Pse bëhesh më tërheqëse kur tregon pak?

Life style

Pse bëhesh më tërheqëse kur tregon pak?

Më: 18 janar 2021 Në ora: 23:55
Ilustrim

Javid Sadr dhe Lauren Krowicki, studiuesit dhe autorët e artikullit ‘Preceptimi i fytyrës kërkon një sfidë’, zbuluan se paraqitja me më pak ‘informacion’ ndez më shumë tërheqje

Në një seri prej tre eksperimentesh në të cilat pjesëmarrësit u ngarkuan me radhitjen e fytyrave sipas tërheqjes.

Në mënyrë të veçantë, ata zbuluan se ndërsa imazhet e fytyrave ishin të paqarta, me kontrast të zvogëluar, ose gjysmë të errësuara, tërheqja e fytyrës, në krahasim me fytyrat që ishin më pak të degraduara, u rrit shumë.

E paqarta është e bukur

Shumica e njerëzve që përdorin media sociale ose platforma virtuale të komunikimit kanë vërejtur opsionet e ndryshme të filtrave në dispozicion. Sadr dhe Krowicki zbuluan se ‘turbullimi’ i fytyrave rrit atraktivitetin e perceptuar deri në nivelin maksimal të pjesëmarrësve me imazh të paqartë.

Ata zbuluan se efekti i tërheqjes së turbullt vazhdon të rritet pothuajse deri në pikën ku fytyrat e njohura mund të bëhen të panjohshme, shkruan Psychology Today.

Tërheqja e Asimetrisë

Përsëri duke zbehur besimin se e përsosura është e bukur, Sadr dhe Krowicki gjetën në vend të kësaj se fytyrat gjysmë të mbyllura pa asnjë simetri ishin perceptuar si më tërheqëse. Me fjalë të tjera, duke parë vetëm gjysmën e një fytyre ishte shumë më mirë sesa të shihje tërë fytyrën.

Intriga në pak informacion

Sadr dhe Krowicki vërejnë se ajo që ata e quajnë “efekti i pjesshëm i informacionit”, duket se sjell një “paragjykim kurioz” përballë pasigurisë dhe madje edhe errësirës, e cila na frymëzon “të imagjinojmë më të mirën”.

“Gëzohem të dëgjoj për njerëzit që janë pozitivë për në informacionin e paqartë, në vend që të supozojnë më të keqen.”

Padyshim, marrëdhëniet ndërpersonale më të shëndetshme dhe më të suksesshme zhvillohen dhe lulëzojnë përmes një kombinimi tërheqjeje, respekti dhe pajtueshmërie. Por përsa i përket përshtypjeve të para, duket se ekziston një farë vërtetimi për vëzhgimin e përjetshëm që në shumë raste: më pak do të thotë më shumë. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat