8 fakte befasuese për motrat dhe vëllezërit

Life style

8 fakte befasuese për motrat dhe vëllezërit

Më: 26 shkurt 2024 Në ora: 00:05
Ilustrim

Ka disa studime që shpjegojnë lidhjen mes motrave e vëllezërve në familje si dhe ndikimin indirekt që kanë ata në formimin dhe të ardhmen e njëri-tjetrit.

Vëllezërit e motrat kalojnë më shumë kohë me njëri-tjetrin se sa me këdo tjetër.

Sipas një studimi, në kohën kur fëmijët me vëllezër e motra janë 11 vjeç, ata kanë kaluar afërsisht 33 për qind të kohës së lirë me ta. Edhe pse rriten dhe kanë më shumë interesa dhe detyrime të jashtme, fëmijët ende kalojnë të paktën 10 orë në javë me vëllezërit dhe motrat e tyre, në familjet e mëdha ky numër është më shumë se 17 orë në javë.

Vëllezërit dhe motrat kanë një ndikim të madh në këndvështrimin, personalitetin dhe sjelljen tonë.

Ata ndikojnë edhe më shumë se prindërit tanë (të cilët kanë më pak ndikim nëse një fëmijë pi duhan apo alkool, për shembull, sesa një vëlla apo motra). Sipas disa hulumtimeve, tetëdhjetë për qind prej nesh kalojnë të paktën një të tretën e jetës sonë me një ose disa motra e vëllezër. Disa studime tregojnë se kjo mund të çojë në më pak depresion, më shumë kënaqësi nga jeta dhe më shumë vetëbesim.

Vëllezërit e motrat priren t’i ngjajnë njëri-tjetrit në pamje, por jo domosdoshmërisht në personalitet.

Pavarësisht se ndajnë të njëjtit prindër dhe edukim, vëllezërit dhe motrat shpesh janë krejt të ndryshëm kur bëhet fjalë për personalitetin e tyre. Pse është kështu nuk është e qartë, megjithëse vëllezërit e motrat priren të përpiqen të diferencohen nga njëri-tjetri.

Vëllezërit e motrat më të mëdhenj mund të jenë më të zgjuar.

Edhe pse ka debat për rëndësinë, duket se ka një ndryshim të vogël. Janë paraqitur disa teori, më bindëse është se vëllezërit e motrat më të mëdhenj shpenzojnë kohë duke i mësuar vëllezërit e motrat e tyre më të vegjël, duke përforcuar kështu të kuptuarit e tyre të koncepteve.

Vëllezërit e motrat më të vegjël mund të jenë më pak të rrezikuar dhe më ekstrovertë.

Përsëri, edhe për këtë ka shumë rezerva. Disa besojnë se kjo është për shkak se anëtarët më të vegjël të familjes detyrohen të flasin dhe të rrezikojnë për të tërhequr vëmendjen (sidomos në familjet e mëdha).

Gjithashtu vëllezërit e motrat më të vegjël priren të kenë më pak alergji.

Vëllezërit e motrat më të vegjël mund të kenë pak më pak gjasa të zhvillojnë alergji dhe ekzemë sesa vëllezërit e motrat e tyre më të mëdhenj, ndoshta sepse në momentin që ata mbërrijnë ka shumë mikrobe në mjedisin e shtëpisë falë vëllezërve e motrave më të mëdhenj. Dhe mikrobet, nga ana tjetër, mund të ndihmojnë në ndërtimin e një sistemi imunitar më të fortë.

Vëllezërit e motrat mund ta mbajnë nën kontroll peshën.

Një studim zbuloi se rreziku i obezitetit bie me 14 për qind për çdo motër apo vëlla shtesë në një familje, të paktën në mesin e vajzave. Ndoshta kjo është për shkak se vëllezërit e motrat priren ta mbajnë njëri-tjetrin fizikisht aktiv.

Sa më shumë vëllezër e motra të keni, aq më pak ka gjasa që të divorcoheni si i rritur.

Për çdo vëlla apo vëlla që dikush ka, shanset e tyre për divorc bien me 2 për qind, të paktën sipas një studimi. Më shumë vëllezër e motra mund të nënkuptojnë më shumë përvojë në marrëdhëniet me të tjerët – dhe kjo mund të krijojë një avantazh kur bëhet fjalë për negocimin e uljeve dhe ngritjeve të martesës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat