Nënat e vetme rritin fëmijë më të fortë

Life style

Nënat e vetme rritin fëmijë më të fortë

Më: 31 janar 2021 Në ora: 14:05
Foto ilustrim

Nënat e vetme (beqare ose të ve) luftojnë çdo ditë të jetës së tyre në një shoqëri në të cilën ato ose pranohen ose nënvlerësohen në mënyrën më të keqe. Këto gra, disa vejusha, disa të tradhtuara, disa të braktisura, disa të abuzuara, janë të pathyeshme dhe kanë arritur të sjellin në botë dhe të rrisin disa nga fëmijët më të fortë që bota jonë ka njohur ndonjëherë.

Për shembull: Maria Curie, gruaja e parë që fitoi çmimin Nobel, rriti vetëm dy vajzat e saj kur burri i saj u vra në një aksident. Kur u rrit, një nga vajzat e saj, Irene Joliot-Curie, fitoi çmimin Nobel në Kimi me burrin e saj për punën e tyre në radioaktivitet.

J.K. Rowling, autorja e mirënjohur i Harry Potter, shkroi katër librat e parë të serialit kur ajo ishte një nënë beqare dhe u përball me shumë vështirësi. Tani është presidente e Gingerbread, një organizatë që ndihmon prindërit e vetëm dhe fëmijët me programe të ndryshme të gjejnë burime dhe të kenë sukses në jetë.

Kryeministrja Indira Gandhi, e cila ka luftuar shumë për ta bërë vendin e saj të vetë-mjaftueshëm, u ka dhënë një ndjenjë detyre dhe përgjegjësie dy djemve të saj, Rajiv Gandhi dhe Sanjay Gandhi, të cilët janë bërë politikanë. Rajiv madje u bë kryeministri i vendit të tij. Edhe pse e diskutueshme, kjo grua ishte një simbol i fuqisë që ngjalli besim.

Sot, 84% e të gjitha familjeve me një prind në botë janë gra me një prind. Sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara të titulluar “Progresi i grave të botës 2019-2020” (Progresi i grave në botë për Vitin 2019-2020), rreth 13 milion familje në Indi “komandohen” nga nëna beqare. Këto heroina nuk veshin një pelerinë si Superman apo Spiderman. Ato janë vejusha, të divorcuara ose thjesht disa që duhej të shpëtonin nga një marrëdhënie jo e lumtur, në të cilën kishte një ose më shumë fëmijë, për të cilët tani ato duhej të kujdeseshin vetëm.

Rritja e një fëmije plotësisht vetëm është një luftë me të vërtetë e vështirë. Problemet financiare, emocionale dhe shëndetësore gjatë rritjes së një fëmije plus ofrimi i gjithë dashurisë dhe, dashuria juaj nuk është një detyrë e lehtë. Nënat beqare japin mësime për jetën, të cilat duhet t’i vlerësojmë të gjithë. Ato na mësojnë jo vetëm se si të jemi të pavarur, por edhe si të shfrytëzojmë sa më shumë burimet e kufizuara që kemi.

Sigurisht që nuk është e lehtë të kujdesesh për një shtëpi me kaq shumë mangësi. Ndonjëherë pak para shtesë mund të jenë e vetmja gjë që mund të lehtësojë stresin dhe pasigurinë e një nëne të vetme.

Nënat beqare na mësojnë se ndërsa paratë mund të blejnë çdo material që na sjell vetëm lumturi të përkohshme, nuk është e vetmja gjë që duhet të lejojmë të na bëjë të lumtur.

Gratë kanë identitetin e tyre të veçantë dhe nuk kanë nevojë për një burrë për t’i mbështetur ato. Nënat e vetme nuk kanë nevojë për ndihmë ose ndihmën e askujt. E tëra që ato duan janë të përballen me një shoqëri ku ato konsiderohen të mangëta ose gjysma pa një burrë në jetën e tyre. Çdo dokument ligjor kërkon që të përmendet emri i babait, por jo domosdoshmërish emri i nënës. Pse e vazhdojmë këtë praktikë të panevojshme patriarkale? Është koha për të siguruar që burrat dhe gratë të trajtohen njësoj nga momenti që janë prindër.

Fakti që mamaja ime më rriti e vetme, doli të ishte një bekim për mua dhe jam e sigurt, që të gjithë ju që u rritët në rrethana të ngjashme pajtohen me mua. Jam krenare për faktin që nëna ime më bëri personin e patrembur dhe të pavarur që jam sot. Është e vështirë të rritesh pa baba, por kur ke një nënë që i luan të dyja rolet kaq pa mundim nuk e ndjen fare mungesën e modelit  të babait tënd në jetën tënde.

Nënat beqare i mësojnë fëmijët e tyre se si të jenë vendimtarë pasi ato janë të vetmet që mund të trajtojnë gjithçka. Kjo sigurisht nuk do të thotë që burrat që rritin fëmijët e tyre vetëm bëjnë punë të këqija. Monogjeniteti nuk mund të konsiderohet më tabu. Shoqëria duhet të pranojë faktin se kur përballet me mosbesim dhe dyshim, e vetmja gjë që ia del të bëjë është se i vështirëson gjërat për një person tashmë të prekur.

Prindër beqar nënkupton punë të dyfishtë dhe stres të dyfishtë por edhe krenari të dyfishtë dhe dashuri…

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat