A mund të thyhet mbilodhja? Vështrime nga Ekspertët për Thyerjen e Ciklit të Burnout

Këshilla mjekësore

A mund të thyhet mbilodhja? Vështrime nga Ekspertët për Thyerjen e Ciklit të Burnout

Më: 22 prill 2024 Në ora: 08:02
Foto ilustrim

Në botën e sotme me ritme të shpejta, cikli i periudhave të ngarkuara, djegieve dhe rikuperimit është bërë shumë i njohur. Por a është ky cikël i djegies i pashmangshëm, apo mund të zhvillojnë individët imunitet ndaj djegies? Elle Hunt e shqyrton këtë pyetje në një artikull të fundit.

Hunt fillon duke ndarë udhëtimin e saj me djegien, duke filluar në moshën 18-vjeçare, kur ajo po përballej me përgjegjësi të shumta. Pavarësisht elasticitetit të saj fillestar, djegia përfundimisht e kapi atë, duke çuar në një avari në punë.

Duke reflektuar mbi përvojat e saj ndër vite, ajo thekson parashikueshmërinë e zymtë të ciklit të djegies dhe pyet veten nëse ka një mënyrë për t’u çliruar përgjithmonë prej tij.

Për t’u thelluar më thellë në këtë temë, Hunt interviston Kandi Wiens, një bashkëpunëtor i lartë në programin master të edukimit mjekësor të Universitetit të Pensilvanisë dhe autor i “Imuniteti i Burnout”. Wiens, e cila la një karrierë fitimprurëse këshillimi për të studiuar zgjidhjet e djegies, ndan njohuri nga udhëtimi dhe kërkimi i saj.

Ajo thekson rëndësinë e të kuptuarit të përkufizimit të suksesit dhe sfidimit të normave shoqërore që përjetësojnë punën e tepërt.

Studim për të zbuluar Ciklin e Burnout

Hulumtimi i Wiens-it ka zbuluar konceptin e “imunitetit të djegies”, duke sugjeruar se jo të gjithë janë njëlloj të ndjeshëm ndaj djegies. Faktorë të tillë si vlerat, përvojat e kaluara, tiparet e personalitetit dhe temperamentet luajnë një rol në përcaktimin se si individët kalojnë nën stres.

Nëpërmjet sondazheve dhe intervistave me profesionistë në fusha me stres të lartë, Wiens zbuloi se disa individë shfaqin elasticitet ndaj djegies, pavarësisht se përballen me ngarkesa të ngjashme pune si ata që luftojnë me të.

Artikulli përfundon duke nënvizuar rëndësinë e njohjes së djegies si një fenomen profesional dhe rëndësinë e zbatimit të strategjive për parandalimin e tij. Duke kuptuar shkaqet rrënjësore të djegies dhe duke nxitur një kulturë të vetë-kujdesit dhe elasticitetit, individët mund të punojnë drejt thyerjes së ciklit të djegies dhe të udhëheqjes së një jete më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme.

Në përgjithësi, artikulli i Elle Hunt ofron njohuri të vlefshme për kompleksitetin e djegies dhe potencialin për zhvillimin e imunitetit ndaj efekteve të tij, duke ofruar shpresë për ata që janë kapur në ciklin e punës së tepërt dhe mbingarkesës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat