Ngarkesa mendore e grave: Çfarë është ajo dhe si ta luftojmë atë?

Këshilla mjekësore

Ngarkesa mendore e grave: Çfarë është ajo dhe si ta luftojmë atë?

Më: 31 tetor 2023 Në ora: 10:06
Foto ilustrim

Ekziston një pabarazi e madhe në shpërndarjen e përgjegjësive midis bashkëshortëve dhe kjo çon në një ngarkesë mendore për gratë. Kjo është ajo që doli nga raporti i fundit i institutit statistikor. Një dallim jo aq i dukshëm, por gjërat ndryshojnë kur njësitë e familjes vendosen nën lente. Këtu lindin shkaqet që përcaktojnë barrën mendore të grave, lodhjen emocionale.

Çfarë qëndron prapa ngarkesës mendore të grave?

Kur gjithçka, çdo vendim, varet ekskluzivisht nga një person, në afat të gjatë ne arrijmë një gjendje stresi dhe lodhje të madhe. Të lodhjes emocionale. Simptoma që nuk duhet të anashkalohen, apo të merren lehtë. Hulumtimi i kryer mbi ngarkesën mendore është i qartë: është një sëmundje që godet me frekuencë dhe intensitet në rritje. Një mbingarkesë e mendimeve ndikon në kujtesën dhe mësimin. Ajo ndryshon balancën midis qarqeve të trurit dhe në veçanti lidhjeve ndërmjet neuroneve.

Kur kjo sëmundje bëhet kronike, efektet e ngarkesës mendore mund të jenë veçanërisht tinëzare për gratë. Në raste të rënda, ajo mund edhe të rezultojë në depresion, duke parandaluar shfaqjen e neuroneve të reja në hipokampus. Hapi për të përfunduar me dobësimin përfundimtar edhe të sistemit imunitar është me të vërtetë i shkurtër. Aq e shkurtër është saqë mund të bëjë kompromis stabilitetin e organizmit dhe të mirëqenies së përgjithshme. Gratë që duken të forta janë ato që jeta i vë më shumë në provë.

Si mund të luftohet ngarkesa mendore e grave:

Këshilla e parë dhe më efektive për zvogëlimin e mbingarkesës së mendimit është që të lehtësojë ritmin dhe të marrë pushime.

Merrni zakonin e ndërrimit të angazhimeve të ndryshme. Jepini vetes hapësira të vogla personale. Një shëtitje e shkurtër, gjysmë ore relaksim, një dush të ngrohtë. Kënaqësia e një buzëqeshjeje.

Ulni pritjet tuaja personale.

Është e vërtetë që ne jetojmë në një shoqëri ku gjithmonë duam të përsosemi duke bërë gjithnjë e më shumë gjëra në të njëjtën kohë. Por kjo nuk sjell përfitime. Në të vërtetë. Vetëm rrisni ngarkesën tuaj të stresit. Duke ushqyer ngarkesën mendore, gratë largohen nga ato synime që përpiqen t’i ndjekin me aq kokëfortësi.

Pa harruar, natyrisht, një ndihmë konkrete që ato mund dhe duhet ta marrin nga burrat për përgjegjësitë e tyre të përditshme!

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat