Covid-19, sa ndikon pandemia në psikikën e gruas

Life style

Covid-19, sa ndikon pandemia në psikikën e gruas

Më: 10 prill 2021 Në ora: 09:28
Ilustrim

Efektet e pandemisë Covid-19 nuk pasqyrohen vetëm në trupin e atyre që përballen me infeksionin, por edhe në gjendjen psikologjike. Pasiguria, zakone të ndryshme për sa i përket ushqimit, ankthit dhe depresionit mund të kenë një ndikim shumë të rëndësishëm në mirëqenie. Problemi shfaqet veçanërisht domethënës për gratë, kjo sipas një studimi të kryer në pranverën e vitit të kaluar nga ekspertë nga Universiteti i Çikagos, botuar në Journal of Women’s Health.

Ja se si ka ndryshuar universi femëror

Mungesa e marrëdhënieve shoqërore, pamundësia për të udhëtuar, ushqimi më pak i kujdesshëm. Këto tre situata, sipas ekspertëve që zhvilluan studimin, ishin një lloj “sigurie” që ndezi vështirësitë, duke marrë parasysh universin femëror, me një ndikim të rëndë edhe në aktivitetin profesional. Ata shtojnë edhe rezultatet e analizave të tjera që kanë treguar se si ankthi dhe depresioni janë rritur me pandeminë, tek të dy gjinitë dhe si është rritur tendenca për të abuzuar me alkoolin.

Në çdo rast, analiza e përqendroi vëmendjen e saj veçanërisht tek gratë. Në valën e parë të pandemisë, incidentet psikologjike janë rritur për gratë e përfshira në studim, të tilla si dhuna ndërpersonale ose marrëdhëniet komplekse me të ushqyerin.

Trendi ka treguar një rritje të qartë me pandeminë dhe izolimet, pasi përfshiu shumë gra, të cilat nuk ishin ndeshur kurrë me probleme të këtij lloji para shfaqjes së virusit Sars-CoV-2, duke i bërë ato jashtëzakonisht të prekshme. Sondazhi gjithashtu zbuloi se 29% e grave raportuan simptoma të depresionit dhe ankthit, gati sa dyfishi i vlerësimeve para-pandemike, gjithashtu u shfaqën edhe shenja të qarta të stresit post-traumatik në pothuajse një në tre gra. Sipas ekspertëve, nevojitet t’i kushtohet vëmendje e veçantë këtyre dinamikave, për të siguruar që ata që janë në rrezik mund të mbështeten në një rrjet efektiv që ka aftësinë të kufizojë ndikimin psikologjik të pandemisë.

Ne duhet të përkëdhelim veten

Ditët e fundit, ekspertët e Shoqatës Italiane të Psikiatrisë (SIP) kanë përqendruar vëmendjen në nevojën për të patur njohjen e duhur emocionale.

“Kontakti fizik është qetësues, sepse është mënyra më arkaike për të na bërë të ndihemi të sigurt. Për më tepër, ndjenja e sigurisë dhe kënaqësisë shkakton ndryshime pozitive neurokimike si rritja e prodhimit të oksitocinës, hormonit të lidhjes që ka një efekt qetësues” – shprehet Massimo di Giannatonio dhe Enrico Zanalda, bashkë-presidentë të SIP. Nga ana tjetër, hulumtimi i kryer mbi 260 të rritur nga Tiffany Field i Universitetit të Miamit në Florida tregon se gjashtë në dhjetë persona, të të dy gjinive, raportuan mungesë të kontaktit fizik.

“Kufizimet shoqërore mbeten të domosdoshme: në këtë fazë është ende e pamundur t’u sigurojmë të dashurve tanë jo-bashkëjetues gjestet e zakonshme të dashurisë dhe është e qartë se as thirrjet video dhe as mesazhet nuk mund të zëvendësojnë takimin e vërtetë midis dy personave – nënvizoni di Giannantonio dhe Zanalda – sidoqoftë, ka disa masa paraprake që mund të marrim për të kompensuar mungesën e kontaktit fizik, duke stimuluar prekjen në një mënyrë tjetër. Një banjë e nxehtë, për shembull, ka një efekt qetësues dhe prekja e pëlhurave të buta dhe të rehatshme si mëndafshi ose masazhi i këmbëve shkakton ndjesi të këndshme që ju bëjnë të ndiheni më mirë. Nëse ndiejmë kënaqësi përmes kontaktit të ‘lëkurës’ me materiale të këndshme ose të ngrohta, të paktën mund të zbusim pjesërisht mungesën e afërsisë reale me njerëzit e tjerë. Kontakti fizik duhet të kërkohet dhe praktikohet kur është e mundur, për shembull me anëtarët e familjes që jetojnë së bashku”.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat