​Studimet tregojnë nëse ka një numër cigaresh që nuk dëmtojnë shëndetin

Këshilla mjekësore

​Studimet tregojnë nëse ka një numër cigaresh që nuk dëmtojnë shëndetin

Më: 9 shkurt 2024 Në ora: 21:43
Ilustrim

Sot të gjithë e dinë se pirja e duhanit është shkaku i vetëm më i rëndësishëm i parandalueshëm i sëmundjeve dhe vdekjeve, pavarësisht se njerëzit që nuk mund ta lënë duhanin ndonjëherë përdorin argumentin "gjyshja ime pinte duhan kështu që jetoi deri në 90 vjet".

Disa kërkime kanë treguar se disa njerëz kanë gjenetikë dhe biologji të jashtëzakonshme që i lejojnë ata të jetojnë deri në pleqëri, pavarësisht se janë të ekspozuar ndaj llojeve të caktuara të stresit, duke përfshirë kancerogjenët. Por ato janë përjashtime.

Për shkak të kësaj, shkencëtarët kanë kryer studime të shumta në të cilat u përpoqën të përcaktojnë sasinë e numrit të cigareve sa dëme shkaktojnë. Ideja është që njerëzit do të vendosin më lehtë të lënë duhanin kur të përballen me një sasi të qartë ose të paktën do të reduktojë pirjen e duhanit.

Çfarë dolën nga studimet?

Sipas një studimi, të publikuar në revistën prestigjioze JAMA, duhanpirësit jetojnë mesatarisht 10 vjet më pak se jo duhanpirësit.

Sipas një studimi të shkencëtarëve nga Universiteti i Kalifornisë në Berkeley, botuar në revistën Wellness Letter në vitin 2000, çdo pako cigare përfaqëson një ditë e gjysmë të jetës së humbur. Një burrë që pi një pako duhan në ditë do të shkurtojë jetën e tij me gati dy muaj në një vit.

Të varurit që pinë një pako duhan në ditë zakonisht thonë: "Nëse do të mund të pija duhan vetëm një herë në një kohë, nuk do të shqetësohesha". Por a është vërtet një cigare në ditë e njëjtë me asnjë?

Gjetjet shkencore tregojnë se lidhja midis sasisë së cigareve të pira dhe dëmtimit të shëndetit nuk është plotësisht lineare.

Sipas hulumtimit të publikuar në British Medical Journal, çdo cigare e tymosur shkurton jetën për 11 minuta.

Por në studim, shkencëtarët arritën në të dhëna të tilla duke hetuar se sa cigare pinë duhanpirësit seriozë gjatë jetës së tyre, kështu që ata e ndanë shkurtimin mesatar të jetëgjatësisë së tyre me numrin e cigareve të pira.

Një studim i botuar në revistën JAMA zbuloi nëse dhe sa shumë pak pirja e duhanit është e dëmshme.

Shkencëtarët ekzaminuan rrezikun e kancerit të mushkërive te njerëzit që kishin pirë vërtet duhan në sasi të vogla për disa vite, pra jo më shumë se një cigare në ditë. Rezultatet treguan se edhe ata kishin, mesatarisht, nëntë herë më shumë gjasa të vdisnin nga kanceri i mushkërive sesa ata që nuk pinin duhan.

Rreziku për ata që pinin nga një deri në 10 cigare në ditë ishte rreth 12 herë më i lartë, ndërsa për ata që pinin një paketë cigare në ditë vlerësohej të ishte rreth 25 herë më i lartë.

Dhe çfarë do të thotë kjo për individin? Kjo çështje bëhet pak më e qartë nga gjetjet e një studimi të publikuar në vitin 2018 në Raportin e Mjekësisë Parandaluese, sipas të cilit rreth 1.5% e meshkujve që nuk kanë pirë kurrë duhan do të preken nga kanceri i mushkërive në krahasim me 14.8% të duhanpirësve.

Por duke qenë se kanceri i mushkërive nuk është sëmundja e vetme e shkaktuar nga pirja e duhanit, vlerësimi i 11 minutave të jetës së shkurtuar për cigare duket të jetë më i qarta.

Duhet mbajtur mend se pirja e duhanit ndikon jo vetëm në jetëgjatësinë, por edhe cilësinë e tij. Nuk është sikur një duhanpirës do të bëjë një jetë të shëndetshme dhe pastaj do të vdesë disa vite më parë.

Sipas interpretimit të zakonshëm, të thjeshtuar, pirja e duhanit shkakton kancer, sepse kancerogjenët në tym shkaktojnë mutacione dhe dëmtime të ADN-së në qeliza, dhe në këtë mënyrë kancer. Megjithatë, hulumtimet e fundit tregojnë se historia është pak më komplekse.

Përkatësisht, u vërtetua se pirja e duhanit ndikon në rregullimin global epigjenetik të transkriptimit të ADN-së përmes llojeve të ndryshme të indeve. Studimet kanë treguar se ka dallime në shënuesit epigjenetikë si metilimi i ADN-së, modifikimi i histonit dhe shprehja e miRNA midis duhanpirësve dhe jo-duhanpirësve.

Dallime të ngjashme ekzistojnë te fëmijët, nënat e të cilëve pinin duhan gjatë shtatzënisë. Këto efekte epigjenetike mendohet se lidhen me shumë nga efektet negative shëndetësore të pirjes së duhanit.

Metilimi i ADN-së

Metilimi i ADN-së është një proces biologjik në të cilin grupet metil i shtohen një molekule të ADN-së, e cila mund të ndryshojë aktivitetin e një segmenti të caktuar të ADN-së (gjen, grup gjenesh dhe pjesë të tjera të ADN-së) pa pasur nevojë të ndryshojë sekuencën e ADN-së. Si rregull, metilimi funksionon duke bllokuar aktivitetin e gjeneve.

Meta-analizat e studimeve të metilimit të ADN-së kanë gjetur një lidhje midis pirjes së duhanit dhe ndryshimeve në metilimin e ADN-së në vende specifike që lidhen me funksionin e mushkërive, kanceret, sëmundjet inflamatore dhe sëmundjet e zemrës. Një pjesë e konsiderueshme e sëmundjeve që lidhen me pirjen e duhanit shkaktohet nga ky proces biokimik.

Si përmbledhje, ndryshimet epigjenetike të shkaktuara nga duhani mund të çojnë në inflamacion jonormal dhe të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të lidhura me duhanin, përfshirë kancerin. Kuptimi i këtyre mekanizmave molekularë mund të hapë rrugën për terapi të reja epigjenetike në të ardhmen.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat