët, ose të luftojnë për të kuptuar se si mendojnë ose ndjehen njerëzit e tjerë.

Dritat e ndritshme dhe zhurmat e forta mund të jenë dërrmuese, stresuese ose të pakëndshme, dhe situatat e panjohura dhe ngjarjet sociale mund t’i bëjnë njerëzit autikë të ndihen të shqetësuar ose të mërzitur.

Nuk është një gjendje apo sëmundje – do të thotë se truri i njerëzve funksionon në një mënyrë të ndryshme nga njerëzit neurotipikë dhe është diçka që e keni për gjithë jetën tuaj.

Hulumtimi i fundit vjen nga një studim shumëvjeçar nga Qendra për Shkencën e Zhvillimit Njerëzor në Shkollën e Psikologjisë të universitetit të Cardiffit.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat