A ekziston telepatia? Ja se si përgigjen ekspertët

Life style

A ekziston telepatia? Ja se si përgigjen ekspertët

Më: 26 mars 2023 Në ora: 19:12
Foto ilustrim

Ne e përkufizojmë telepatinë si transmetimin e mendimeve në një distancë pa përdorimin e asnjë lloj teknologjie. Është një lloj “komunikimi pa tel” midis dy personave. Mijëra njerëz pretendojnë se e kanë përjetuar atë, por askush nuk mund ta riprodhojë fenomenin në një laborator.

Shkencëtarët tregojnë se telepatia nuk është e besueshme nga pikëpamja e fizikës. Asnjë pjesë e trurit nuk është në gjendje të veprojë si receptor apo transmetues komunikimi në asnjë lloj distance. As potenciali elektromagnetik i trurit nuk ka aftësinë për të transportuar informacion. Së fundi, nuk ka asnjë mjet me të cilin truri mund ta bëjë këtë, të paktën me sa dimë ne.

Sipas fizikës klasike, telepatia është e pamundur. Megjithatë, në kontekstin e fizikës kuantike, gjërat duken krejt ndryshe. Në fakt, shumë fizikanë të njohur flasin për fenomenin. Ata janë të hapur ndaj mundësisë së komunikimit telepatik.

Eksperimentet me telepatinë

Sipas një studimi të quajtur i njohur me emrin ” Eksperimenti Ganzfeld “. Studiuesit bënë gjithsej 88 eksperimente midis 1974 dhe 2004.

Eksperimentet treguan se komunikimi telepatik funksiononte rreth 37% të rasteve. Rezultatet ishin shumë të diskutueshme, kështu që ata bënë një grup tjetër eksperimentesh që treguan një shkallë suksesi prej 34%. Këto rezultate janë statistikisht të rëndësishme, por në praktikë, eksperimentet krijuan shumë dyshime.

Telepatia dhe fizika kuantike

Aspekti më i diskutueshëm i telepatisë është se ajo do të sfidonte ligjet klasike të fizikës dhe shkencave të tjera. Mundësia që ai ekziston do të vinte në pikëpyetje aksiomat që ne i marrim si të mirëqena.

Është e pamundur të prodhohen procese në tru pa ndonjë stimulim të brendshëm ose ndijor për t’i shkaktuar ato. Të paktën sipas ligjeve konvencionale të fizikës dhe neurologjisë.

Sipas shkencës konvencionale, të menduarit është një proces biokimik. Si rezultat, nuk ndodh nëse nuk ka stimulim material. Dhe telepatia është pikërisht kjo: mungesa e një stimuli material. Pra, duket se këto dy koncepte janë reciprokisht ekskluzive. Megjithatë, hipotezat në fizikën kuantike lejojnë mundësinë e llojeve të tjera të ndërveprimit material.

Shumë njerëz raportojnë përvoja me komunikimin telepatik. Ka, dhe ka pasur gjithmonë, një siguri arrogante nga ana e atyre që mbrojnë hipotezat konvencionale shkencore.

Një problem tjetër që ka telepatia është se njerëzit e lidhin atë me  manipulimin  apo edhe magjinë. Pra, i takon shkencës të përcaktojë nëse do të përfundojë me kaq, apo nëse mund të hapim një derë për një dhomë të re plot me pyetje magjepsëse.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat