Sjelljet prosociale: A i ndihmoni të tjerët nga empatia apo ankthi juaj?

Life style

Sjelljet prosociale: A i ndihmoni të tjerët nga empatia apo ankthi juaj?

Më: 6 qershor 2023 Në ora: 13:51
Foto ilustrim

Kryerja e sjelljeve prosociale (të ndihmosh një anëtar të familjes, një mik ose një të huaj në rrugë) mund t’ju bëjë të ndiheni altruistë dhe të sjellshëm. Dhënia e dorës një personi në nevojë mund t’ju bëjë të besoni se jeni një person i mirë me vlera dhe morale të larta. Në mënyrë të ngjashme, është e zakonshme të ndihesh egoist kur refuzon të ndihmosh. Megjithatë, a keni ndalur ndonjëherë të mendoni se ndoshta kjo sjellje ndihmëse nuk është tamam një akt vetëmohues?

A ndihmoni nga ndjeshmëria apo ankthi?

Është vërtetuar se, në nivelin e trurit, nëse shikoni një person tjetër duke vuajtur, truri juaj do të aktivizojë të njëjtat rrjete nervore të përfshira në përpunimin e dhimbjes së tyre. Me pak fjalë, është e vërtetë që, në një masë të caktuar, shumica e njerëzve janë të aftë të përjetojnë dhimbjen e të tjerëve si të tyren. Ju mund të jeni një nga ata.

Por çfarë ndiheni saktësisht në situata të tilla? Hipoteza që duket se ka mbështetjen më empirike është ajo që thotë se mund të reagoni në dy mënyra të ndryshme kur shihni dikë në nevojë.

Së pari, ju mund të reagoni me ankth, neveri, shqetësim ose tmerr.

Nga ana tjetër, ju mund të përjetoni dhembshuri dhe mirëkuptim. Ju mund të ndiheni vërtet të prekur.

Tani, në varësi të faktorëve të ndryshëm, një ndjenjë do të ngrihet mbi tjetrën. Së pari, do të varet nga konteksti konkret i vuajtjes së individit. Së dyti, në disponimin personal të kujtdo që e vëzhgon atë. Përballë të njëjtës ngjarje, njerëzit mund të kenë reagime të ndryshme. Megjithatë, i njëjti individ mund të reagojë ndryshe në dy situata të veçanta.

Cili është motivimi juaj?

Pavarësisht nëse situata shkakton ankth apo dhembshuri tek ju, ka më shumë gjasa që të ndihmoni dikë në nevojë. Megjithatë, motivimi juaj në secilin rast mund të jetë i ndryshëm.

Në thelb, njerëzit priren të kenë një model veprimi egoist kur përjetojnë alarm, neveri ose shqetësim. Me fjalë të tjera, ata ndihmojnë të tjerët për të lehtësuar shqetësimin që u shkaktoi duke i parë ata në ankth. Përkundrazi, nëse ndihen të prekur, ata do të veprojnë nën një motivim vërtet altruist – ata do të përqendrohen në vuajtjet e tjetrit në vend të vuajtjeve të tyre.

Ndihma e njerëzve përreth jush me siguri do të rrisë ndjenjën e mirëqenies. Gjithashtu, është e rëndësishme të vazhdohet promovimi i këtyre sjelljeve për të krijuar një bashkëjetesë sociale më të kënaqshme.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat