7 mënyra për të gjetur kohë për të bërë gjithçka

Life style

7 mënyra për të gjetur kohë për të bërë gjithçka

Më: 10 prill 2021 Në ora: 10:23
Ilustrim

A dëshironi ndonjëherë që të ketë mënyra për të gjetur kohë për të bërë gjithçka? Sepse, me të vërtetë, kurrë nuk duket se ka orë të mjaftueshme gjatë ditës, apo jo? Ndonjëherë zgjoheni në mëngjes dhe keni frikë se dita do të kalojë shumë shpejt, duke mos arritur të mbyllni të gjitha detyrat e listës tuaj. Gjatë gjithë ditës, ju jeni duke parë me nervozizëm orën tuaj dhe duke u dredhur nga ajo që shihni. “5 pasdite? Kur iku koha? ” Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për gjëra për të cilat vërtet duam të gjejmë kohë.

Ju mund të gjeni kohë për të bërë gjithçka, por nuk mund të bëni gjithçka në të njëjtën kohë. Gjetja e kohës për gjithçka që dëshironi të bëni nuk ka të bëjë me bërjen e të gjitha gjërave në të njëjtën kohë, madje edhe gjatë një dite, ose një jave. Është një proces dhe mund të duhet pak kohë para se të arrini gjithçka në atë listë.

Gjetja e kohës nuk ka të bëjë vetëm me kërkimin e saj, sesa me bërjen aktive të saj. Siç thotë Charles Buxton: “Ju kurrë nuk do të gjeni kohë për asgjë. Nëse doni kohë duhet ta bëni.” Gjetja e kohës për gjërat që dëshironi të bëni varet nga ju.

Më poshtë jepen 7 mënyra që ju ndihmojnë të gjeni kohë për të bërë gjithçka që dëshironi:

Gjeni se çfarë dëshironi vërtetë

Të gjitha ato gjëra që ju mendoni se doni të bëni apo edhe mendoni se duhet t’i bëni – a janë vërtet diçka që dëshironi, apo janë gjëra që duhet t’i bëni? Hapi i parë për të gjetur kohë për atë që dëshironi vërtetë është të gjeni se çfarë është ajo.

Bëni një listë të gjithçkaje që duhet të arrini gjatë javës tjetër dhe më pas analizojeni atë listë. Për cilën nga detyrat jeni të ngazëllyer? Cilat janë gjërat që do t’ju ndihmojnë t’i afroheni më shumë qëllimeve dhe ëndrrave tuaja? Cilat janë thjesht punë që duhet të mbarojnë? A ka ndonjë gjë që mund ta delegoni?

Përcaktoni përparësitë

Pasi të dini se çfarë duhet të jetë me të vërtetë në axhendën e javës, filloni t’u jepni përparësi atyre detyrave. Cilat janë 5 veprimet më të rëndësishme që duhet të merrni? Mendoni për ndikimin që ato detyra do të kenë në jetën tuaj. Nëse nuk do të ndryshojë jetën tuaj (qoftë edhe në një shkallë shumë të vogël), nuk duhet të jenë në atë listë. Ju gjithashtu mund të zgjidhni 3 detyra të rëndësishme që lidhen me detyrat tuaja personale dhe 3 që lidhen me karrierën tuaj. Kategoritë me të cilat operoni varen nga ju, por shuma totale e detyrave me përparësi të lartë në javë nuk duhet të shkojë mbi 6.

Mësoni të thoni jo

E keni dëgjuar më parë, apo jo? Me siguri tani po rrotulloni sytë. Të gjithë kemi dëgjuar për rëndësinë e thënies jo, por çfarë problemi ka nëse jeni nga ata njerëz që me të vërtetë e kanë të vështirë të thonë jo. (Unë mund të kem kaluar 2 orë duke redaktuar një letër kolegji për një mik, kur duhet ta kisha shpenzuar për të shkruar këtë artikull.)

Të gjithë kemi të njëjtat 24 orë në ditë dhe na takon neve të vendosim se si t’i shpenzojmë ato. Dhe, më besoni, ju keni më shumë kontroll sesa mendoni se keni. Pra, çdo “po” është një “jo” për diçka tjetër.

Para se t’i thoni “po” një detyre tjetër për t’i shtuar listës suaj tashmë të tejmbushur të detyrave, mendoni se çfarë do të merrni nga ajo dhe si përshtatet në vizionin tuaj të përgjithshëm të jetës. Nëse kjo do të marrë vetëm energjinë tuaj dhe nuk do të ofrojë asgjë prapa ose nuk është pjesë e vizionit tuaj të jetës, thoni “jo”. Nëse vazhdoni të mbushni listën me gjëra që nuk ju plotësojnë, nuk do të keni kurrë kohë për atë që dëshironi vërtet.

Përdorni orët Fringe

Pra, ju e keni të qartë se çfarë dëshironi, i keni dhënë përparësi atyre detyrave për javën, keni thënë shumë “jo” dhe përsëri nuk keni kohë të mjaftueshme? Epo, le të gjejmë kohë atje ku nuk duket se ka.

A keni dëgjuar për orët Fringe? Është një term i shpikur nga Jessica N. Turned. Orët Fringe janë ato xhepa të kohës së lirë gjatë ditës që janë nën-shfrytëzuar. Nëse dëshironi të gjeni orët tuaja Fringe, thjesht analizoni përdorimin e kohës për disa ditë. Shkruani gjithçka që keni bërë në rritje 15-30 minutëshe dhe më vonë mund të shihni se ku mund ta kishit përdorur më mirë kohën. Këto 30 minuta kaluan duke shkuar çdo mëngjes për në punë. Ndoshta mund të dëgjoni një libër elektronik, ose një podcast, ose ide për postimin e blogeve, listat e dhuratave, planet e menusë për javën… Ka kaq shumë gjëra me të cilat mund ta shfrytëzoni atë kohë.

Jepini përparësi produktivitetit

Jo vetëm që është e rëndësishme të përdorni kohën tuaj më mirë, por është gjithashtu e rëndësishme të modernizoni detyrat për të cilat po punoni. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gjërat që duhet të bëhen, por nuk janë me të vërtetë aq lart në listën tuaj të përparësive. Siç mund të jenë pagimi i faturave, larja e rrobave apo edhe përgatitja e vakteve.

Gjeni mënyra për të deleguar, automatizuar dhe shkurtuar kohën e shpenzuar për këto detyra urgjente, por jo të rëndësishme. Unë madje kam bërë një listë të madhe kontrolli të të gjitha pengesave të mundshme të produktivitetit për të përmirësuar detyrat më të zakonshme të përditshme.

Programoni më pak, kështu që do të mund të arrini më shumë

Një gabim që shumica e njerëzve bëjnë kur përpiqen të arrijnë sa më shumë që të jetë e mundur në ditën e tyre është programimi i tepërt. Kjo çon në ndjenjën e mbingarkesës, të pamotivuar, të lodhur dhe joproduktiv. Mendoni për këtë – si do të ndiheshit kur keni 20 detyra të planifikuara, por arrini të bëni vetëm 7 prej tyre?

Kur planifikoni më pak, në të vërtetë do të ndiheni sikur keni më shumë kohë dhe bëni më shumë, sepse nuk shqetësoheni vazhdimisht për kohën. Ju gjithashtu jeni të përgatitur për çdo shtesë të momentit të fundit ose emergjenca që mund të shfaqen. Të kesh më pak në pjatën tënde ditore do të bëjë mrekulli në nivelin e stresit dhe njerëzit që janë më pak të stresuar janë më produktivë. Pra, nëse planifikoni më pak, do të arrini më shumë.

Largoni mendimet mbingarkuese

Hapi i fundit është në të vërtetë më i rëndësishmi, sepse ajo që vazhdon në mendjen tonë na prek më shumë sesa ajo që ndodh përreth nesh. Në mënyrë që të gjeni kohë të bëni gjithçka që dëshironi, duhet të ndaloni të ndjeheni të zënë gjatë gjithë kohës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat