33 pohime të rekomanduara nga ekspertët, për të fuqizuar fëmijët tuaj

Life style

33 pohime të rekomanduara nga ekspertët, për të fuqizuar fëmijët tuaj

Më: 16 dhjetor 2020 Në ora: 11:56
Ilustrim

Kur mendojmë për vizualizimin dhe manifestimin e asaj që dëshirojmë, një nga mjetet më të thjeshta dhe të fuqishme në dispozicionin tonë është pohimi i plotfuqishëm. Përsëritja e deklaratave të shpejta, pozitive për veten tonë mund të jetë një rrugë e gjatë për rritjen e ndjenjave të përgjithshme të pozitivitetit. Kur bëhet fjalë për fëmijët, vlejnë të njëjtat rregulla.

Ja se si dhe pse të prezantoni pohime tek fëmijët tuaj, si dhe 33 pohimet pozitive për t’u provuar.

Çfarë janë pohimet?

Nëse nuk jeni të njohur, thënia e pohimeve është një mjet pozitiv i të menduarit ku përsëritni deklarata pozitive për veten ose përvojën tuaj. Ideja është që të filloni ta fusni veten në një mendim ku mund të kapni mendime negative dhe t’i vendosni përballë me ato pozitive. Përfundimisht, ju do të filloni të besoni të gjitha gjërat e mira që thoni për veten tuaj dhe t’i mishëroni ato në kohë reale.

Pse një fëmijë mund të dëshirojë të përdorë pohimet?

Për fëmijët, pohimet mund të jenë po aq të dobishme sa edhe për të rriturit. Zhvillimi shoqëror dhe sfidat në shkollë janë të vështira për një fëmijë, prandaj është e rëndësishme që ata të mësojnë se si të luftojnë mendimet negative për veten e tyre.

Ndërsa psikoterapistja e licencuar Annette Nunez thotë: “Nëse ne mund ta mësojmë një fëmijë se si të fillojë të mendojë pozitivisht në një moshë të re, kjo ndryshon mënyrën se si fëmijët e shohin botën e tyre dhe gjithashtu ndihmon në dialogun e tyre të brendshëm. Nëse nuk punoni për këtë që në moshë të re, ne fillojmë të mendojmë negativisht”.

Dhe siç shton autorja dhe ekspertja e shëndetit mendor Aline Milfort, “Pohimet sigurojnë besim dhe çojnë në motivim. Ato gjithashtu mësojnë fëmijën se si t’i zbatojë ato kur ndodh diçka negative, edhe kur prindi i tyre nuk është afër.”

Si t’i përdorim ato?

Për të filluar të përdorni pohime me fëmijën tuaj, Nunez thotë se kartat e pohimit mund të jenë efektive. Së bashku, ju mund të bëni vetë letrat tuaja pasi të keni menduar disa pohime që ndihen të dobishme dhe të rëndësishme.

“Kur i prezantoj, unë i kam mbuluar ato dhe ata zgjedhin një letër, dhe ne përqendrohemi tek ajo për një ditë,” shpjegon ajo. “Për shembull, unë besoj në veten time. Ne përpunojmë atë që do të thotë kjo, dhe kjo do të jetë mantra jonë për sot.” Milfort rekomandon praktikimin e pohimeve para pasqyrës, duke vërejtur se “atë që ata fillojnë të përsërisin, ata do të fillojnë ta besojnë dhe shohin”.

Ju mund ta kujtoni fëmijën tuaj për pohimin e tij duke e vendosur letrën në frigorifer ose në dhomën e tij dhe duke ia treguar atë nëse i kapni në një moment kur ata mund të kenë nevojë të përdorin pohimin e tyre. “Kur ata janë më të rritur,” shton Nunez, “ju mund të diskutoni më thellë se çfarë pohimi është dhe çfarë është pozitive për ta. Bërja e tyre që të marrin pjesë në atë dialog është me të vërtetë e rëndësishme.”

33 pohime për t’u provuar.

Kur bëhet fjalë për pohime për fëmijët, sa më thjeshtë, aq më mirë. Një rregull i mirë nuk është asgjë më shumë se pesë fjalë, sipas Nunez. Shënimet e Milfort mund të dilnin me pohime që janë specifike për atë që po bën fëmija juaj (siç është, unë jam në gjendje ta përfundoj këtë detyrë shtëpie në matematikë) ose më të përgjithshme për jetën e përditshme.

Pohimet e mëposhtme janë të përshtatshme për fëmijët e vegjël, parashkollor deri në moshën e hershme fillore. Ndërsa fëmija juaj rritet dhe mund të konceptojë pohime më të thella dhe më të gjata, ju mund t’i ndihmoni ata me disa:

Unë e dua veten time.

Në këtë familje ne përqendrohemi te gjërat pozitive

Jam e mrekullueshme

Unë jam duke bërë më të mirën që mundem

Jam i qetë

Unë besoj në veten time

Kam rëndësi

Jam i zgjuar

Jam i dashur

Mund ta bëj

Unë jam i fortë

Jam pozitiv

Kam besim

Gabimet e mia më ndihmojnë të mësoj

Unë jam e bukur

Unë mund të bëj ushtrime matematike

Unë mund ta bëj këtë detyrë

Jam i motivuar

Unë mund të lexoj

Unë mund ta bëj këtë detyrë shtëpie

Unë mund të jem gjithçka që dua të jem

Jam mjaft

Unë qëndroj për veten time

Kam gjithçka që më duhet

Jam i dashur

Jeta ime është e bekuar

Unë bëj një ndryshim

Unë e dua veten time

Unë jam një mik i mirë

Unë jam një vëlla / motër e mirë

Unë jam i rëndësishëm

Unë jam gjithmonë në rritje

Ëndrrat e mia do të bëhen realitet.

Mënyra të tjera për të ndihmuar fëmijët tuaj të përballen me emocionet:

Krijoni një hapësirë të sigurt.

Që fëmijët të ndihen rehat duke shprehur dhe punuar përmes emocioneve të mëdha, Milfort dhe Nunez vërejnë se një hapësirë e sigurt është thelbësore. Ata duhet ta dinë se është në rregull të ndiejnë se si po ndihen dhe më tej, është në rregull të flasin për këtë. Nëse ata nuk dinë si t’i shprehin ndjenjat e tyre me gojë, të vepruarit për të treguar se si ndihen është një mundësi e mirë.

Inkurajoni shprehjen përmes lojës.

Terapia me lojë është një mjet i njohur që përdoret nga psikologët e fëmijëve për të ndihmuar fëmijët të shprehen rehat. “Shumë herë fëmijët janë më të qetë duke folur se si ndihen duke luajtur me një kukull ose personazhin e tyre të preferuar,” thotë Milfort. Kjo shkon së bashku me krijimin e një hapësire të sigurt por shton një element shtesë ku fëmija mund të përdorë një lodër ose kukull për të imituar veten e tyre, shpesh duke zbuluar se si po ndihen.

Tregojuni atyre se si të identifikojnë emocionet (veçanërisht ato pozitive).

Dhe së fundmi, Nunez vëren se prindërit shpesh nxjerrin në pah emocionet negative të një fëmije, kur është e rëndësishme të përqendrohesh edhe te pozitivja. “Kur e shihni se fëmija juaj po përjeton një përvojë të gëzueshme ose ata janë të lumtur”, thotë ajo, “pyetini se si ndihen në atë moment. Nëse ata nuk mund të shpjegojnë pse, ju mund ta modeloni atë për ta.”

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat