9 sjellje të fëmijës tuaj për të cilat duhet të shqetësoheni

Life style

9 sjellje të fëmijës tuaj për të cilat duhet të shqetësoheni

Më: 7 maj 2021 Në ora: 07:22
Ilustrim

Një përgjithësi, fëmijët përjetojnë një ndryshim në sjellje sepse mund të ndihen të uritur, të mërzitur apo dhe të irrituar. Por cilado qoftë arsyeja, këto ndryshime mund të jenë shqetësuese pasi mund të jenë pjesë e një problemi më serioz.

Fëmija juaj e ka të vështirë të mësojë gjëra.

Nëse vini re se fëmija juaj ka probleme të mësojë aftësitë themelore, mund të ketë një paaftësi për të mësuar, që do të thotë se do të luftojnë më shumë sesa fëmijët pa një të tillë. E rëndësishme është ta zbuloni në kohë, dhe t’i jepni fëmijës mbështetjen e nevojshme.

Fëmija juaj ka filluar thashethemet.

Edhe pse është e rrallë që disa fëmijë të bëjnë thashetheme, është e lehtë për ta që t’i përhapin ato. Ata mund të besojnë se kjo do t’i bëjë që të pëlqehen nga bashkëmoshatarët ose t’i bëjë ata të popullarizuar. Si prind, mund të përpiqeni t’u shpjegoni atyre pse thashethemet nuk janë të mira ndaj të tjerëve dhe se ka të ngjarë që edhe të tjerët të bëjnë thashetheme prapa shpinës së tyre.

Fëmija juaj fillon të dëmtojë vetveten.

Nëse fëmija juaj fillon të tregojë shenja fillestare të vetë-dëmtimit, kjo është një thirrje për kujdes më të plotë prindëror. Fëmijët më të vegjël kanë tendencën të gërvishten ose grushtojnë veten e tyre. Kjo ndodh për shkak të vetëvlerësimit të ulët. Nëse vini re këtë sjellje të fëmija juaj, vizitojeni tek një terapist.

Fëmija juaj kërcënon se do të ikë.

Nëse janë nën stres të mjaftueshëm, çdo fëmijë mund të justifikojë ikjen. Një faktor që ndikon është se fëmijët shpesh idealizojnë ikjen si pasojë e diçkaje të keqe. Flisni me fëmijën dhe përpiquni të krijoni një marrëdhënie të besueshme në të cilën të ndihet rehat dhe të flasë për çdo gjë.

Fëmija juaj ka frikë të bjerë në gjumë gjatë natës.

Nëse fëmija papritmas përjeton gjumë të ndërprerë ose nuk mund të flejë fare, kjo është arsye e mjaftueshme për t’i kushtuar më shumë vëmendje. Ata ndihen sikur ekziston një kërcënim që fshihet në çdo cep. Ajo që duhet të bëni është të adresoni frikën e tij dhe ta ndihmoni ta kapërcejë atë.

Fëmija juaj adoleshent po tregon shenja depresioni.

Depresioni është një problem shumë real, dhe nganjëherë vetë fëmijët do të luftojnë me të. Nëse ata janë rebelë dhe po tregojnë sjellje jo të shëndetshme, kjo mund të jetë arsyeja. Nëse vini re sjellje të tilla, nuk duhet t’i injoroni por nëse është e nevojshme kërkoni ndihmë profesionale.

Fëmija juaj ka ndaluar së luajturi me miqtë e tij.

Nuk është e pazakontë që fëmijët të kenë mosmarrëveshje, dhe ata zakonisht i zgjidhin ato shumë shpejt. Sidoqoftë, nëse fëmija po lufton me këtë, mos telefononi menjëherë prindërit e miqve të tyre. Në vend të kësaj, provoni t’i ndihmoni ata të zgjidhin problemin. Jepni sugjerime se si ta zgjidhni argumentin e tyre.

Fëmija juaj vepron si një mosmirënjohës.

Ndonjëherë fëmijët bëjnë gjëra që tingëllojnë të vrazhda dhe mosmirënjohëse. Nëse ata e kuptojnë se si sjellja e tyre mund të ndikojë tek njerëzit e tjerë, ata do të zhvillojnë ndjeshmëri më të mirë ndaj të tjerëve.

Fëmija juaj flet shumë.

Çdo fëmijë flet herë pas here, por fillon të bëhet një problem kur e tepron. Ata mund të kërkojnë të tërheqin vëmendjen tuaj ose sepse ndihen të injoruar. Mund të jetë gjithashtu sepse ata janë duke u përpjekur të marrin kontrollin mbi atë që bëjnë. Sigurohuni që po i kushtoni vëmendje të mjaftueshme fëmijës tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat