Çfarë është stresi oksidues, shkaqet e kësaj sëmundjeje

Mjekësi alternative

Çfarë është stresi oksidues, shkaqet e kësaj sëmundjeje

Më: 25 mars 2021 Në ora: 21:25
Ilustrim

Edhe pse stresi oksidues nuk është një term që ju e dëgjoni shumë shpesh, është një ngjarje më e zakonshme nga sa mendoni…Në fakt, stresi oksidativ nënkupton një problem në nivelin qelizor, në veçanti një mutacion të disa qelizave për shkak të agjentëve të jashtëm. Për këto arsye, është e drejtë të kuptojmë se për çfarë po flasim, cili është shkaku i këtij fenomeni dhe gjithashtu cilat mund të jenë simptomat.

Stresi oksidativ sulmon çdo qelizë në trupin e njeriut. Ajo që ka rëndësi, është të kuptojmë se cili është reagimi kimik që sjell ky fenomen. Në fakt, me veprimin e agjentëve oksidues, prodhohen radikale të lira, të cilat, në vetvete, janë thelbësore për qëllimin, për shembull, të përgjigjes imunitare. Megjithatë, kjo nuk është e gjitha!

Ekzistojnë disa situata në të cilat radikalet e lira të prodhuara janë në numër më të madh se sa ato që do të duheshin. Ky fenomen, i quajtur stresi oksidues, mund të dëmtojë vetë qelizat dhe strukturat e tyre. Rreziku më i madh është ai i shkaktimit të sëmundjeve, madje edhe ato shumë serioze..

Shkaqet e stresit oksidativ

Shkaqet që mund të çojnë në shfaqjen e stresit oksidativ janë të ndryshme. Sidoqoftë, ato mund të ndahen në shkaqe të brendshme, të cilat nuk janë të shumta, dhe shkaqe të jashtme, të cilat janë shumica. Shkaqet kryesore të brendshme të organizmit janë këto:

Një shkallë e lartë e aktivitetit metabolik

Mosha

Mungesa e mbrojtjeve, pra niveli i ulët i antioksidantëve

Synimet e radikalëve të lirë janë shumë të ndjeshëm

.Pastaj ekzistojnë faktorët e tjerë, të cilët sidoqoftë nuk janë të brendshëm për trupin, por vijnë nga jashtë:

Ndotja

Droga

Alkooli i tepërt

Aktiviteti i tepërt fizik

Metalet e rënda

Tymi i cigares

Produkte kimike

Rrezatimi

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat