Ngjitës inovativ i fytit mund t’i ndihmojë njerëzit të flasin pa korda vokale

Ndryshe

Ngjitës inovativ i fytit mund t’i ndihmojë njerëzit të flasin pa korda vokale

Më: 13 qershor 2024 Në ora: 07:25
Foto ilustrim

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë krijuan kohët e fundit një copëz fyti të vetë-fuqishëm që përdor mësimin e makinës për të përkthyer lëvizjet e muskujve në të folur, duke i ndihmuar njerëzit të flasin pa korda vokale.

Jun Chen, asistent profesor i bioinxhinierisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles, doli me idenë për një pajisje jo-invazive që mundëson të folurin pasi ndjeu se kordat e tij vokale lodheshin si rezultat i leksioneve për disa orë në një kohë. Ai filloi të mendojë për mënyrat për të ndihmuar një person të flasë pa përdorur kordat e tyre vokale dhe me ndihmën e kolegëve të tij në Universitetin e Kalifornisë, ai krijoi një copëz inovative që ngjitet në fytin e përdoruesit dhe përdor teknologjinë e Inteligjencës Artificiale (AI) për të deshifruar lëvizjet e muskujve të tyre në të folurit. Pajisja e lehtë është rezistente ndaj djersës së lëkurës dhe gjithashtu shfrytëzon lëvizjet e muskujve të përdoruesit për të gjeneruar energji elektrike, që do të thotë se nuk kërkon bateri për të funksionuar, raporton odditycentral.

Në një studim të botuar në Nature Scientific Journal, Prof. Jun Chen dhe ekipi i tij shpjegojnë se si funksionon njolla e tyre 7.2 gramëshe e vetë-fuqishme e fytit. Pajisja e vogël përbëhet nga pesë shtresa të holla, duke përfshirë materiale që reagojnë ndaj lëvizjeve delikate të muskujve të fytit. Kur përdoruesi kryen lëvizjet e nevojshme për të shqiptuar një frazë, materialet përgjigjen duke prodhuar sinjale elektrike që më pas mund të përkthehen në të folur me ndihmën e teknologjisë së mësimit të makinës.

Shtresat e jashtme të copëzës janë bërë nga materiali i butë dhe fleksibël silikoni, ndërsa shtresa qendrore është prej silikoni dhe mikromagneti dhe gjeneron një fushë magnetike që ndryshon në varësi të lëvizjeve të muskujve. Dy shtresat e tjera të mesme janë bërë nga mbështjellje teli bakri që transformojnë ndryshimet e fushës magnetike në impulse elektrike.

Në një eksperiment të detajuar në studimin e tyre, Chen dhe kolegët e tij ushqyen impulse elektrike në një algoritëm të mësimit të makinës që përfundoi duke i shndërruar ato në fraza të folura. Për të trajnuar algoritmin, tetë pjesëmarrësit në studim duhej të shqiptonin pesë fraza të shkurtra 100 herë secila ndërsa mbanin arnimin, në mënyrë që algoritmi të mund të mësonte të lidhte çdo frazë me lëvizjet e tij specifike të muskujve.

Studimi tregoi se algoritmi ishte rreth 95 për qind i saktë në përkthimin e impulseve elektrike të patch-it në të folur, si kur frazat thuheshin me zë të lartë dhe kur shqiptoheshin “pa zë”. Kjo sugjeron që algoritmi mund të interpretojë në mënyrë të besueshme format e valëve dhe t’i përkthejë ato në të folur, por Prof. Chen gjithashtu thekson se studimi i tij ka kufizime.

Testimi ishte i kufizuar në vetëm tetë personat që thoshin pesë fraza dhe asnjëri prej tyre nuk vuante nga çrregullime të të folurit. Plus, edhe nëse patch-i do të rezultonte efektiv në një studim më të madh, logjistika e prodhimit të tij në një shkallë të gjerë ende duhet të përcaktohet.

Megjithatë, njolla e fytit konsiderohet një shpikje shumë premtuese, duke pasur parasysh se rreth 30 për qind e njerëzve do të kenë të paktën një çrregullim zëri gjatë jetës së tyre dhe se alternativat aktuale, si elektrolaringu, janë invazive, të shtrenjta ose të dyja.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat