Aleksandri i Madh dhe nyja e Gordit

Historia

Aleksandri i Madh dhe nyja e Gordit

Nga: Fahri Xharra Më: 15 prill 2021 Në ora: 23:43
Alexander Cutting the Gordian Knot, oil on canvas by Jean-Simon Berthèlemy. Alexandri duke e prerë Nujen e Gordit, vaj, Jean-Simon Berthèlemy.

Duke lundruar nëpër historinë e lashtë të Azisë së Vogël , aty ku pellazgët e lashtë u trashëguan nga Hititet e vonë nga Frigjet, Lidiasit u ndala tek koha e Aleksandrit të Madh, i cili nuk kishte me qenë strategu i madh i historisë i cili nuk do të kishte kaluar nëpër këto territore.

Por, për ta pasur Azinë e vogël në atij iu desht që t'i mund Persët e asaj koha që e kishin okupuar atë vend. Fitorja mbi Perset (334-333 para Kr.) ia hapi rrugën e pushtimeve të tij deri në Penxhab.

Aleksandri kishte lindur në kryeqytetin e Maqedonisë në Korrik 356 para Kr., nga prindërit Filipi i dytë dhe Olimbia. Aleksandri u edukua nga Aristoteli  Pas vdekjes së t` atit me 336 BC ai e mori në duar tërë Mbretërinë e Maqedonisë dhe vazhdoi karriera e tij prej luftaraku dhe pushtuesi në botën e atëhershme.

Ku jem tek Frigjet, në qytetin Gordi ndodhej një qerre e madhe e brenda një nyje e bërë nga Mbreti frigas Midai ( 718-695 ). Sipas traditës së asaj kohe frigase, ai që e donte Azinë e vogël duhej patjetër të zgjidhte nyjën e Godit.

Ishte e pamundur, ishte tepër e koklavitur. Por, Leka me mençurinë e tij e gjeti zgjidhjen: e preu me shpatën e tij, Viti 333 para Kr.

Aleksandri i Madh vdiq nga ethet, në qershor të vitit 323 BC.

Kur jemi tek historia, më duhet te them diçka më shumë se vet tema e trajtuar. Ne shqiptarët duhet të jemi të kujdesshëm ndaj furtunave kundër historisë sonë.

Bashkëpunimi i tyre për të zezën tonë!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat