Përse njerëzit gënjejnë?

Life style

Përse njerëzit gënjejnë?

Më: 26 mars 2023 Në ora: 16:09
Foto ilustrim

Njerëzit gënjejnë për shumë arsye të ndryshme. Edhe pse ndonjëherë njerëzit gënjejnë për përfitime personale, gënjeshtra mund të ketë edhe motive altruiste. Megjithatë, ka një fije të përbashkët që përshkon të gjitha gënjeshtrat: frika.

Pse njerëzit gënjejnë?

Njerëzit gënjejnë sepse kanë frikë nga pasojat e së vërtetës. Njerëzit gënjejnë për të fajësuar të tjerët, për të shmangur përgjegjësitë, për të lënduar njerëzit e tjerë ose për të shmangur përballjen me problemet e tyre.

Ju gënjeni kur po përpiqeni të fshehni diçka ose të shmangni turpin që ndjeni për diçka që keni bërë dhe pasojat e saj. Gjëja ironike është se pasojat e dikujt që zbulon gënjeshtrën janë shpesh më të këqija se pasojat e asaj që ndodhi në të vërtetë ose asaj që u përpoqët të mbuloni.

Ndonjëherë ju gënjeni për të fituar dorën e sipërme ose për të marrë një lloj përfitimi që nuk do ta merrnit me të vërtetën. Gënjeshtrat dhe mashtrimet janë në thelb vetëm mjete që ju përdorni për të marrë atë që dëshironi. Shpesh, gënjeshtra janë përpjekje për të kontrolluar dhe manipuluar sjelljen e njerëzve të tjerë.

Njerëzit gënjejnë edhe për arsye të tjera komplekse dhe të ndryshme. Ndonjëherë mund të gënjeni sepse po përpiqeni të ndihmoni dikë ose ta bëni dikë të ndihet mirë. Njerëzit gjithashtu gënjejnë për t’i bërë të tjerët të lumtur, sado e çuditshme që mund të duket.

Përveç kësaj, njerëzit gënjejnë për të shmangur lëndimin e të tjerëve ose për të shmangur konfliktet personale ose familjare. Gënjeshtrat mund të ndihmojnë që planet dhe projektet të vazhdojnë në rrugën e tyre. Është gjithashtu e zakonshme që njerëzit të gënjejnë në mënyrë që familja dhe miqtë e tyre të mos mësojnë për diçka negative rreth tyre ose diçka që mund të shkaktojë probleme.

Shpesh ekziston një frikë e vërtetë, e dukshme se familja, miqtë ose aleatët tuaj mund të vuajnë për shkak të asaj që keni bërë, kështu që nuk doni t’u tregoni të vërtetën. Nga ana tjetër, një gënjeshtër mund të jetë një mënyrë e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë për të mbrojtur privatësinë tuaj .

Njerëzit që gënjejnë zakonisht kanë frikë nga diçka:

Të jesh më pak i rëndësishëm se njerëzit e tjerë.

Mosarritja e një qëllimi profesional.

Të qenit më pak tërheqës.

Njerëzit që nuk i duan, nuk i vlerësojnë ose nuk i respektojnë.

Të humbasin diçka ose të mos merrni diçka që duan.

Në shumicën e rasteve, kjo frikë mund të justifikohet në afat të shkurtër, por jo në afat të gjatë. Me kalimin e kohës, është e vështirë të vazhdosh me një gënjeshtër dhe bëhet më pak e mundshme që gënjeshtra t’ju ndihmojë të arrini qëllimet tuaja. Nëse dëshironi që gënjeshtra juaj të zgjasë, shpesh duhet të shpikni më shumë gënjeshtra.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është frika që njerëzit ndiejnë për t’u kapur duke gënjyer. Ndonjëherë ajo që i shtyn njerëzit të vazhdojnë të gënjejnë është se ata nuk duan që askush ta kuptojë se ata janë.

Njerëzit gënjejnë për shumë arsye të ndryshme. Megjithatë, pas çdo gënjeshtër fshihet frika nga pasojat që shpresojmë t’i shmangim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat