Profesori i Harvard-it shpjegon se çfarë ndodhë me trupin tuaj nëse meditoni çdo ditë

Life style

Profesori i Harvard-it shpjegon se çfarë ndodhë me trupin tuaj nëse meditoni çdo ditë

Më: 15 janar 2021 Në ora: 10:36
Ilustrim

Fjala meditim ende ngjall ndjenjat e pasigurisë dhe shqetësimit për disa. Kjo ka kuptim, pasi shumica e qytetërimit perëndimor nuk i janë ekspozuar praktikës. Ata që kanë ose: (a) mendojnë për meditimin si “të çuditshëm”, (b) nuk janë të interesuar, ose (c) kanë parë ndryshime të mëdha në jetën e tyre.

Për të qenë të qartë, meditimi nuk është një praktikë fetare.

Ndërsa është e vërtetë se shumë budistë praktikues angazhohen në meditim, veprimet e meditimit janë krejtësisht jofetare.

Për t’u larguar për një moment, budizmi kurrë nuk kishte për qëllim të ishte një fe. Siddhartha Gautama, i referuar si Buda, u tha ithtarëve të tij: “Jini llambat tuaja, mos kërkoni strehë tjetër veç vetes, le të jetë e vërteta udhërrëfyesi juaj”.

Për të medituar, për të gjitha synimet dhe qëllimet, është që të përqendroheni në frymëmarrje. Asgjë më shumë dhe asgjë më pak. Mendimet do të vijnë. Detyra jote është të lejosh mendime të tilla. Kur vëreni mendjen tuaj të përhumbur, butësisht të sillni vëmendjen tuaj përsëri në frymëmarrje.

Dr. Herbert Benson, profesor i mjekësisë në Universitetin e Harvardit, filloi një udhëtim të largët në malet e Himalajeve. Detyra e tij: të studionte murgjit që jetojnë në një manastir të largët.

Dr. Benson ka botuar libra të shumta dhe botime shkencore mbi gjetjet e tij. Për punën e tij të suksesshme, ai u emërua Drejtor i Institutit Benson-Henry (BHI), dhe Profesor i Mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit (Trup-Mendje) – një pozicion që Harvardi krijoi.

Këtu janë disa nga benefitet e të medituarit çdo ditë të nxjerra nga Dr. Benson:

Nxitë relaksim të thellë;

Uluni në një pozitë të rehatshme, pa lëvizje dhe merrni frymë ngadalë dhe thellë. Sa herë që fryma juaj po del, thuaj me zë të lartë një mendim, fjalë ose frazë të zgjedhur. Bëni këtë për pesë minuta.

Fjalët përfshijnë: paqen, dashurinë, mirësinë, butësinë, të vërtetën.

Lufton sëmundjet;

Instituti “Willpower”, i cili shqyrton plotësisht punën e Dr. Benson, shkruan:

“… përfitimet e efektit relaksues u gjetën të rriten me praktikë të rregullt … sa më shumë njerëz praktikonin metoda relaksimi si meditimi apo frymëmarrja e thellë, aq më të mëdha janë shanset e tyre për të mbetur pa artrit dhe dhimbje, me imunitet më të fortë, nivele më të shëndetshme të hormoneve dhe presion të ulët të gjakut. ”

Balancimi i emocioneve;

Me praktikë të rregullt meditimi, shumë individë janë shëruar plotësisht nga sëmundjet e shëndetit mendor.

Frymëmarrja e duhur diafragmike, ose “frymëmarrja e barkut”, stimulon sistemin nervor parasympathetic (PNS).

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat