Çfarë do të thotë të jesh i çrregullt dhe si të ndalosh së qeni një person i tillë?

Life style

Çfarë do të thotë të jesh i çrregullt dhe si të ndalosh së qeni një person i tillë?

Më: 8 qershor 2023 Në ora: 16:32
Foto ilustrim

Çrregullimi përdoret shpesh si metaforë (ose justifikim) për të simbolizuar një mendje që shikon përtej kufijve normalë të ekzistencës dhe sheh lidhje logjike ku të tjerët shohin vetëm konfuzion. Në disa raste ndoshta ishte e vërtetë, por në shumë të tjera nuk ishte: nëse ju ndodh të lexoni biografinë e ndonjë njeriu të madh të kohës sonë si, për shembull, Steve Jobs apo Elon Musk, do të vëreni se ata kanë rutina shumë specifike dhe se nuk jetojnë fare në çrregullim.

Me pak fjalë, nëse je një person i rregullt apo i çrregulluar, niveli yt i gjeniut nuk do të varet nga kjo. Megjithatë, vënia në rregull e mjediseve përreth jush ju ndihmon edhe të pastroni idetë tuaja, të merrni vendime më të qarta dhe më të menduara dhe të ndiheni më të qetë.

Çfarë do të thotë të jesh i çrregullt?

Në përgjithësi mund të themi se kur jetojmë në mjedise veçanërisht të çrregullta, ndoshta po projektojmë një konfuzion që gjendet edhe në mendjen tonë. Aftësia për të organizuar jetën tonë është në fakt e dukshme në menaxhimin e hapësirave në të cilat dukshëm kalojmë ditët tona. Çrregullimi merret parasysh edhe në Feng Shui që arrin t’ju japë një kuptim të saktë sipas situatës.

Për shembull, çrregullimi në ambientet që përbëjnë hyrjen e shtëpisë tregon një frikë në marrëdhëniet me tjetrin. Ajo në kuzhinë ose në dhomat ku ha do të thotë brishtësi, mëri ose pasiguri. Ngjeshja nën mobilje tregon një ndjeshmëri të veçantë ndaj mendimit që kanë të tjerët prej jush. Rregullimi  i plehrave në garazh ose bodrum në vend të kësaj do të thotë se keni frikë nga risitë. Nëse çrregullimi juaj përhapet në të gjithë shtëpinë, ju ndoshta jeni duke shtypur zemërimin ose duke u ndjerë të painteresuar në jetë.

Si të ndalosh së qeni i çrregullt?

Të ndalosh së qeni i çrregullt nuk është e lehtë dhe nuk ka truke të vërteta. E vetmja gjë që mund të bësh është thjesht të detyrosh veten të dedikosh gjysmë ore çdo ditë për të rregulluar të gjithë mjedisin në të cilin je. Fillimisht nuk do të ndjeni shumë gëzim në këtë aktivitet, por me kalimin e kohës do të shihni se do të bëhet një ritual i aftë për t’u relaksuar dhe pastruar mendjen tuaj.

Mundohuni t’i jepni një hapësirë të mirëpërcaktuar të gjitha objekteve përpara jush: në dollapin e dyqanit ushqimi sipas një rendi të saktë, në tavolinë organizoni objektet në mënyrë funksionale dhe të qëndrueshme, në dollap rregulloni rrobat tuaja në bazë të një karakteristike që ju duket e përshtatshme.

Ecja përpara është e vështirë, por do të shihni se duke bërë hapësirë fizike në mjediset tuaja do të jeni gjithashtu në gjendje t’ia dilni mbanë në mendjen tuaj. Çrregullimi nuk është diçka e gabuar, por rregulli sigurisht që ndihmon për të qenë më i efektshëm dhe më i qetë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat