10 zakonet e njerëzve produktivë

Life style

10 zakonet e njerëzve produktivë

Më: 31 mars 2023 Në ora: 23:26
Foto ilustrim

Nëse po pyesni veten se si të jeni produktiv, nuk jeni të vetmit. Shumica prej nesh nuk janë gjithmonë njerëz shumë produktivë. Ndërsa shumë kanë filluar të punojnë nga shtëpia, ju mund të ndjeni se ka shumë më tepër shpërqëndrime gjatë ditës, veçanërisht me mënyrën se si media sociale po përpiqet gjithmonë të tërheqë vëmendjen tonë.

Ndoshta ju mendoni se duhet të jeni në gjendje të rrisni produktivitetin brenda një dite. Të merrni më shumë nga dita juaj mund të jetë e vështirë ashtu si është e vështirë të bëni ndonjë ndryshim në jetën tuaj, veçanërisht kur ai ndryshim kërkon që të bëni më shumë përpjekje.

10 këshillat e mëposhtme të produktivitetit mund t’ju ndihmojnë të jeni më produktivë dhe efiçentë.

Krijoni lista detyrash të menaxhueshme

Përpjekja për të mbajtur gjurmët në kokën tuaj të gjithçkaje që duhet të bëni është shpërqëndruese dhe, sipas një studimi të vitit 2011, në fakt mund t’i zvogëlojë gjasat që të arrini gjithçka. Në vend të kësaj, të shkruani listën tuaj të detyrave para kohe mund t’ju ndihmojë të organizoni më mirë javët dhe ditët tuaja dhe t’ju pengojë të humbni kohën dhe fokusin.

Plus, ka diçka instinktivisht të kënaqshme në përfundimin e detyrave dhe, si rrjedhojë, kontrollimin e atyre taskeve. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet të vendosni të gjithë listën tuaj të detyra në vetëm një ditë.

Siç thotë trajnerja e jetës dhe karrierës, Lisa Petsinis, “Rezistojini dëshirës për të krijuar një listë masive të detyrave të përditshme, pasi kjo shpesh çon në zhgënjim dhe faj. Është më shpërblyese të filloni me aktivitete me vlerën më të lartë, pastaj të shtosh disa ‘bonuse’ nëse keni kohë.”

Ndajeni ditën tuaj

Puna për të ndarë qëllimet tuaja çdo ditë mund ta bëjë atë që duket të jetë një mal me detyra shumë më të menaxhueshme. Koha e shpenzuar për të bërë pjesën tjetër të ditës tuaj më efikase është kohë e shpenzuar mirë dhe do të shpërblehet në planin afatgjatë.

Ndani atë që duhet bërë çdo ditë dhe përcaktoni se kur do të bëni çfarë. Shumë njerëz kanë përdorur teknikën Pomodoro për t’i ndihmuar ata të qëndrojnë të fokusuar në detyra të caktuara. Kjo teknikë kërkon që ju të zgjidhni një detyrë që duhet të përfundoni dhe t’i kushtoni 25 minuta të plota. Pasi të mbarojnë 25 minutat, mund të bëni një pushim dhe më pas të kaloni në detyrën tjetër.

Ky lloj i menaxhimit të kohës është përzierja e duhur e përpjekjes dhe rregullit. Çështja është të keni një pikënisje të një plani të plotë dhe të sigurt, jo domosdoshmërisht ta ekzekutoni atë në mënyrë perfekte.

Përqëndrohuni dhe jepini prioritet një detyre në një kohë

Shpresojmë, krijimi i listave dhe ndarja e tyre do t’ju ndihmojë në prioritizimin e detyrave të rëndësishme që keni në dorë. Ju gjithashtu mund të provoni Matricën Eisenhower, e cila është një teknikë produktiviteti e krijuar për t’ju ndihmuar të prioritizoni detyrat në vend që t’i caktoni gjithçkaje të njëjtën ndjenjë urgjence.

Eisenhower përbëhet nga katër katrorë:

Detyra urgjente dhe të rëndësishme që duhen kryer sa më shpejt

Detyra jo urgjente, por të rëndësishme që duhet të planifikohen për t’u përfunduar më vonë

Detyra urgjente që mund t’ua delegoni të tjerëve

Detyra jo urgjente ose të rëndësishme që mund t’i hiqni plotësisht nga lista juaj e detyrave.

Qëllimi është të identifikohet se çfarë në të vërtetë ka rëndësi dhe të veprohet sipas asaj njohurie.

“Ekziston ky perceptim se kryerja e shumë detyrave ju bën produktiv, por e kundërta është e vërtetë,” shpjegon Trajnerja e Suksesit dhe Udhëheqjes Christine Hourd. “Përdorimi i mjeteve prioritare, të tilla si një Matricë Urgjente-Rëndësishme, për të vendosur mbi detyrën e vetme në të cilën duhet të fokusoheni për një kohë e caktuar, do të rezultojë në rritjen e produktivitetit. Më pas, me ndihmën e kufijve të vendosur, do të ndiheni më të realizuar në fund të ditës”.

Identifikoni dhe shfrytëzoni orët tuaja produktive

Të gjithë janë të njohur me konceptin e një personi të natës kundrejt një personi të mëngjesit.

Secili prej nesh ka orë gjatë ditës ku jemi më produktivë, të zgjuar dhe më të fokusuar se të tjerët. Identifikimi i këtyre orëve vendimtare dhe shfrytëzimi i tyre me efektin më të madh do të bëjë një ndryshim të madh në produktivitetin tuaj të përgjithshëm dhe nivelin e energjisë çdo ditë.

Sistematizoni ditën tuaj

Krijoni sisteme që funksionojnë për ju. Nëse ju nevojitet një kohë e caktuar për të marrë ajër të pastër, për shembull, atëherë planifikoni një shëtitje në orarin tuaj.

Ju nuk keni nevojë ta drejtoni jetën tuaj sipas një orari të stilit të bootcamp, është e pamundur të ruani produktivitetin maksimal gjatë gjithë kohës, por të keni një lloj strukture për të organizuar kaosin e ditës tuaj mund të bëjë një ndryshim të madh.

Sistemet nuk duhet të funksionojnë në mënyrë të përsosur dhe nuk do të bëjnë asgjë të lehtë, por sistemet ofrojnë qëndrueshmëri dhe justifikime për të kryer detyra produktive.

Merrni pushime dhe shpërblejeni veten

Mos kini frikë të bëni pushime, por gjithmonë qëndroni në plan. Ju do të jeni në gjendje të qëndroni më mirë të përqëndruar nëse keni pushime dhe shpërblime të paracaktuara. Një pushim pa një fund të planifikuar në horizont është një pushim që mund të mos përfundojë kurrë, ose të paktën të zgjasë shumë më gjatë sesa duhet.

Përdorni pushimet dhe shpërblimet në mënyrë proaktive në vend që t’i përdorni në mënyrë reaktive. Kjo mund të kërkojë disa testime dhe mësime, por bëjini pushimet dhe shpërblimet një pjesë të sistemeve tuaja të përditshme.

Planifikoni të bëni një pushim për 20 minuta pas atij nxitimi në mëngjes, më pas planifikoni saktësisht se çfarë do të bëni më pas dhe kur duhet të filloni në mënyrë që të qëndroni në orar për pushimin e ardhshëm.

Kujdesuni për veten

Askujt nuk i pëlqen të punojë kur është i lodhur. Nuk është një ide e re që bëhemi më pak produktivë ndërsa jemi të lodhur, por kjo nuk na pengon të prishim oraret e gjumit dhe të hamë keq në kërkim të pafund për më shumë kohë.

Të punoni një orë me energji dhe të përqëndruar është produktive, të punoni për dy orë ndërsa jeni të rraskapitur është thjesht e mjerueshme.

Mos prisni për frymëzim

Mos prisni të frymëzoheni për të filluar çfarëdo që dëshironi të bëni. Shanset janë që, nëse ndonjëherë do të frymëzoheni për të bërë diçka, atëherë do të frymëzoheni duke e filluar dhe duke e bërë atë.

Të presësh për t’u frymëzuar mjaftueshëm për të filluar diçka, thjesht çon në shpërqendrime dhe humbje kohe. Gjithmonë do të jetë më mirë të punoni për t’i bërë gjërat në mënyrë efikase dhe efektive sesa të prisni që të jetë koha “e duhur”.

Zbërtheni detyrat

Merrni detyra të mëdha dhe ndajini ato në hapa më të vegjël dhe më të menaxhueshëm. Njerëzit janë krijesa të drejtuara nga rezultatet, kështu që nëse detyra juaj është shumë e madhe, nuk do ta kaloni kurrë atë për shkak se sa larg është fitimi. Krijoni qëllime të vogla që fokusohen në detyrat në fjalë me shpërblime të vogla për t’ju mbajtur të lëvizni në drejtimin e duhur.

Thjesht filloni

Kjo është e vështirë sepse të kalosh nga të bësh një gjë në të bësh diçka tjetër është shumë më e lehtë sesa të kalosh nga të mos bësh asgjë në të bërë asgjë.

Kjo është gjithashtu këshilla më e rëndësishme nga të gjitha, sepse sapo të filloni, do të kuptoni se çfarë funksionon më mirë për ju. Një nga gjërat e pakta që çdo detyrë e madhe apo e vogël ka të përbashkët është se dikush, në një moment, duhet të ulet dhe ta fillojë atë. (Yourtango).

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat