Xhelozia toksike dhe e keqe

Life style

Xhelozia toksike dhe e keqe

Më: 12 prill 2021 Në ora: 12:06
Foto Ilustrim

Në doza shumë të vogla, xhelozia mund të jetë e shëndetshme për një marrëdhënie. Ajo mund të të motivojë të jesh një partner më i mirë dhe të jesh detektor për disa marrëdhënie “me drita të kuqe”, përveç nëse nuk jeni tepër xheloz.

Kur xhelozia bëhet e zakonshme në një lidhje, atëherë ajo është toksike dhe e keqe. Mund të jetë më keq kur një person ndihet xheloz për diçka që ka ndodhur në të kaluarën e një partneri.

Kjo quhet xhelozi retroaktive dhe është një model sjelljeje obsesive që përfshin shqetësimin ose ndjenjën e shqetësimit për të kaluarën e partnerit. Xhelozia e tillë mund të ndodhë në kuptimin që ju nuk mund të pranoni faktin që partneri juaj kishte më shumë partnerë seksualë, ose për shembull kur jeni duke imagjinuar vazhdimisht një partner me ish-të dashurën e tij, duke pyetur veten nëse ajo është më mirë se ju.

Këto lloje mendimesh përsëriten vazhdimisht dhe duket se nuk mund t’i “shkëputni” ato dhe të menduarit racional dhe logjik, atëherë “del nga dritarja”.

Ju jeni të vetëdijshëm që partneri ju ka zgjedhur, por thjesht nuk ndaleni së të shqetësoheni për diçka që ka ndodhur më parë. Me këtë, një kuriozitet intensiv për të kaluarën e partnerit gjithashtu shkon paralelisht, kështu që vazhdimisht pyetni për marrëdhëniet e mëparshme dhe përvojat seksuale.

Ju mund të prisni që ai t’ju thotë se kurrë nuk e ka dashur askënd më parë ose t’ju bindë se askush nuk është më i mirë se ju në shtrat … Në realitet, një marrëdhënie e tillë është shumë e pashëndetshme.

Problemi me xhelozinë retroaktive është se është gjithmonë një reflektim i vetes dhe jo i partnerit. Ndërsa në disa raste xhelozia “e thjeshtë” mund të tregojë një problem më të madh, në xhelozinë retroaktive nuk ka asgjë të arsyeshme. Buron nga një ndjenjë e pamjaftueshmërisë, nga shqetësimi që nuk jeni mjaft i mirë për partnerin tuaj.

Meqenëse xhelozia retroaktive nuk ka asnjë lidhje me sjelljen e partnerit tuaj, ju jeni personi i vetëm që mund ta zgjidhni këtë problem, pasi mendimet tuaja në të vërtetë janë problem.

Disa nga teknikat e përdorura për të kapërcyer këtë problem janë të ngjashme me ato të trajtuara për sëmundje obsesive kompulsive – duhet të stërvitni mendimet tuaja për të kaluar nga negativja në pozitive. Nuk është e lehtë, por ia vlen.

Sfidoni veten çdo herë që të kapërceni mendimet negative që dini se nuk janë realiste, bëni një përpjekje për t’i zëvendësuar ata me disa mendime pozitive.

Pas kësaj, ju duhet të punoni në pasiguritë tuaja. Shprehni shqetësimet tuaja partnerit tuaj në mënyrë që së bashku të mund të identifikoni se ku qëndron problemi dhe ku janë çështjet e vetëvlerësimit tuaj. Kur e bëni këtë, ju gjithashtu mund të bëni një listë të cilësive tuaja për t’ju ndihmuar të kuptoni vlerën tuaj të vërtetë.

Sigurisht, ndihma profesionale është gjithashtu e mirëpritur, pasi një ekspert mund ta kuptojë më mirë problemin dhe situatën tuaj. Në çdo rast, të pranosh që ke një problem është hapi i parë drejt një zgjidhjeje dhe drejt një marrëdhënie të shëndetshme dhe të lumtur.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat