Poshtërimi nuk është mënyra më efektive për të mësuar

Life style

Poshtërimi nuk është mënyra më efektive për të mësuar

Më: 7 mars 2021 Në ora: 09:30
Foto ilustrim

Ideja se arsimi duhet të jetë i vështirë dhe se studenti që bën gabime duhet të ndëshkohet është një mendim që duhet të largohet. Megjithëse studimet psikologjike të dekadave të fundit kanë treguar qartë se nuk mund të mësohet duke poshtëruar, ka nga ata që i rezistojnë kësaj të vërtete. Ky parim zbatohet në shkollë, por edhe në shtëpi: konteksti emocional gjatë të cilit ndodhi një mësim i caktuar, ndikon shumë në zhvillimin e ardhshëm të vetë mësimit.

Duke e poshtëruar një fëmijë për shkak të epërsisë sonë, ne nuk kemi efektin që ta bëjmë veten të konsiderohemi si udhëzues autorizues, por vetëm nënvlerësojmë fëmijën dhe e bëjmë më të vështirë të mësuarin e mëtejshëm. Roli i gabimit në arsim është thelbësor, por është po aq e rëndësishme të studiohen format e komunikimit të afta për ta theksuar atë gabim, duke i bërë ata të ndjehen të poshtëruar.

Poshtërimi është një zgjedhje e atyre që e zbatojnë atë. Një mënyrë e  shkëlqyeshme për të menduar është të pyesni veten për arsyet që ju çuan të poshtëroni dikë.

Provoni të pyesni veten: 1) Pse e keni bërë atë? 2) A mund të përdorni fjalë të ndryshme dhe të sjellshme për të shprehur të njëjtin koncept? 3) Si ndihesh? 4) Si mund të ndjehet fëmija?

Nëse mendoni se poshtërimi është një mjet trajnimi, do t’ju duhen edhe dy pyetje të tjera: 1) keni lexuar ndonjëherë studime shkencore mbi të? 2) në cilat të dhëna sasiore bazoni besimin tuaj (përvoja personale, për arsye të dukshme, nuk llogaritet)?

Gjithashtu tema e poshtërimit bëhet e çmuar për të reflektuar mbi veten dhe besimet tuaja: një rast i pakëndshëm mund të shndërrohet në një moment të mirë trajnimi për të zhvilluar mendimin tuaj kritik.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat