Nëse do të kishit vetëm 15 minuta për të mprehur trurin tuaj çdo ditë, kjo është ajo që mund të bëni

Life style

Nëse do të kishit vetëm 15 minuta për të mprehur trurin tuaj çdo ditë, kjo është ajo që mund të bëni

Më: 17 janar 2021 Në ora: 17:18
Foto ilustrim

Si të mprehni mendjen tuaj dhe të rregulloni trurin tuaj? Shumica e njerëzve kalojnë disa orë çdo javë në aktivitete forcuese të muskujve, rutina të stërvitjes me pesha dhe ushtrime kardio. Ata kalojnë shumë kohë për të stërvitur trupat e tyre, por jo edhe trurin.

Shumë forma të ushtrimeve mund të ndihmojnë gjithashtu trurin tuaj, por sa kohë investoni në aktivitete dhe zakone të trajnimit të trurit? Truri juaj nuk është vetëm për të menduar. Kontrollon gjithçka që bëni, duke bërë gjithçka që mundeni për ta mirëmbajtur, mbrojtur ose përmirësuar. Ushtrimet mendore nuk janë të mira vetëm për të përmirësuar mendjen tuaj, ato janë gjithashtu të shkëlqyera për të mbrojtur trurin tuaj, për të marrë informacionin, për të kujtuar atë që mësojmë shpejt dhe për të mprehur fokusin tuaj.

Studime të shumta zbulojnë rëndësinë e aktiviteteve mendore ndërsa plakemi. Lajmi i mirë është, ju nuk duhet as të shpenzoni shumë kohë duke mprehur mendjen tuaj çdo ditë.

Edhe pse 15 minuta mund të duket si një kohë e shkurtër për të përmirësuar një organ të rëndësishëm në trupin tuaj, por duke e bërë atë vazhdimisht mund të ketë një efekt të rëndësishëm për një periudhë shumë afatgjatë.

Mësoni se si ta aktivizoni mendjen tuaj mund të përmirësojë aftësitë tuaja të njohjes në planin afatgjatë, veçanërisht kur plakeni. ‘Sfidat e rregullta mendore ju detyrojnë të mendoni. Përdoreni ose përndryshe do ta humbisni’, thotë Konstandin Lyketsos, PhD, profesor në Qendrën Mjekësore Johns Hopkins Bayview.

Ndërroni atë që lexoni, shikoni ose dëgjoni, përmbajtja e re ose e ndryshme do të stimulojë zonat e trurit të papërdorura, duke i bërë ato më të lehta për t’u aktivizuar përsëri në të ardhmen, dhe kështu duke ndihmuar në rritjen e aftësive tuaja të përgjithshme njohëse. Një burim i panjohur i njohurive mund ta detyrojë trurin tuaj të bëjë më shumë, të mendojë më mirë ose të përqendrohet më shumë. Ndërrimi i tij ju bën të përdorni më shumë shqisat tuaja për të marrë informacion, dhe të qëndroni më të angazhuar për të ruajtur dhe kujdesur për to.

Kur përqendroheni në media ose temë të re, ju zhvilloni përqendrim, i cili është thelbësor për plakjen e shëndetshme. Nëse po e gjeni veten të mërzitur me leximin, dëgjoni një libër audio ose të luajtur. Mos harroni të bëni një pushim pas çdo lloji të medias së re.

Akordoni mësimin tuaj, për shembull, vetëm si ide, lexoni çdo ditë një artikull tjetër për një temë për të cilën jeni vërtetë kurioz.

Praktikoni një hobi.
Nëse merreni me arte dhe zanate, pikturë, shkrim, ditar, lexim i thellë ose ndonjë tjetër, praktikimi i hobit tuaj edhe për 10 minuta në ditë mund të përmirësojë funksionet tuaja njohëse pasi që shumica e pjesëve të trurit tuaj do të përdoren në këtë proces. Çelësi këtu është të praktikosh çdo ditë.

Praktikoni metakognicionin.
Mund ta praktikoni në mëngjes ose pak para se të shkoni në shtrat. Meta-njohja është ‘të mendosh për mendimin tënd’ ose të bëhesh ‘i vetëdijshëm për vetëdijen tënde’.

Mund të ju ndihmojë të mendoni se si i bëni gjërat të bëhen, të merrni vendime dhe çfarë mund të kishit bërë ndryshe, më mirë ose më shpejt. Mendoni se si reaguat ndaj ngjarjeve në 24 orët e fundit dhe çfarë mund të kishit bërë ndryshe për të jetuar në përputhje me vlerat tuaja në jetë. Meta-njohja mund t’ju ndihmojë të përmirësoni aftësitë tuaja të të menduarit dhe të përmirësoni qartësinë tuaj mendore.

Filloni të shkruani
Çdo gjë që ju ka tërhequr më shumë trurin mund t’ju ndihmojë të përmirësoni njohjen tuaj. ‘Të shkruash është të mendosh. Të shkruash mirë do të thotë të mendosh qartë. Kjo është arsyeja pse është kaq e vështirë’, tha një herë David McCullough.

Shkrimi është në thelb një nga mënyrat më të mira për të sqaruar dhe komunikuar mendimet tona. Akti i të shkruarit të detyron të mendosh për të gjitha detajet dhe hapat e nevojshëm për të ndarë mendimet dhe idetë e tua.

Shkrimi zhvillon aftësitë tuaja të të menduarit kritik dhe përmirëson mënyrën se si mësoni. Kur shkruani, mos synoni përsosmërinë, përqendrohuni në vendosjen e mendimeve tuaja. Është në rregull nëse shkruani në një ditar ose vendosni të mos ndani mendimet tuaja në internet. Pra, shkruaj për t’u bërë një mendimtar më i mirë kritik,  ndërsa përqendrohesh në procesin tënd të të menduarit, shkrimet e tua gjithashtu do të përmirësohen. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat