Si funksionon mendja e një psikopati…

Life style

Si funksionon mendja e një psikopati…

Më: 5 dhjetor 2022 Në ora: 08:09
Ilustrim

Ka shumë teori dhe përkufizime të termit psikopat. Në këtë artikull do të ndaloj së foluri për psikopatin me funksion të lartë, i përcaktuar gjithashtu nga disa autorë si një psikopat i suksesshëm dhe i referohet, për shumë nuanca, të ashtuquajturit psikopatia primare.

Për të qenë të qartë, psikopatia dytësore është një model i sjelljes (dhe neurobiologjik) që është më afër çrregullimit të personalitetit antisocial të pranishëm në DSM që nga viti 1980, kur çrregullimet e personalitetit u përfshinë për herë të parë në manual. Psikopatia dytësore karakterizohet nga nivele të larta impulsiviteti, papërgjegjshmërie dhe mungesë planifikimi, ndërsa psikopati kryesor (ose psikopati me funksion të lartë) shfaq një stil personaliteti të mpirë me tipare narcisiste (Neëman et al., 2005).

Pavarësisht nëse është funksionim i lartë apo i ulët, psikopati ndjen nevojën për të mbajtur një pozicion pushteti dhe kontrolli në mënyrë që të mos ndihet kurrë i nënshtruar ndaj tjetrit, ai duhet të mbajë një perceptim pozitiv për veten dhe të ripërcaktojë vazhdimisht idenë e tij për realitetin, duke idealizuar veten në dëm të të tjerëve që shihen si mjete për t’u përdorur.

Dallimi midis psikopatit të suksesshëm (me funksion të lartë) ose psikopatit të pasuksesshëm (me funksion të ulët) qëndron në kontrollin dhe frenimin e impulsit. Në kontrast me psikopatët e suksesshëm që tregojnë funksione njohëse normale apo edhe mbi mesataren, psikopatët e pasuksesshëm kanë mangësi në përpunimin kognitiv që i bën ata më të prirur ndaj dezinhibimit të sjelljes dhe dhunës së hapur (Gao dhe Raine, 2010).

Me fjalë të tjera, psikopati i pasuksesshëm është një person i pafrenuar, impulsiv, me nevojë të vazhdueshme për stimuj, i lehtë për t’u mërzitur, me mungesë synimesh realiste, mungesë kontrolli të impulseve, reaktivitet dhe agresion të lartë. Si psikopati i suksesshëm ashtu edhe psikopati i pasuksesshëm shfaqin një mënyrë jetese parazitare, domethënë prirjen për të shfrytëzuar të tjerët për t’u vetë-përmbushur.

Psikopati i suksesshëm

Robert Hare, një autor i cili ka studiuar psikopatinë që nga vitet 1980, ka hartuar një pyetësor të përbërë nga 20 artikuj të quajtur Lista e Kontrollit të Psychopathy Revised (PCL-R), ky pyetësor përdoret gjerësisht në fushën juridiko-ligjore, për vlerësimin e kriminelëve. Hulumtimi i gjerë duke përdorur këtë listë kontrolli ka treguar se psikopatia është e ndarë në katër dimensione (Hare et al, 2012).

Dimensioni ndërpersonal pasqyron një stil personaliteti të karakterizuar nga përzemërsia/sharmi sipërfaqësor, një ndjenjë madhështore e vlerës, gënjeshtra patologjike dhe manipulimi bindës i të tjerëve.

Sfera afektive pasqyron tipare të tilla si mungesa e pendimit ose ndjenjës së fajit, pandjeshmëria, afektiviteti sipërfaqësor, pamundësia për të marrë përgjegjësinë për sjelljen e vet.

Një mënyrë jetese parazitare.

Dimensioni i antisocialitetit: shfrytëzimi i tjetrit. Të tjerët janë objekte që duhen përdorur për të ndjekur qëllimet e kontrollit, pushtetit dhe parasë.

Sipas disa autorëve (Hall & Benning, 2006), psikopatët me funksion të lartë përfshijnë njerëz të paskrupull të biznesit ose financave, avokatë manipulues, predikues të fiksuar, mashtrues të aftë dhe politikanë të korruptuar. Në fakt është e vërtetë, vetëm mendoni për frazën e famshme “jo të gjithë psikopatët janë në burg. Disa prej tyre ulen në bordin e drejtorëve”.

“Shefi im është një psikopat”

Babiak dhe kolegët studiuan personalitetet e 203 menaxherëve të korporatave të punësuar në kompani të suksesshme amerikane. Në kuadër të vlerësimit ata përdorën pyetësorin PCL-R; shumica e pjesëmarrësve shënuan në intervalin normal, por 4% e pjesëmarrësve treguan një rezultat mbi pragun e psikopatisë.

Midis atyre që shënuan rezultate më të larta ishin njerëz në pozita me fuqi më të madhe (dy nënkryetarë, dy menaxherë të përgjithshëm, dy drejtues dhe dy menaxherë). Nëse 8 nga 203 persona ju duken pak, përpiquni të mendoni se sa poste pushteti ka në Itali, 4% përfaqëson një përqindje shumë domethënëse. Në Itali, ka afërsisht 27,000 kompani private me menaxherë për një total prej 125,000 drejtues aktivë. Kjo do të thotë të kesh, në një pozicion pushteti, rreth 5000 njerëz me personalitete psikopatike.

Natyrisht, normat e raportuara për Italinë janë vetëm fiktive, pasi nuk janë kryer studime mbi prevalencën në popullatën menaxheriale italiane dhe asgjë nuk na tregon se kampioni i studiuar nga Babiak dhe kolegët në SHBA mund të jetë i krahasueshëm me atë italian.

Psikopati në botën e punës

Ju lutemi vini re. Anketa e kryer nga Babiak dhe kolegët në vitin 2010 tregoi se shkalla e psikopatisë mund të jetë më e lartë brenda mostrave të kompanisë (4%) sesa ato të nxjerra nga popullata e përgjithshme (1%). Cilësi të tilla si ndjenja e madhështisë së psikopatit në mjediset e biznesit mund të ngatërrohen me aftësitë drejtuese. Në mënyrë të ngjashme, ftohtësia dhe pandjeshmëria tipike për psikopatin mund të perceptohet si një tolerancë e mirë ndaj stresit në kontekste në të cilat njeriu shpesh detyrohet të marrë vendime të vështira dhe jopopullore (të tilla si shkarkimi ose ulja në detyrë e një punonjësi të kualifikuar).

Sipas disa të dhënave (Dutton, 2013), mund të konkludohet se psikopatët e suksesshëm tërhiqen nga punët e karakterizuara nga:

Shpërblim i mirë

Prestigji social

Pak ose aspak mbikëqyrje

Autonomia maksimale (pa mbështetje / ndihmë për të tjerët)

Fuqia

Pozicione që kërkojnë aftësi të mira njohëse-ekzekutive

Sipas analizave të kryera nga Dutton, psikopatët me funksione të larta tërhiqen nga bota e financave të larta, por jo vetëm, përmes kërkimeve të tij ai ka hartuar një renditje të vendeve të punës me përqindjen më të lartë të psikopatëve:

CEO (kontekstet e biznesit)

Avokatët

Media (p.sh. prezantues televiziv dhe gazetarë)

Kirurgët

Oficerët e policisë

Klerikët

Përkundrazi, ndër punët që shohin prevalencën më të ulët të psikopatëve janë ato që synojnë kujdesin: infermierët, terapistë, bamirësi, por edhe artizanë, artistë krijues, mësues dhe kontabilistë. Jo të gjithë psikopatët e suksesshëm arrijnë role menaxheriale ose pushteti dhe kur dështojnë, priren ta kompensojnë duke shfrytëzuar sa më shumë marrëdhëniet ndërpersonale. Kujtojmë se ndër karakteristikat themelore është edhe parazitizmi.

Modeli i sjelljes së psikopatit në marrëdhëniet ndërpersonale dhe në punë

Strategjitë e zbatuara nga psikopati me funksion të lartë në vendin e punës dhe në dinamikën e tij ndërpersonale ndjekin një skenar standard që mund të përshkruhet si më poshtë: fillimisht psikopati krijon një rrjet social duke krijuar marrëdhënie të shkëlqyera person për person, veçanërisht me individët që ai konsideron relevant dhe të dobishëm për ngjitjen.

Në krijimin e këtij rrjeti, ai është shumë i kujdesshëm për të shmangur dinamikën e grupit: marrëdhëniet janë gjithmonë të izoluara në mënyrë që ato të ruajnë aspekte të shumta dhe të përdorin stile personaliteti ad hoc për të sharmuar dhe manipuluar tjetrin. Për të izoluar personin që i nevojitet ose thjesht për të tentuar të dalë, psikopati shkakton qëllimisht konflikte midis të tjerëve, ai e bën këtë duke ndarë informacionin e marrë nga lidhjet ose thjesht duke gënjyer.

Konflikti çon në izolim social. Izolimi i të tjerëve është një strategji që funksionon gjithmonë. Kur tjetri është vetëm, ai nuk ka burime dhe bëhet më i lehtë për t’u manipuluar për përfitimin e tij. Kur psikopati beson se tjetri nuk mund t’i shërbejë më, ai thjesht e braktis atë! Ai e injoron, e përjashton ose e detyron të largohet në mënyrë të pavarur, duke ia bërë jetën ferr.

A është psikopati i vetëdijshëm për dëmin që shkakton?

Psikopati gjithashtu mund të kuptojë racionalisht se çfarë ndjen tjetri, por nuk arrin të rezonojë me ato ndjenja. Kjo mund t’i japë psikopatit lirinë surreale për të lënduar të tjerët si të dojë, sepse, duke qenë se nuk ka rezonancë të brendshme (diçka shumë e ngjashme me ndjeshmërinë), ai nuk e ndjen dëmin. Në çdo rast, pyetja nuk duhet të bjerë mbi ndërgjegjësimin, por mbi interesin: psikopatit nuk i intereson çfarë përjeton tjetri.

Si funksionon truri i një psikopati

Psikopati me funksion të ulët ka hiperaktivitet të amigdalës dhe hipoaktivitet në nivelin e korteksit paraballor, në veçanti të korteksit paraballor dorsolateral. Përkundrazi, psikopati me funksionim të lartë nuk ka deficite frontale por në të ashtuquajturin konektom dhe ka nivele minimale të aktivizimit të sistemit nervor autonom.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat