Ja si inteligjenca artificiale mund të na shpëtojë jetën!

Life style

Ja si inteligjenca artificiale mund të na shpëtojë jetën!

Më: 23 maj 2024 Në ora: 15:16
Foto ilustrim

Një problem i rëndësishëm i shëndetit publik, jo vetëm në vendet në zhvillim, sepsis është një infeksion i përgjithësuar që mund të prekë një ose më shumë organe, duke rrezikuar funksionalitetin e tyre. Përafërsisht 47-50 milionë raste të kësaj gjendje akute ndodhin çdo vit në mbarë botën, nga të cilat vetëm 20 për qind ndodhin në spital. Globalisht, një në pesë vdekje shoqërohet me sepsis, për një total prej të paktën 11 milionë vdekjesh në vit (1 vdekje çdo 2.8 sekonda).

Bëhet fjalë për një sindromë klinike, rezultati i së cilës varet nga shpejtësia e njohjes dhe efektiviteti i menaxhimit duke filluar nga ora e parë. Prandaj rëndësia e dritës së gjelbër nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Shteteve të Bashkuara (FDA), e cila autorizoi tregtimin e pajisjes së parë diagnostikuese për sepsis bazuar në inteligjencën artificiale.

Funksionet e modelit

Zhvilluar nga kompania fillestare Prenosis, mjeti i ri diagnostikues përdor 22 parametra të ndryshëm (të cilët sot monitorohen individualisht): nga temperatura tek rrahjet e zemrës deri tek numri i qelizave. Falë përdorimit të softuerit të AI – të integruar në dosjen elektronike mjekësore të spitalit – pajisja e miratuar nga FDA vlerëson të gjithë shënuesit në të njëjtën kohë. Për t’i caktuar më pas pacientit një vlerësim të përgjithshëm të rrezikut dhe katër kategori që lidhen me rrezikun e përkeqësimit.

Modeli dixhital është projektuar posaçërisht për të lejuar ekipin mjekësor të ketë gjithmonë gjithçka nën kontroll. Në fakt, stafi ka qasje të lehtë në të dhënat dhe parametrat individualë të përdorur nga pajisja për të llogaritur rezultatin përfundimtar të rrezikut të sepsis. Qëllimi, siç shpjegoi kompania, është të mundësojë një partneritet të vërtetë mjek-inteligjencë artificiale, i cili mund të lehtësojë vendime më të shpejta terapeutike dhe rezultate më të mira.

AI për të sfiduar sepsis

Duke qëndruar në Shtetet e Bashkuara, një ekip nga Universiteti i Kalifornisë San Diego – i koordinuar nga Gabriel Wardi – përdori një model të inteligjencës artificiale në departamentet e urgjencës të UC San Diego Health për të identifikuar pacientët në rrezik të sepsës. Rezultatet e studimit (të publikuara në Nature ) treguan se aplikimi i algoritmit (i quajtur Composer) çoi në një ulje prej 17 për qind të vdekshmërisë. Dhe përsëri, në Evropë, studiues nga TU Wien Informatics (Universiteti Teknik i Vjenës), në bashkëpunim me Universitetin Mjekësor të kryeqytetit austriak, kanë zhvilluar një sistem AI që jep këshilla për trajtimin e njerëzve që kanë nevojë për terapi intensive për shkak të sepsis. Studimi mund të shihet në Journal of Clinical Medicine. “Po flasim për një metodologji që funksionon në progresion, duke parashikuar ecurinë e patologjisë së pacientit”, shpjegon Clemens Heitzinger nga TU Wien.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat