Si të kërkoni falje në mënyrën e duhur?

Life style

Si të kërkoni falje në mënyrën e duhur?

Më: 17 qershor 2024 Në ora: 08:01
Foto ilustrim

Mos nxitoni, por shfrytëzoni momentin më të mirë. Jini të qartë, pa bërë shumë fjalë. Dhe shmangni mesazhet elektronike!

Një fjalë, shumë e shkurtër. Por shumë e fuqishme. Pothuajse një frymë buzësh për ta shqiptuar, megjithatë, e thënë në kohën e duhur dhe me personin e duhur, mund të ndryshojë rrjedhën e një dite, madje edhe të një marrëdhënieje njerëzore. “Më falni!” Asgjë më shumë se kjo, një term që e kemi fshirë plotësisht nga fjalori ynë i përditshëm, në kohë inatesh të lehta dhe ndarjesh të vështirë.

Në kohët kur të qenit i sjellshëm dhe ndoshta të njohësh një gabim, i cili, në mënyrë të parëndësishme, i ndodh të gjithëve çdo ditë, konsiderohet pothuajse një handikap, një formë brishtësia.

Të kërkosh falje mund të jetë gjithashtu një përpjekje, duke qenë se kemi frikë, me këtë fjalë të vogël, të tregohemi të dobët, të nënshtruar, humbës. Ose, më keq, i mundur. Dhe në vend të kësaj, njohja e një gabimi, madje një gabimi banal, i cili më pas mund të fryhet deri në urrejtje në heshtje reciproke, me natyrshmëri dhe lehtësi, është mënyra më e thjeshtë për të shmangur humbjet e mëdha. Humbja e kohës (përplasjet e heshtura dhe të zgjatura shpesh përkthehen në një humbje të madhe kohe dhe energjie), afeksionesh, marrëdhëniesh. E dashurisë. Dhe marrëdhëniet e mira në të gjitha nivelet, në shtëpi, në familje, si në punë, ku ndonjëherë kanë rëndësi edhe hierarkitë dhe të thuash falje mund të jetë e domosdoshme.

Si të kërkojmë falje në mënyrë bindëse?

Por për të shqiptuar këtë fjalë kyçe, e cila përmirëson të gjitha marrëdhëniet njerëzore, duhet gjithashtu të kuptoni se cili është momenti i duhur, të jeni në gjendje të përdorni tonin dhe fjalët e duhura dhe të demonstroni se nuk jeni një lojtar pokeri që po bën bllof, transmeton, përkundrazi, besimi se ne jemi vërtet seriozë për këtë.

Mos nxitoni. Është e vërtetë që lënia e një plage të hapur në marrëdhëniet njerëzore, ndërkohë që refuzon të njohë një gabim, edhe kur ndoshta ka pasur dy njerëz që kanë bërë gabim, mund të shkatërrojë lidhjen. Bëjeni atë të pambrojtur deri në pikën pa kthim dhe humbjen e tij. Por për të kërkuar falje, shumë shpesh duhet të dini se si të kapni momentin e duhur dhe të keni kohën e duhur. Mund të jetë një moment pas gabimit, ose disa kohë pas. Gjëja e rëndësishme, megjithatë, është të mos nxitoni.

Jini të qartë. Pak kthesa frazash dhe asnjë vështrim anash. Kur kërkoni falje, është gjithmonë më mirë të jeni të drejtpërdrejtë dhe ta shikoni personin tjetër në sy. Nëse është e mundur, shmangni fjalitë gjenerike, të tilla si “Ndoshta ka pasur një keqkuptim…”, të cilat madje mund të irritojnë dhe shkoni direkt në temë. Edhe pa hyrë në shumë detaje (ndonjëherë është kundërproduktive), por duke i dhënë rëndësi një gjëje thelbësore: sinqeritetit tuaj.

Pyetni veten dhe lini kohë për tjetrin. Të kërkosh falje është një gjest i përulësisë së shëndetshme, dhe si i tillë ka edhe më shumë vlerë. Ndaj përfitoni nga rasti të shikoni brenda vetes, kuptoni më mirë gjenezën e gabimeve tuaja: do të keni më shumë energji për të kapërcyer paragjykimin fillestar të ta konsideroni veten të dobët duke thënë fjalën Më fal. Në të njëjtën kohë, mos e shtyni bashkëbiseduesin tuaj pasi të keni kërkuar falje. Për shembull, duke thënë: “A më fal mua?”. Ose “A është gjithçka në rregull tani?”. Ky mekanizëm i faljeve të sinqerta dhe të thjeshta, një kundërhelm ndaj humbjes së dashurisë autentike, duhet të ketë kohën e tij për t’u zgjidhur.

Shmangni mesazhet elektronike. Nëse është e mundur, dhe nëse nuk keni një urgjencë ose nevojë të veçantë, shmangni kërkimin e faljes duke përdorur teknologjinë. Domethënë, me një mesazh teksti ose një email ose një nga mesazhet e shumta që qarkullojnë në internet Jo, gjëja më e mirë, kur bëhet fjalë për justifikime, është t’i shprehni ato personalisht. Duke e parë njëri-tjetrin në fytyrë, në fakt.

Kushtojini vëmendje tonit. Ironia dhe butësia, të cilat zakonisht janë përbërës të çmuar të një jete të dendur dhe të pasur nga pikëpamja e cilësisë njerëzore, mund të mos jenë të përshtatshme për fjalën më falni që po shqiptoni. Mendoni nëse është e përshtatshme të zgjidhni një stil të matur, veçanërisht nëse kërkoni falje në një mjedis pune. Dhe shmangni shprehjet, qoftë edhe me buzëqeshje dhe me ton miqësor, si: “Por edhe ti…”. Ju rrezikoni vetëm të rihapni plagën dhe të filloni përsëri nga e para.

Trego keqardhje. Pa ekzagjerime të kota, pa u ndalur shumë në sqarime, është e rëndësishme të shprehesh që në momentin e parë duke treguar keqardhje autentike, jo artificiale. Pakënaqësia duhet të dalë, pa nëse ose por, të cilat nuk parashikohen në faljet e vërteta.

Një ilaç i mundshëm. Edhe kjo nuk duhet të jetë një pyetje retorike dhe e detyruar, por një pyetje e natyrshme: “A mund ta rregulloj disi?”. Ndoshta personi i dëmtuar nga sjellja jonë e pret atë dhe është mirë të mos i zhgënjejmë.

Angazhimi për të mos përsëritur gabimin. Faljet e vërteta lindin nga aftësia për të marrë përgjegjësi dhe për të njohur gabimin, pa paragjykuar faktin se ne të gjithë mund të bëjmë gabime dhe askush nuk ka të drejtë të bëjë gjykime të lehta. Angazhimi për të mos përsëritur gabimin e plotëson këtë përpjekje me qartësi dhe përgjegjësi. Dhe kjo mund ta bëjë shumë të lumtur bashkëbiseduesin tonë.

Falje me SMS

E butë, qesharake, pajtuese: Në internet, përmes motorit të kërkimit Google, do të gjeni një enciklopedi të vërtetë të mesazheve të faljes përmes mesazheve me tekst. Mos i merrni në konsideratë. Siç thamë, faljet elektronike janë shumë të rrezikshme dhe mund të kenë efektin e kundërt. E njëjta gjë për buzëqeshjet, zemrat, emoticons. Më së shumti, trajtojeni veten me një frazë të lehtë, por përgatitore për një takim në të cilin faljet janë reale dhe me kontakt personal . Diçka si: Shihemi? Të pini një kafe?

Çfarë duhet thënë në vend të ndjesës?

Teorikisht ka disa alternativa për fjalën shumë të thjeshtë më fal, në realitet është mirë të bëni kujdes që të mos i shpërdoroni duke i përdorur pa vend. Më të zakonshmet janë: Më falni, më falni, ju kërkoj falje . Dy të fundit janë shumë të tepërta dhe duhen justifikuar me atë që ka ndodhur realisht. E para është shumë e paqartë dhe e përqendruar te vetja, mund t’i japë një ndjesi të gabuar të narcizmit të përsëritur bashkëbiseduesit tonë. Pastaj është fjalia e kompensimit: Si mund ta rregulloj? Konsiderojeni si shaka, justifikimet nuk shiten e blihen si në treg. Përsëri: Unë isha një idiot. Është gjithmonë mirë të njohësh marrëzinë tënde , pasi të gjithë e kemi atë. Ajo që ndryshon është doza, dhe të kërkosh falje është një shenjë inteligjence. Është i gjithë faji im: kjo është mënyra se si, duke kërkuar falje, ai merr përgjegjësinë. Por a do të jetë e vërtetë?

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat