80 vjetori i mbajtjes së Lidhjes së Dytë të Prizrenit!

Historia

80 vjetori i mbajtjes së Lidhjes së Dytë të Prizrenit!

Nga: Donika Hoti Më: 21 shtator 2023 Në ora: 15:49
Foto ilustrim

Lidhja e Dytë e Prizrenit filloi punimet me 16 deri 20 shtator të vitit 1943, ku morrën pjesë përfaqësuesit e të gjitha organizatave politike dhe kombëtare, të cilat u angazhuan për bashkimin dhe mbrojtjen e trojeve shqiptare.

Organet e Lidhjes së Dytë të Prizrenit u themeluan mbi bazën e statusit të tij, ku propangohej ideja e një krijimit të një Shqipërie Etnike.

Atë botë denocoheshin krimet e kryera nga serbët ndaj shqiptarëve në territorin e Kosovës gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pas kapitullimit të Italisë drejtuesit dhe përfaqësuesit e Lidhjes së Dytë të Prizrenit përpunuara idenë e tyre rreth thirrjes së një kuvendi kombëtar, i cili duhet të hidhet bazat e një krijimit të një organizate politike, që do t’i mbronte trojet etnike nga rreziku i ripushtimit të Kosovës, pas largimit të trupave gjermane dhe misioni i tij ishte i ngjashëm me atë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit të vitit 1878.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat