Mëmësia: Si ta pranoni dhe ta menaxhoni atë?

Life style

Mëmësia: Si ta pranoni dhe ta menaxhoni atë?

Më: 18 mars 2023 Në ora: 14:52
Foto ilustrim

Mëmësia është një përvojë unike që na bën të rritemi dhe të shijojmë jetën. Është gjithashtu një slitë emocionesh: një fazë jetike lumturie, rraskapitjeje, ndryshimesh dhe pritshmërish që duhet të mësojmë t’i kontrollojmë. Ndërmarrja e mëmësisë mund të shkojë nga diçka dërrmuese në diçka vërtet përmbushëse, ose në një fazë të jetës ku i përjetoni të dyja.

Ndërsa presim fëmijën, i ndiejmë ndryshimet që vijnë dhe besojmë se jemi të përgatitur për to. Megjithatë, e vërteta është se, kur të vijë koha, shumë gjëra mund të ndjehen dërrmuese. Ardhja e foshnjës është plot lumturi dhe emocione, por përveç emocioneve pozitive, sjell edhe një ndryshim total në rutinat dhe prioritetet. Ajo e kthen botën tonë përmbys.

Ndjenja se një ndryshim i madh destabilizon jetën tonë nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk ishim të përgatitur. Thjesht do të thotë se është një proces që na vë në provë për shkak të madhësisë së tij. Ashtu si çdo proces tjetër me kaq rëndësi, na duhet pak kohë për t’u përshtatur me ndryshimet.

Si të menaxhoni mëmësinë

Mos u mundoni të përshtateni me kriteret e jashtme

Mëmësia është plot presion dhe paragjykime. Këto vijnë nga stereotipat dhe kritikat që duket se përcaktojnë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, çfarë e bën një nënë të mirë dhe një të keqe. Mos bini në këtë absurditet. Personi që duhet të përcaktojë nëse diçka është e drejtë apo e gabuar është pediatri.

Mos u përqëndroni në atë që mendohet të jetë mëmësia dhe përqendrohuni më shumë në atë që do të thotë për ju individualisht. Jepini kuptimin tuaj sepse, nëse është ndërtuar mbi kritere të jashtme, do ta keni të vështirë të ndiheni mirë. Dashuria është themeli i mëmësisë dhe dashuria e vërtetë është gjithmonë e natyrshme. Prandaj, ndiqni kriteret dhe intuitën tuaj. Bëni përkufizimin tuaj se çfarë do të thotë të jesh nënë dhe ndoshta do të jesh nëna më e mirë për fëmijët e tu.

Përgjegjësi e përbashkët

Baballarët dhe nënat janë të ndryshëm, por po aq të aftë, të nevojshëm dhe kompetentë. Nëse supozojmë se të dy prindërit duan më të mirën për të vegjlit e tyre, atëherë pse zakonisht nënat nuk delegojnë dhe/ose besojnë plotësisht aftësitë e partnerit të tyre?

Në shumë raste, gratë marrin përsipër përgjegjësinë e brendshme të prindërimit. Zakonisht nënat nuk i lejojnë baballarët të përfshihen në kujdesin dhe edukimin e fëmijës sa ata. Kjo është e padrejtë. Më vonë, nënat përfundojnë duke u ankuar për këtë.

Të kesh të dy rolet është një gabim. Ajo bazohet në komoditet dhe dorëheqje. Përgjegjësia për t’u kujdesur për një foshnjë nuk duhet të bjerë vetëm mbi një person (kur bëhet fjalë për familjet me dy prindër). Është e domosdoshme që të ndahen në mënyrë të barabartë përgjegjësitë.

Jini të sigurt

Sapo kemi fëmijën tonë, të gjithë duket se kanë diploma në amësi. Ata ju thonë dhe këmbëngulin që t’i bëni gjërat në një mënyrë ose në një tjetër. Nuk ka rëndësi nëse e kanë parë fëmijën për pesë minuta apo dy orë, të gjithë mendojnë se e dinë se çfarë është më e mira. Ata madje marrin guximin t’ju korrigjojnë ose kritikojnë.

Kjo nuk ndalet nëse nuk vendosni kufij të qartë, kështu që sa më shpejt t’i vendosni ato aq më mirë. Babai dhe nëna janë të vetmit përgjegjës për mirëqenien fizike dhe mendore të foshnjës. Gjeni mënyrën për të shprehur shqetësimin tuaj qartë dhe me respekt. Mbroni amësinë tuaj me respekt dhe mos lejoni mosrespektim në formën e këshillave apo opinioneve.

Merreni me fajin tuaj

Faji është një ndjenjë që lind tek nënat për herë të parë. Faji i pamundësisë për të ushqyer me gji , për marrjen e fëmijës në çerdhe, për ardhjen me vonesë, për sëmundjen e foshnjës, për të mos shijuar më shumë kohë, për trishtimin… një burim i pafund faji.

Faji mund të bëhet një rrugë pa krye për çdo nënë. Nuk është konstruktiv dhe nuk sjell kurrë asgjë pozitive. Ju duhet të ndryshoni fajin tuaj për përgjegjësinë dhe zgjidhjet . Nëse mendoni se keni bërë një gabim, thjesht përpiquni të përmirësoheni dhe bëjeni më mirë herën tjetër. Nëse nuk kishte asgjë për të bërë për të shmangur atë që ndodhi, atëherë nuk jeni përgjegjës dhe nuk ka kuptim të ndiheni në faj. Nëse ndiheni të trishtuar, nervozë ose keni një ndjenjë të përsëritur se nuk ju pëlqen mëmësia, atëherë ndaloni dhe mendoni. Kërkoni ndihmë profesionale nëse është e nevojshme dhe vazhdoni të përpiqeni.

Kurseni pak kohë për veten tuaj

Kur bëhemi nënë, nuk pushojmë së qeni person, ndaj nuk mund të heqim dorë nga individualiteti ynë . Ne duhet të vazhdojmë të kujdesemi për veten. Ne nuk duhet të injorojmë të gjitha aspektet e tjera të jetës sonë. Gjithashtu, ne duhet të ndihemi mirë me veten në mënyrë që të ndihemi mirë si nëna. Është fakt që prindërit e lumtur rritin fëmijë të lumtur. Mos e lini veten të largoheni sepse, megjithëse të qenit prind është diçka e çmuar dhe e rëndësishme, ka më shumë në jetë sesa thjesht roli juaj si nënë .

Mos e krahasoni veten

Në përgjithësi thuhet se amësia është diçka e mrekullueshme, një përvojë unike. Eshte e vertete. Ajo që nuk thuhet shpesh për mëmësinë është se është një fazë e vështirë e jetës kur gjithçka ndryshon . Ndonjëherë mund të mendojmë se është dërrmuese, se nuk është ajo që prisnim dhe se nuk mund të vazhdojmë. Mund të duket si një spirale emocionesh në rënie, veçanërisht nëse mendojmë se nënat e tjera janë mirë dhe të lumtura.

Në rastin e mëmësisë, ju dhe rrethanat tuaja jeni unike, kështu që nuk ka vend për krahasim. Ndërmarrja e mëmësisë në mënyrën më të shëndetshme ka të bëjë me të gjitha përpjekjet tuaja. Ajo që bëjnë nënat e tjera nuk i bën ato nëna më të mira apo më të këqija se ju. Mëmësia nuk është një garë.

Ka pafund mënyra për të qenë nëna më e mirë

Është e rëndësishme të kuptoni se të gjitha pasiguritë, dyshimet dhe ditët e këqija janë pjesë e mëmësisë, si dhe e jetës. Është gjithashtu e rëndësishme t’i lejojmë vetes të ndiejmë dhe të pranojmë se jo të gjitha emocionet që lidhen me një përvojë kaq intensive duhet të jenë pozitive . Në fakt, nuk do të ishte e natyrshme nëse do të ishin.

Mëmësia është një gur i çmuar që e lustrojmë çdo ditë. Para se të bëheshim nëna, ne ishim njerëz. Duhet të kujtojmë gjithashtu se ne jemi boshti qendror i jetës sonë, themeli mbi të cilin fëmijët tanë ndërtojnë jetën e tyre. Për të përballuar detyrën e mëmësisë në një mënyrë të shëndetshme, gjithçka që duhet të bëjmë është të jemi bujarë me veten.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat