Kerofobia, frika e të qenit i lumtur

Life style

Kerofobia, frika e të qenit i lumtur

Më: 29 korrik 2021 Në ora: 22:20
Ilustrim

Kerofobia (cherophobia) është fobia nga lumturia. Termi vjen nga fjala greke “chero”, që do të thotë “të gëzohemi”. Lumturia është dëshirë pozitive dhe meriton të dëshirohet. Gjithnjë shprehim dëshirë: “Ah sikur…”, “Sa i lumtur do të isha…”,  dhe çdo herë zbulojmë se aty nuk është akoma ajo lumturi që dëshironim.  Sigurisht që dikush që vuan nga kerofobia nuk është një person i trishtuar, thjesht janë njerëz që kanë frikë lumturinë.

-Nëse lumturohem shumë, diçka e keqe do të më ndodhë më vonë.

-Ankth kur jeni të ftuar në takime dhe mbledhje shoqërore.

-Anashkalimi i mundësive që mund të çojnë në ndryshime pozitive të jetës, me frikën se diçka e keqe do të ndodhë.

-Refuzojnë të marrin pjesë në aktivitete “zbavitëse”.

-Mendojnë se të jesh i lumtur do të thotë se do të ndodhë diçka e keqe dhe është humbje kohe dhe përpjekjesh.   

-Gëzimi i tepruar ka pasoja.

Frika nga lumturia mund të përcaktohet si një formë paraprake e ankthit, i cili frenon arritjen e qetësisë. Ajo mund t’i ketë rrënjët e thella, të cilat vijnë nga periudha fëminore. Personi mund të ketë kaluar fëmijëri të vështirë, duke vuajtur nga ndëshkimet, poshtërimet dhe mungesa e vlerësimit në familje, ose mund t’i ketë ndodhur diçka e keqe pas një çasti lumturie, dhe mendon se mund të ndodhë sërish. Truri e ka regjistruar këtë situatë dhe vazhdon të ekzistojë frika që mund të rishfaqet. Një person i tillë mendon se nuk mund t’i tregojë lumturinë të tjerëve dhe tenton të fshehë gjërat e bukura që mund të ndodhin.

Shpesh dëgjojmë shprehjen,“qeshëm ne, po se mos na del me të qarë”, e cila tregon frikë nga lumturia.

Personat introvertë – të mbyllur, të rezervuar, që qëndrojnë zakonisht vetëm ose me një grup të vogël njerëzish – kanë shumë gjasa ta përjetojnë këtë lloj sindrome. Ata ndihen të frikësuar dhe jo qetë në mjedise argëtuese me shumë njerëz. Disa ekspertë e klasifikojnë si një formë të çrregullimit të ankthit, pasi në këtë rast ankthi lidhet me pjesëmarrjen në aktivitete që mendohet se të bëjnë të lumtur.Të njohura janë disa lloj terapish:

-Terapi njohëse për të kuptuar linjat e gabuara të të menduarit dhe identifikimi i sjelljeve që mund të ndihmojnë.

-Strategji të relaksimit, frymëmarrja e thellë ose ushtrimet fizike, hipnoterapi, e cila ndihmon në riprogramimin e nënvetëdijes.

-Ekspozimi ndaj ngjarjeve që shkaktojnë lumturi për t’u bindur se lumturia nuk ka efekte negative etj.

Këto terapi ndihmojnë që lumturia të kthehet në tërësi ndjenjash e emocionesh të trupit dhe mendjes që krijojnë mirëqenie dhe gëzim.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat